ANAF a publicat proiectul noii declarații unice care permite acordarea de bonificații celor care își achită obligaţiile fiscale anuale

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 20 mai 2020, 7:52 Economie | Finanţe & Bănci


Sediu ANAF
Foto: Hotnews
ANAF va modifica formularul Declarației Unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice pentru a permite acordarea de bonificații celor care achită obligaţiile fiscale anuale pentru anul 2019. Proiectul de modificare a fost publicat miercuri dimineață și menține cota de 5% bonificație pentru depunerea declaraţiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, până la 30 iunie.


Contribuabilii pot beneficia de bonificații prin completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I, până la data de 30 iunie 2020 inclusiv, cu respectarea condițiilor prevăzute de ordonanță.

Bonificaţia se determină de contribuabil şi se evidenţiază în mod distinct în declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoane fizice, sub rezerva verificării ulterioare.

Totodată, contribuabilul determină obligațiile fiscale de plată, prin diminuarea obligațiilor fiscale datorate cu valoarea bonificației.

”Având în vedere aceste modificări legislative, este necesară modificarea și completarea formularului “Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”, precum şi a instrucţiunilor de completare ale acestuia, aprobate prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr.139/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.47/23.01.2020”, arată nota de fundamentare.

Modificările vizează, în principal:
 • introducerea la Capitolul I, după căsuța referitoare la rectificarea acestuia, a unor căsuțe distincte, în vederea aplicării bonificațiilor, prin care să se faciliteze contribuabililor numai completarea rubricilor corespunzătoare din formular, în funcție de categoria din care fac parte (contribuabili care au obligația definitivării obligațiilor pentru anul 2019, contribuabili care au obținut venituri anuale pentru care aveau obligația depunerii numai a declarației unice estimative, contribuabili care au optat pentru plata contribuțiilor sociale în anul 2019);
 • introducerea la secţiunea 5 de la Capitolul I din formular a unor subsecţiuni și rubrici noi prin care sunt evidenţiate în mod distinct atât bonificaţiile, cât şi obligaţiile fiscale de plată, potrivit legii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18409 vizualizari

 • -2 (6 voturi)    
  2019?!?! (Miercuri, 20 mai 2020, 9:01)

  schroedinger [utilizator]

  Serios?!
  • 0 (6 voturi)    
   2019 si 2020 (Miercuri, 20 mai 2020, 9:36)

   Cipraen [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   Ce te miri asa? Da, 2019 ca sa stii ce platesti. Declari si pentru 2020, dar estimativ.
   • -5 (9 voturi)    
    Pt 2019 (Miercuri, 20 mai 2020, 11:21)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Cipraen

    Am plătit deja în 15 decembrie 2019.
    Vor să mai plătesc odată pt 2019?
    Pânâ acum se llâtea trimestrial pt anul în curs, nu pt anul din urmă! Acum se plătește la sfârșitul anului, termen pt reducere 15 decembrie ACELASI AN.
    • +3 (5 voturi)    
     Stii macar ce ai platit? (Miercuri, 20 mai 2020, 11:44)

     Cipraen [utilizator] i-a raspuns lui nick24

     Despre declaratia unica e vorba in articol. Trimestrial platesc persoanele juridice taxele si impozitele.
     • +1 (1 vot)    
      Da (Miercuri, 20 mai 2020, 13:14)

      nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Cipraen

      Înainte de existența declarației unice persoanele fizice plăteau trimestrial, dar ÎN ACELAȘI AN , nu din urmă.
      Acum se plătește CU REDUCERE pe 2019, până la 15 decembrie 2019 și pt 2020 , până la 15 decembrie 2020, dar pot exista rectificări, de exemplu modificări de contract, chirii în valută.
 • +4 (8 voturi)    
  Completarea online iti scoate peri albi (Miercuri, 20 mai 2020, 9:13)

  smeuletz [utilizator]

  Sistemul ANAF online (SPV-Spatiul privat virtual) e o idee cu potential, dar are niste lacune severe, care in practica il fac aproape ne-utilizabil:
  * documentul pdf nu e chiar usor de completat, trebuie sa stapanesti foarte bine legea, nici contabilii nu pot da raspunsuri clare: de ex, daca declari o chirie, si rezulta un venit, trebuie tu sa iti dai seama sa adaugi si CASS, altfel, ramai dator la ANAF fara sa stii si primesti scrisoare cam in 2 ani.
  * odata documentul trimis, primesti o recipisa care spune ca totul e ok, dar nu se face nici o verificare care macar atunci sa iti spuna: vezi ca ai uitat CASS
  * daca vrei sa confirmi cat ai de plata folosind formularul Nota obligatii de plata din SPV, constati ca spune ca nu apare nimic in evidenta ANAF: motiv, datele se updateaza doar dupa o luna. Raspuns la ghiseu: fiecare om trebuie sa stie cat are de plata
  * daca trimiti o intrebare clara si concreta pe formularul de suport ANAF, iti vine un raspuns cu pagini de articole de lege pe care trebuie sa fii avocat ca sa le intelegi, dar nimic concret legat de intrebarea ta.

