”În primul rând, filosofia noastră este de a nu ne uita la startupuri cu ambiții de scalare internațională, când vine vorba de finanțare. Ne uităm la companii cu ai căror fondatori simțim că putem lucra, dar fără a lua rolul unor executivi în firmele pe care le finanțăm. Atunci când avem pe radar un start-up, ne uităm la 3 lucruri: În primul rând la ideea antreprenorului. Și încercăm să vedem dacă acea idee a lui adreseaza în mod real o problema concreta sau o nevoie. Mi se intamplă ca la 5 din 10 idei pe care le văd să-mi fie foarte greu să identific acea nevoie concretă pe care startapul o adresează”, spune într-o discuție cu HotNews.ro Iulian Cîrciumaru, managing partner al V7 Capital, un fond de tip venture capital prin care finanțează start-up-uri românești.

Iulian CîrciumaruFoto: LinkedIn

Vezi mai jos discuția #deladistanță cu Iulian Cîrciumaru:

Iulian Cîrciumaru a studiat economie și antreprenoriat la instituții precum ASE Bucuresti, Copenhagen Business School, Harvard și altele, absolvind un MBA la IMD Lausanne. Timp de 7 ani a lucrat în consultanță de management la A.T. Kearney și PwC.

Incepând cu 2011 a pus bazele 7card, startup achiziționat în 2019 de o multinațională franceză. În prezent, Iulian este implicat în venture capital – investind în startupuri românești și lucrând îndeaproape cu fondatorii acestora – prin fondul V7 Capital, fiind și investor activ pe piețele de capital. Pe lângă activitatea profesională, Iulian este implicat în diverse proiecte pro-bono și civice.

Ce mai spune fondatorul 7card și V7 Capital:

  • De multe ori antreprenorii pleacă la drum cu o idee care li se pare interesantă, dar uită să îi facă acelei idei legătura cu o problemă concretă pe care să o rezolve. Și aici intervin de multe ori rupturile dintre antreprenori și investitori
  • Ne mai uităm la modelul de business. Tot acel ecosistem de activități pe care îl pui în mișcare în jurul ideii tale de business astfel încât să extragi valoare din ea. Iar în al treilea rând, ne uităm la echipa din jurul ideii. Poți avea o idee bună și un model bun de business, dar dacă echipa nu rezonează s-ar putea ca succesul să nu apară.
  • Anul trecut am avut 3 start-up-uri finanțate. Anul acesta ne concentrăm pe start-up-urile deja finanțate. Grija principală e să ajutăm companiile în care deja am investit. Nu știu dacă am putea finanța mai mult de 3 start-up-uri pe an.
  • ​Am o perspectivă destul de conservatoare a acestei crize. Cred că există riscul ca această criză să fie mai profundă decât cea anterioară. Criza trecută a pornit de la sistemul financiar și a afectat economia reală, de data aceasta criza a pornit invers. Dinspre economia reală și ar putea infecta și sistemul financiar. Iar odată afectat sistemul financir, lucrurile se vor rostogoli iar efectele vor fi tot mai existinse. Din acest motiv cred că și revenirea va fi mai lentă. Nu cred într-o revenire in V, ci una mai degrabă de forma literei L.

Vezi mai sus întreaga discuție purtată cu antreprenorul român