ANAF va modifica formularul Declarației Unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice pentru a permite acordarea de bonificații celor care achită obligaţiile fiscale anuale pentru anul 2019. Proiectul de modificare a fost publicat miercuri dimineață și menține cota de 5% bonificație pentru depunerea declaraţiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, până la 30 iunie.

Sediu ANAFFoto: Hotnews

Contribuabilii pot beneficia de bonificații prin completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I, până la data de 30 iunie 2020 inclusiv, cu respectarea condițiilor prevăzute de ordonanță.

Bonificaţia se determină de contribuabil şi se evidenţiază în mod distinct în declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoane fizice, sub rezerva verificării ulterioare.

Totodată, contribuabilul determină obligațiile fiscale de plată, prin diminuarea obligațiilor fiscale datorate cu valoarea bonificației.

”Având în vedere aceste modificări legislative, este necesară modificarea și completarea formularului “Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”, precum şi a instrucţiunilor de completare ale acestuia, aprobate prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr.139/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.47/23.01.2020”, arată nota de fundamentare.

Modificările vizează, în principal:

  • introducerea la Capitolul I, după căsuța referitoare la rectificarea acestuia, a unor căsuțe distincte, în vederea aplicării bonificațiilor, prin care să se faciliteze contribuabililor numai completarea rubricilor corespunzătoare din formular, în funcție de categoria din care fac parte (contribuabili care au obligația definitivării obligațiilor pentru anul 2019, contribuabili care au obținut venituri anuale pentru care aveau obligația depunerii numai a declarației unice estimative, contribuabili care au optat pentru plata contribuțiilor sociale în anul 2019);
  • introducerea la secţiunea 5 de la Capitolul I din formular a unor subsecţiuni și rubrici noi prin care sunt evidenţiate în mod distinct atât bonificaţiile, cât şi obligaţiile fiscale de plată, potrivit legii.