  Solutie: mers umil la ghiseu, cu capul plecat :)
  • 0 (8 voturi)    
   Nu e chiar asa complicat (Miercuri, 20 mai 2020, 9:34)

   Cipraen [utilizator] i-a raspuns lui smeuletz

   - pdf sau letric e tot una. Chiar e mai usor in pdf pentru ca se fac calcule automat;
   - cat ai de plata iti apare in pdf in functie de ce ai completat;
   - exista destul articole si chiar aplicatii care explica simplu in functie de situatie ce si cum trebuie completat. De ex. https://www.cfoapp.ro/#/declaratiaunica
   - lipsesc totusi informatiile de plata (IBAN)
   • +5 (9 voturi)    
    Ba e f complicat (Miercuri, 20 mai 2020, 10:04)

    Anges [utilizator] i-a raspuns lui Cipraen

    Spre exemplu ce faci acum daca ai completat si depus declaratia? Mai depui una? La inceput de mai termenul era 25 si mai multi au depus deja. Si chiar si pentru cei noi, nu e mai simplu daca depui online sa se aplice automat bonificatia sau le e teama ca cineva nu ar vrea sa plateasca mai putin!?
    Gandeste-te ca ANAF-ul sta 9 luni si doarme pe banii tai platiti in alt cont al lor din greseala (au ditamai listoiul de conturi la Trezorerie din care trebuie sa te prinzi tu care se potriveste - de ce nu o fi cont unic?) si apoi iti trimite direct somatie de poprire!!! Trebuie sa te duci sa faci cerere scrisa (nu online in SPV!!!) sa-ti mute banii dintr-un cont in alt cont al lor!!!
    Si da, neaparat ar trebui sa un serviciu telefonic de asistenta contribuabili ca sa nu te plimbe la 3 ghisee cu cozi si sa tipe la tine ca nu e treaba lui/ei, dincolo trebuia sa intrebi!
    • +1 (1 vot)    
     Cei care au depus declaratia unica, pentru a (Miercuri, 20 mai 2020, 12:57)

     deval [utilizator] i-a raspuns lui Anges

     beneficia de bonificatie, depun rectificativa, in noul termen (scrie in oug 69/2020) si evident si platesc , tot pana la 30 iunie !!
   • +2 (6 voturi)    
    Pare usor dar e plin de capcane (Miercuri, 20 mai 2020, 11:34)

    smeuletz [utilizator] i-a raspuns lui Cipraen

    Declaratia unica e frumoasa, mie imi place ideea: ai anul trecut pe care pui venituri realizate si anul care e in desfasurare, pe care pui venituri estimate (unde intra si chirii declarate). De asemenea poti trimite document rectificativ pentru a modifica fie datele pe anul trecut sau pe cel curent, daca se schimba ceva.
    Totul frumos, insa, capcane:
    * SPV are ceva probleme cu cookies, caci daca ai intrat pe alt user, te deloghezi si nu inchizi de tot browserul, si descarci un formular curat (cu o sesiune de la un login trecut), acel pdf va contine cumva CNP-ul loginului precedent (asta afli din recipisa) si va trebui sa descarci si sa completezi de la inceput si sa trimiti iar. Asta face sa completezi si de cate 3 ori un document pana iese cum trebuie, care e foarte enervant.
    * desi anumite lucruri se calculeaza automat, CASS pentru chirii nu se activeaza automat cand declari o chirie
    * daca vrei acum in 2020 sa pui valori finale (realizate) pe 2019, primesti eroare, pdf nu suporta sa declari estimari pe un an si sa rectifici anul trecut. Daca trimiti doar pe 2019 rectificativa, da eroare iar. Daca trimiti pe 2019 ne-rectificativ, tot eroare. Deci nu mai poti rectifica 2019.

    In concluzie, cred ca tehnologia folosita (PDF forms) este buna, dar e pacat ca nu e un pic finisat totul sa nu te enerveze.
  • +2 (6 voturi)    
   Exact (Miercuri, 20 mai 2020, 9:43)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui smeuletz

   De exemplu plata pe 2019 s-a făcut până pe 15 decembrie 2019 și acum ar fi eventual o rectificare ( puțin probabilă) .
   Oare de ce tot despre 2019 este acest articol și nu 2020?
   Declaratia unică este pe 2020 și cu revenire pe 2019 dacă ai avut chirii în valută! Ciudat ei te întreabă cât ai plătit în 15 dec 2019! Adică nu au nicio evidență pe programul și calculatoarele lor performante? Țin evidența tot pe hàrtie?
   • +1 (1 vot)    
    In 2019, plata de pana in 15 decembrie 2019 (Miercuri, 20 mai 2020, 13:10)

    deval [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    nu era impusa nici recompensata pentru nici un fel de venit. Daca aveti venituri din chirii (in lei, din mai putin de 5 contracte) dvs nu declarati decat venitul estimat in fiecare an ! Pentru ca venitul estimat, deregula nu se modifica la acest tip de venit. Toti ceilalti, trebuie sa declare si plateasca in 2020 pe ce au realizat efectiv, in 2019.....
 • +2 (6 voturi)    
  copy/paste la un comentariu mai vechi (Miercuri, 20 mai 2020, 9:51)

  doejohn [utilizator]

