Radu Crăciun: Războiul secolului are deja un învingător. ● Băncile au aprobat 1.441 de credite cu o valoare totală de peste 1 mld. lei prin IMM Invest, dar regulile programului se schimbă din nou. ● Necesarul de finanţare al Guvernului este de minimum 130 de miliarde de lei în 2020.● Ce se întâmplă în România cu taxa de coronavirus, percepută de restaurante din state europene. ● Cum vom ieși la terase începând cu 1 iunie.

Business reportFoto: Colaj foto

Radu Crăciun: Războiul secolului are deja un învingător. La sfârșitul anului 2016 lansam o idee care constat că se confirmă pe măsura trecerii anilor. Ideea revine în actualitate în mare forță odată cu regândirea unei lumi post-pandemie: în acest secol vom asista la o încleștare, la un război care va defini istoria civilizației umane pe un termen foarte lung, într-un mod ireversibil. Războiul dintre capital și Muncă. Capitalul și Munca sunt cei mai importanți factori de producție care contribuie la desfășurarea activității economice. Coexistența pașnică postbelică a celor doi factori de producție din țările dezvoltate a fost subminată odată cu modificarea contextului prin două evoluții istorice esențiale: pe de o parte, sfârșitul concurenței ideologice dintre capitalism și comunism, prin victoria celui dintâi, iar pe de altă parte, accelerarea globalizării,scrie economistul pe Cursdeguvernare.ro.

Băncile au aprobat 1.441 de credite cu o valoare totală de peste 1 mld. lei prin IMM Invest, dar regulile programului se schimbă din nou. Ministrul finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că se vor aduce două modificări programului IMM Invest - se vor elimina garanţiile asupra bunurilor firmei, iar IMM-urile nu vor mai trebui să dovedească că au fost afectate de pandemia de COVID-19. Băncile înscrise în programul IMM Invest au aprobat 1.441 de cereri de creditare ale companiilor înscrise în pro­gramul IMM Invest, cu o valoare to­tală ce depăşeşte 1 mld. lei, după cum a spus, ieri, ministrul finanţelor, Florin Cîţu. Aceste cereri au primit deja ultima aprobare de ga­rantare de la Fondul Naţional de Garantare a Cre­ditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), instituţia care gestionează programul, scrie Ziarul Financiar.

Necesarul de finanţare al Guvernului este de minimum 130 de miliarde de lei în 2020, iar dobânzile la bonduri au crescut. Necesarul de finanţare al României depăşeşte 10% din PIB în 2020, situându-se la peste 130 de miliarde de lei, din care 85 miliarde deficit bugetar - cheltuieli cu pensiile, salariile şi alte ajutoare sociale- şi 44 soldul datoriei externe, după cum apreciază Ionuţ Dumitru, economist şef Raiffeisen Bank. Datoria externă va creşte anul acesta la peste 40% din PIB, după cum estimează specialiştii, iar România se împrumută acum la dobânzi mai mari cu circa 184 de puncte de bază decât cele de dinainte de criză, potrivit Economica.net.

Ce se întâmplă în România cu taxa de coronavirus, percepută de restaurante din state europene. Restricţiile de circulaţie au adus pierderi considerabile industriei restaurantelor, dar şi afacerilor ce ţin de înfrumuseţare, ceea ce i-a determinat pe unii patroni să perceapă „taxe de pandemie”. În tot mai multe state europene a apărut o nouă taxă, percepută deocamdată de patronii de restaurante, frizerii şi coaforuri sau în cabinetele stomatologice, existând însă şi propuneri de taxare a pensiilor bătrânilor pentru susţinerea tinerilor. Italia a fost prima ţară în care saloanele de înfrumuseţare au introdus "taxa Covid" pentru a îşi acoperi "gaura" din buget cauzată de pandemie. O decizie similară a fost luată şi de patronii din Danemarca, scrie Adevărul.

Cum vom ieși la terase începând cu 1 iunie. Anastasiu: sunt măsuri de bun simț. Terasele din România ar urma să fie deschise de luni, 1 iunie, conform declarațiilor făcute de către Dragoș Anastasiu, antreprenor și președintele Camerei de Comerț Româno-Germane, într-o intervenție la postul de televiziune Digi24. ”Dupa informațiile pe care le avem, terasele ar urma să fie deschise de luni, 1 iunie, mi-aș dori ca Guvernul să iasă cu o surpriză si să le deschidă sâmbătă, pentru că nu cred că este o mare diferență”, precizează Anastasiu. Din discuțiile avute cu reprezentanții autorităților, Anastasiu precizează că acestea vor impune o distanță de 1,5 metri între spătarele scaunelor, iar numărul maxim de persoane prezente la masă ar urma să fie de 6. ”Am discutat referitor la o prezență de 6 persoane la masă, care să fie din același grup. Chelnerii și bucătari vor trebui să poarte măști, mesele să fie dezinfectate și să fie un fel de instructaj făcut fiecărui client în parte în ceea ce privește măsurile pe care și ei trebuie să le aibă în vedere”, adaugă Anastasiu, citat de wall-street.ro.