Obligațiile fiscale neachitate până la 25 iunie nu sunt considerate restante și nu se vor calcula accesorii, a declarat Mirela Călugăreanu, președinte ANAF, într-o conferință organizată de PwC România, precizând că a fost un act normativ adoptat de Guvern. De precizat că nu a fost publicat, până la această oră, în Monitorul Oficial.

Mirela CalugareanuFoto: Hotnews

“Guvernul României a adoptat o reglementare în acest sens, prelungind efectele actului normativ de bază (OUG 29/2020 n.r.) până la data de 25 iunie 2020. Până la această dată, această categorie de obligații fiscale nu este considerată restantă, nu se calculează obligații fiscale accesorii și nu se declanșează procedurile de executare silită”, spune ea.

• După data de 25 iunie 2020 intrăm în regimul normal de administrare fiscală a acestor creanțe fiscale, adică se reiau procedurile de executare silită, se reia calculul accesoriilor și obligațiile fiscale după data de 25 iunie dobândesc caracter de obligații fiscale restante, dacă nu se aplică opțiunea de a apela la o facilitate fiscală cum ar fi, spre exemplu, eșalonarea de plată.

• Până la 25 iunie 2020 nu sunt considerate obligații fiscale restante.

Alte declarații ale sale:

  • Interconectarea caselor de marcat se va implementa începând cu 1 iulie 2020 în mod etapizat. Între 1 iulie – 30 septembrie se vor interconecta casele de marcat pentru marii contribuabili. Până la 31 ianuarie 2021 va fi finalizat procesul pentru celelalte categorii de contribuabili.

Avem softul necesar, a fost testat și am intrat în linie dreaptă în ceea ce privește calendarul de implementare.

  • În privința SAF-T s-a finalizat evaluarea ofertelor depuse pentru achiziția serviciilor de dezvoltare software, integrare și instruire privind sistemul informatic. Probabil că săptămâna viitoare vom da publicității câștigătorul desemnat. Apreciem că implementarea va deveni funcționat în sistem pilot pentru marii contribuabili la începutul anului viitor.
  • De săptămâna viitoare devine operațională Direcția generală de management a riscurilor. Dorim să urgentăm finalizarea procedurii de analiză de risc, dezvoltarea claselor și subclaselor de risc precum și a criteriilor. Între timp a început testarea indicatorilor.
  • În ceea ce privește rambursarea TVA, s-a procedat la efectuarea unor simulări pentru revizuirea criteriilor de încadrare în categoria de risc fiscal ridicat astfel încât să nu ne mai risipim resursele prin a verifica fiecare decont de TVA.

Să nu ne mai risipim resursele prin a verifica fiecare decont de TVA și a avea acțiuni repetitive de verificare a contribuabililor corecți, unde am fost de prea multe ori și nu am identificat iregularități.