Cîţu: Au apărut câteva lucruri pe care trebuie să le corectăm pentru ca IMM Invest să funcţioneze mai rapid
"Am avut o întâlnire istorică şi în premieră cu cei 22 de CEO ai băncilor din România care lucrează cu IMM Invest. Am avut problemele cu care s-au întâlnit cei care au apelat la IMM Invest pe de o parte, pe de altă parte am avut şi problemele pe care le-a întâmpinat sistemul financiar bancar, de exemplu: cererea pe care sistemul financiar bancar a trebuit să o satisfacă într-o lună de zile era ceva ce aveau de satisfăcut în nouă luni de zile. Deci a fost un volum de muncă foarte mare şi în acea parte. Din acea discuţie au apărut câteva lucruri pe care trebuie să le corectăm pentru ca acest program să funcţioneze şi mai rapid. Le vom corecta mâine, printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică ordonanţa de urgenţă a IMM Invest. Vom face acest lucru mâine în şedinţa de Guvern. Şi lucrurile se vor mişca şi mai rapid", a declarat Cîţu, la Realitatea Plus.
Ministerul Finanţelor a mai spus că băncile au primit circa 200.000 de cereri pentru amânarea plăţii ratelor la credite, cu un volum de credite de 3,3 miliarde de lei.
"În jur de 200.000 de cetăţeni au beneficiat de amânarea ratelor la bancă de până la 9 luni, cu un volum de credite de 3,3 miliarde de lei. Acestea sunt amânări pe Ordonanţa 37. În acelaşi timp, ştim că există şi programe ale băncilor. Numărul este mult mai mare dacă le luăm şi pe acelea în calcul. Tocmai pentru că a avut succes această măsură, deşi nu a fost primită cu braţele deschise în sistemul financiar bancar pentru că totuşi înseamnă costuri pentru sistemul bancar dar a fost o măsură de succes şi băncile s-au repliat şi dacă în primele zile dura două trei zile pentru un răspuns acum se fac lucrurile automat, am prelungit până pe 15 iunie perioada în care pot fi solicitate amânările de rate la bancă pentru că unele companii au intrat în dificultate mai târziu, nu în martie sau aprilie şi atunci să beneficeze şi acestea. Mă aştept să fie un număr mult mai mare, dar a fost un program de succes care a însemnat costuri pentru sistemul financiar bancar dar în acelaşi timp a ajutat un număr foarte, foarte mare de români să treacă peste această perioadă fără această grijă a ratelor", a mai spus Florin Cîţu, citează Agerpres.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
pe de o parte amanarea platii ratelor poate a fost o masura preventiva pusa in miscare de catre persoanele fizice si cele juridice si asta este bine. Dar tot la fel de bine este sa se spuna ca este recomandabil sa iti achiti ratele scadente daca poti pentru ca in felul acesta iti usurezi tine, persoana sau firma, sarcina in lunile urmatoare. Nu este chestia ca ii faci vreun bine bancii ci pur si simplu iti indeplinesti o obligatie pe care anterior ti-ai asumat-o si pe care, mai devreme sau mai tarziu, va trebui sa o efectuezi. Lucrul acesta nu a fost suficient de bine exolicat. Masura nu fost pentru a favoriza vreo parte aflata intr -un contract si doar pentru a ajuta una din parti aflata in dificultate.
In ceea ce priveste IMM Invest imi pare ca bancile oricat de aglomerate ar fi sa spuna multumesc guvernului - nu ar fi reusit sa aduca atatea cereri cum bine au spus ei nici in 6 luni de zile sau 9. Cert este ca masura a fost necesara dar ramane sa fim sinceri pana la capat si sa vedem cate se vor califica.
Este o mare incarcatura dar este extrem de bine pentru banci ca sunt apelate si pana la urma chiar daca nu se vor acorda toate imprumuturile cerute este un proces de invatare si pentru banci - cam au uitat ce inseamna munca- si pentru firme ca sa le lamureasca ce mai au de facut pentru a se califica pentru o urmatoare runda de finantare, in ideea ca mai apuca... Uni chiar se vor inchide, somajul chiar va creste, unii manageri chiar vor negocia scaderi salariale - se pare ca pana si in Ro mediul de afaceri devine mai flexibil si se adapteaza mai usor la dificultati.
Dar imi este oarecum de modificarile care vor fi propuse de guvern... Sincer!
Dar global zic ca uite
Hai ca se poate!