”Noi suntem pregătiți să deschidem stațiunile balneare. Ele nu sunt riscante din punct de vedere epidemiologic. Decizia de a le reporni însă nu e la noi”, a explicat luni într-o discuție online #deladistanță Ioana Marian, secretarul general al OPTBR - Organizația Patronală a Turismului Balnear și Spa din România. Potrivit d-nei Marian, discuții similare se poartă și la nivelul European Spa Association, se fac presiuni la Comisia Europeană pentru a deschide cât mai repede, deoarece aici ne putem întări și vindeca foarte repede. Turismul balnear românesc încearcă acum să se repoziționeze și să atragă și clienți din segmentul mai tânăr de populație.

Ioana MarianFoto: Hotnews

Vezi mai jos discuția integrală cu Ioana Marian, secretar general al Organizației Patronale a Turismului Balnear, Preşedintele Asociaţiei SPA România, ambasador al Global Wellnes Day în România.

”Se lucrează la niște norme interne pentru securitatea sanitară, neavând de la Ministerul Sănătății încă nimic. Se lucrează la noile fluxuri, cum vor arăta acestea în hotel, în baza de tratament. Suntem foarte avansați cu aceste norme sanitare”, mai spune d-ne Marian. ”Din punctul nostru de vedere am putea să deschidem, dar nu avem voie”, adaugă ea.

România nu stă însă nici mai bine nici mai prost decât alte state. ”Pe 5 mai am participat împreună cu alți 80 președinți de organizații similare din lume la o întâlnire a Global Wellness Institute. Nicio țara nu avea nimic gata.”, explică Ioana Marian.

Lipsa acestei decizii de a da undă verde turismului balnear nu vine din ne-asumarea unei decizii la nivelul Guvernului, ci mai degrabă pentru a se pune bine la punct toate pregătirile. ”Nu știm foarte multe lucruri despre acest virus. S-ar putea ca el să aibă efecte perverse. Probabil că nu vor să sperie populația”, explică d-na Marian.

Potrivit acesteia, toate țările europene vor deschide în același timp bazele de turism balnear. ”Avem săptămânal întâlniri cu domnul Pârjol (n.red: Emil Răzvan Pârjol, secretarul de stat pentru turism) și discutăm despre cum va fi. Masurile cu siguranta vor fi foarte stricte”, mai spune d-na Marian.

”Lumea trebuie să fie înțelegătoare și să aștepte. Cu toții abia așteptăm să deschidem. Industria hotelieră are nevoie de bani, de interacțiunea cu alți oameni și de sensul pe care îl da munca. Dar nu putem deschide în orice condiții”.

Ioana Marian e îngrijorată și de deficitul de personal din segmentul turismului balnear. După ce înainte de pandemie era nevoie de aproape 100 de medici balneologi, acum concurența puternică vine din partea Chinei, care atrage pe bani mulți medicii disponibili. ”Chiar înainte de pandemie, în mai anul trecut aveam o lipsă de 88 medici balneologi. Ei sunt foarte buni și sunt mai bine plătiți în alte țări. Doar că în China, unde s-a descoperit de curând potențialul balnear, a început să atragă foarte mulți medici europeni. Ei mergeau până acum mai mult pe medicină tradițională, dar odată descoperit și potențialul balnear... Ne este teamă să nu plece medicii balneologi!”, mai spune d-na Marian.

Relațiile cu autoritățile locale sunt foarte bune în anumite zone și inexistente în altele. ”Noi îi invităm la toate evenimentele noastre, dar mai mult ce să facem? Parteneriatele public-private au eșuat!”, admite d-na Marian. E drept, unele zone ar putea fi mult mai bine conectate rutier și feroviar pentru a putea atrage turiști, dar investițiile fie lipsesc, fie deciziile sunt absolut neinspirate. În Pucioasa de pildă s-a desființat circulația feroviară, astfel încât clienții centrului de tratament balnear trebuie să vină fie cu mașina proprie, fie să se înghesuie în rarele microbuze care conectează stațiunea odată celebră de Capitală.

”Turismul balnear este la granita intre turismul medical, unde tratăm anumite afecțiuni si turismul de tip wellness. În perioada interbelica era mult mai orientat spre wellness, acum e mai orientat spre medical. Poate si pentru ca in perioada comunista s-a mers foarte mult pe turismul social.”, crede Ioana Marian.Ea mai spune că acest gen de turism- cel balnear- nu țintește doar seniorii, ci și tinerii. Unii au din copilărie afecțiuni la coloană. Alții au astm. Daca ai astm, poti sa mergi in salina si sa faci tratament. Chiar nu exista alt tratament pentru astmatici”, spune d-na Marian.

”Ar trebui ca statiunile balneare sa aiba o alta abordare. Să își schimbe perceptia. Sa nu mai vorbim de ”pacienti”, ci de ”clienti”, spune Ioana Marian. Cazuri de succes? Ea dă exemplul băilor Balvanyos, unde rezervările sunt făcute cu multe luni înainte. ”Acolo s-a mers pe activitati pentru o stare generală de bine, nu doar pe zona balneară. E nevoie de o schimbare de paradigmă!”, atrage atenția Ioana Marian.

Un alt proiect amplu este transformarea statiunilor balneare in blue zones (e vorba de zone unde locuiesc seniorii activi), dar asta va lua mult timp și investiții. Dar Ioana Marian încă speră că, alături de oameni cu idei și investitori cu bani pentru investiții, nici acest proiect nu va rămâne o utopie.