Pe toate veniturile suplimentare oferite angajatilor se vor plati contributii la bugetul asigurarilor sociale
Bani pentru pensii
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a declarat miercuri ca aceste modificari au fost introduse pentru a asigura o parte din sumele necesare pentru majorarea pensiilor.
Ministerul Muncii a decis sa extinda numarul veniturilor pentru care atat angajatul, cat si angajatorul sunt nevoiti sa plateasca taxe ce vor ajunge la bugetul asigurarilor sociale. Astfel, patronii vor plati 19,5% din valoarea veniturilor suplimentare oferite angajatilor, iar acestia vor suporta 9,5%.
Din ce venituri se retin contributiile pentru pensii
In categoria veniturilor care vor fi impozitate intra sumele acordate cu ocazia iesirii la pensie, premiile anuale oferite sub diferite forme, sumele pentru plata cu ora sau pentru garzile si indemnizatiile clinice acordate cadrelor medicale.
Vor fi retinute contributii pentru pensii din toate cadourile in bani oferite de angajatori cu ocazia Pastelui, Craciunului sau a altor sarbatori. Vor fi impozitate si cadourile oferite copiilor angajatilor. De asemenea, vor fi retinute contributii de pensii si indemnizatiile de participare la consilii de administratie sau la sedinte ale unor comisii din institutii publice.
Veniturile in natura - doar daca sunt folosite in interes personal
Printre avantajele in natura enumerate in Codul Fiscal se afla: utilizarea oricarui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii, in scop personal; abonamentele si costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, in scop personal; permise de calatorie pe orice mijloace de transport, folosite in scopul personal.
Veniturile exceptate
Potrivit Legii 250/2007, exista trei exceptii de la plata contributiilor pentru pensii:
- participarea salariatilor la profit;
- diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatii de delegare, detasare si transfer, precum si drepturi de autor;
- prestatii suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de munca si boli profesionale;

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Impozit pe impozit e tare dar exista deja impozit la taxa (TVA drepturi in natura - lemn de foc)
Cand o sa iesim noi la pensie, o sa primim banii cu care contribuie oamneii muncii de atunci, asa ca nu are nici o legatura cat platesti tu acuma cu cat o sa primesti. Mai bine fati pensie privata, si daca poti, cumpara niste bonuri de tezaur.
Mult spor
2) Impozit pe vorbit.
3) Impozit pe privit.
4) Impozit pe impozit.
IMPOZIT PE IMPOZIT!
Asta da.
Partea proasta este ca aceasta sublima propunere poate sa dea de gandit & maine-poimaine o s-o vedem in Monitorul Oficial.
In mod sigur (& constitutzional), Curtea Constitutzionala o va gasi "perfect constitutzionala"!
Iata cum o descoperire minunata va aduce mici necazuri...
taxa la taxa!
"In categoria veniturilor care vor fi impozitate intra sumele acordate cu ocazia iesirii la pensie" =))
Dar gata!1
Oricum apartamentele s-au scumpit de de la o luna la alta te miri cum si de ce..
ce sa mai platesc impozite... nu tata.. ma duc si-mi dau demisia si ma reangajez cu cu salariul minim
Oricum se impozitau. Daca traiti cu impresia ca statul nu-si lua banii, va inselati. Cel putin unde lucrez eu, asa se facea.
Orice prima trimestriala, de sarbatori, de merit care se acorda era impozitata. Acest luicru se simtea daca nu la data acordarii respectivului beneficiu, la salariul imediat urmator aferent lunii respective, unde imozitul era mult mai mare.
Sau mai bine nesupunerea civica, suntem multi si nu aveti ce sa ne faceti la toti, dupa care sa ne luam singuri bunurile voastre, vile, masini etc.sa haiducim putin, repet suntem multi si ce puteti face?
Totul facut doar de dragul voturilor pensionarilor.
Domnilor din PNL stati voi linistiti ca nu veti avea voturile care conteaza: adica ale celor care muncesc de crapa in aceasta tzara.
Si daca la momentul alegerilor din 2004 s-a facut un val imens care a rasturnat "suprematia" si infatuarea PSD, sper sa se intample si acum acelasi lucru.
Vreau sa vad si eu politicieni cu "sange in instalatie" care fac lucruri pentru aceasta tzara si nu pentru a-si asigura voturi si iar voturi.
nu am vazut pe nimeni foarte suparat cand aceasi petro-liberari au scazut impozitul de la 45% la 16%... si banii pentru pensii nu sunt undeva in pusculita sau sub saltea, ei se aduna in fiecare an la bugetul de asigurari, ceea ce se si intampla. ar fi frumos sa nu platim nici impozite pe modelul american si sa avem si o asistenta sociala foarte bine pus la punct ca in tarile nordice sa zicem.
pina atunci... sa traim bine, mai e un an si o sa strigam cu totii 'liberare' si o sa curga lapte si miere :)
my 0.2 euro cents
:))
Doar in Romania a fost anormal pina acum.
Stiu ca pica prost dar adevarul asta este.
Adica angajatorul sa dea tot felul de stimulente banesti (reducand salariul pentru a evita contributia de asigurari sociale) si sa nu plateasca pentru pensia noastra - nu e corect deloc.