  Eu nu inteleg de ce e asa greu sa faca astia o platforma gen ghiseul.ro unde fiecare persoana fizica identificata prin cnp/card bancar/etc sa vada:

  - tot ce a primit de la angajator ca venit + toate contributiile platite de el sau de angajator in numele lui (impozite, cas, cass, somaj, etc) si s-au retinut la sursa;
  - alte venituri si contributii aferente obtinute pe cnp-ul respectiv la care s-a putut face retinere la sursa.
  - implementata retinerea la sursa cat mai mult si omul sa si vada online ca s-au retinut contributiile respective;

  - Adaugat un buton de "+" pentru "Declarare venit la care nu s-a putut face retinerea la sursa" (gen apartament dat in chirie sau am cantat la nunta, bisnita cu bitcoin, etc). Aleg tipul venitului dintr-o lista lunga de "tipuri de venit", completez valoarea, mi se calculeaza contributiile pe loc (cu eventualele bonificatii), le platesc cu cardul online si gata. M-au prins astia ca am avut un venit pentru care nu s-a facut retinere la sursa si nu l-am nici declarat, atunci sa-mi arda o amenda (si amenda o vad online, o pot contesta, o pot plati online, etc).

  BAAAAAAAA, E CHIAR ASA GREU SA VA DESTEPTATI?
  • 0 (0 voturi)    
   Sa fii tu sanatos! (Miercuri, 3 iunie 2020, 19:51)

   Votant Ilici [utilizator] i-a raspuns lui doejohn

   "de ce e asa greu sa faca astia o platforma gen ghiseul.ro unde fiecare persoana fizica identificata prin cnp"

   Ehe, ce vise!
   DIn 2013 de cand inchiriez apartamentul parintilor, ma confrun cu ANAF. De fiecare data cand merg sa declar sau sa platesc (o data pe trimestru) vad diferenta imensa intre taxele locale si ANAF:
   - la taxele locale, stau la o singura coada, cu bon de ordine, arfat buletinul sau chitanta de anul trecut, si iemdiat ma gaseste, spune cat am de plata. Platesc, si sunt liber!
   - la ANAF, mai inati stateam la o coada mare, stufoasa, l a camera 1. DUpa ore de asteptare, daca mergea calculatorul, ne spunea cat aveam de plata. Apoi alta coada, lunga dar mai putin stufoasa, sa ne tipareasca formularul de plata. In fine , la ceiserie era coada cea mia mica, merge amai repede, dar atentie, de la 12:30 la 13, sistemul face pauza!
   Anul acesta nu m-am mai dus la taxe locale, mi-am facut cont pe ghiseul.ro
   Asta a durat o zi, a fost o problema cu adresa de mail, dar cei de acolo au raspuns prompyt, au rezolvat problema. Am intrat, am vazut cat am de plata, am platit imediat!
   Incredibil de rapid si de usor.
   De ce la ANAF, online sau nu, nu se poate a fel??

   PENTRU CA PUTEM!

   Daca dumnealor vor sa isi bata joc de contribuabili, de ce sa nu o faca?
   Ca doar nu te poti muta la altt furnizor!
 • +3 (3 voturi)    
  "Doi baieti care stie englezeste" (Miercuri, 20 mai 2020, 13:11)

  bigbrother [utilizator]

  au facut probabil site-ul asta incercand sa incropeasca ceva cu ce au avut. De aici si modul cum arata si problemele tehnice.

  Ma bucur insa ca exista si nu mai stau la cozi, dar ii rog cumva pe decidenti sa isi aduca aminte ca suntem in secolul 21. Site-ul ala e depasit la greu, de la informatii scrise roboteste, fisiere pdf in loc de interfata web, completari care nu se pot face decat daca o iei de la capat pana la navigare ca in evul mediu si incapacitatea ANAF de a aplica automat diverse actiuni precum acesata cu bonificatia (in cazul declaratiilor deja depuse). De interfata pentru mobil nici vorba iar aplicatie pt smartphone suna de parca i-am injura.

  Birocratii au modul lor de a lucra, in loc sa simplifice la maxim complica ceva atat de simplu ca acordarea unei bonificatii cu pasi suplimentari si harti, cat mai multe harti si actiuni fara rost.

  Si problema nu este doar la ANAF, zilele trecute am gasit in parbrizul masinii hartie de la primaria sector 3 prin care ma anunta ca vor renumerota locurile de parcare si ca trebuie sa le retrimit toate actele ca sa-mi dea noua autorizatie. In loc sa emita pe vechile acte valabile si sa-mi trimita pe mail/posta autorizatia noua (locul masinii nu se schimba, doar numarul e altul) eu trebuie sa reiau procesul pt ca s-a schimbat nu stiu ce departament si evident, au nevoie de hartii.

  Nu ne facem bine prea curand, la 1.2 milioane de bugetari asta e "boala" grea.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by