Ar trebui sa ganditi inainte de a scrie ca de aceea aveti cap. Si faceti diferenta intre impozit si contributie.
Esenta contributiei de asigurari sociale este ca va avea impact asupra pensiei mele (sper eu). Impozitul nu are nici un fel de efect asupra pensiei. Un astfel de sistem de pensii finantat din impozite se aplica in alte state europene (ex. Danemarca), dar nu la noi.
Dincolo de bombardismul stirii de presa, faptul ca aceasta contributie si-a marit baza de taxare ar avea teoretic si aspecte pozitive: veti avea o pensie mai mare la batranete, daca ne lasa astia sa traim pana atunci.
Despre taxa de inmatriculare si al nostru prim-ministru sunt deschise cateva discutii ei pe www.tengura.ro
Toate veniturile dintr-o luna (salariu + sporuri + eventuala prima trimestriala sau anuala, daca s-a dat in acea luna) se aduna si se aplica 9.5% CAS (si restul contributiilor) la aceasta suma.
Pana acum n-a tipat nimeni, v-ati lasat jumuliti in tacere, acum v-ati trezit :))
~Nautilus
Aerul pe care-l respiram odata cu voi,Marii Nesimtiti ai Neamului, nu ni-l impozitati?
Nu stiu daca este mesaj sau comentariu . Dar pun aceasta intrebare : acum - unde gasesc legea-ordonanta-textul de lege- decret sau ce mai este acesta - referitor le aberatia limbutului de pacuraru paul ?
Pot gasii prin intermediul acestui sistem locul-textul de lege - ce prevede balivernele lui pacuraru de caca... ?
Va urmaresc si astept un raspuns - textul de lege- ordonanta si ce o mai fiii .
Vai capul romanului ! Mintit si batjocorit cu presa ( nou - mass-media ) !
Stie cineva care este primul vers din actualul IMN al ROMANICAI ? Primul care va raspunde va primii un cadou simbolic - surpriza -!
Astept raspunsul pentru cele 2 teme ! SUCCES !
Asta inseamna ca vor fi afectati 2-3 % din populatie "alesii " care oricum au salarii f. mari !
Salariatul normal va avea cel mult cota din abonamentul de transport platit de angajator.
Apoi la firme se dadeau salariatilor tot felul de avantaje in natura care nu se impozitau.
- Marirea pensiilor si impozitarea din ce in ce mai mare a celor cativa care muncesc, in folosul celor ce freaca menta
- Dezavantajarea sistematica a celor care au curajul sa-si deschida o firma.
- Protectia speculantilor pe piata
- Protectia importatorilor
- Descurajarea exporturilor
- Legi pentru protejarea infractorilor
- Protejarea spagarilor de la Palatul Victoria
- O taxa auto indecenta si aberanta
- O inflatie in crestere
- Salarii mari pentru bugetari
- Descurajarea producatorilor
Si cate si mai cate, toate in dauna electoratului care prefera liberalismul.
Iar taxa de 16% a bagat-o un fost penelist, Ionut Popescu, nu actualul guvern.
-
imi vine greata cand se afirma ca sunt bani pentru protectie sociala si pensii, uitati-va unde au sarit preturile dupa marirea pensiilor, ei o sa vina sa spuna ca e piata, care piata? in general e cea mai scumpa mancare din europa.
vai de capul nostru, sa vina odata alegerile, desi nu cred ca romanul v-a vota inteligent nici in al 13-lea cea,
bucurati-va cat mai puteti, vin vremuri si mai grele
prefer sa mananc banii astia acuma decat sa mi-i gestioneze ei pt pensie
@Nautilus
pana acuma nu am platit niciodata nimic pt telefonul de firma si asa vreau sa raman in continuare, altfel o sa le dau telefonul sa si-l pastreze.... sa ma sune clientii pe fix la sediu
Bravo voua ..... in asa hal ajunge Romania - tara tuturor posibilitatilor :))
Dar impozit pe prostie in parlament si pe somn cand o sa puna ? cum vedem unu sa-l taxam asa 120%
~Nautilus
2. Daca contribuabilul onest care oricum isi aduce obolul la sustinerea, normala si fireasca, intr-o societate a celor varstnici, a copiilor, etc., atunci ce face politicianul roman? Mersi, bine.anuleaza fara nicio apasare datorii neplatite la buget, da legi cu dedicatie pt. prietenii politici sau legi populiste, care nu numai ca nu rezolva problemele sociale, dar ofera noi prilejuri de evaziune fiscala.. Mai vin si privatizarile destepte , cu tot felul de scutiri, mariri aberante ale schemelor de personal birocratic, privilegii speciale unor caste total ineficiente-justitia, si atunci, cine sa plateasca? Ma tem ca stim cu totii raspunsul..ca de trait bine ei traiesc, noi, mai asteptam!!!!!!!!
ele erau impozitate, poate colegii lui nu calculau impozit la asta.
Baaai, cine a ajuns sa ne conduca...brr, se sparie gandul
~Nautilus
incoace.
Fara cuvinte bine macar ca mintiti, nu uitati ce au facut unguri acasa la ei cand au fost supararati, nu uitati ca noi romanii va promitem ca nu scapatii , asa ca aveti grija DRAGILOR, suntem cu ochii si nervii pe voi !!!