În capitala Statelor Unite, Washington, a fost decretată duminică stare de asediu după noi manifestaţii în apropiere de Casa Albă, în contextul în care revoltele generate de moartea lui George Floyd s-au extins în mai multe state americane. Starea de asediu, care presupune interdicţia de circulaţie între orele 23.00 și ora 06.00, a fost decretată în aproape 40 de orașe, însă protestatarii au ignorat în mare parte restricți, ceea ce a dus la noi tensiuni. Din cauza protestelor masive, președintele Trump a fost mutat într-un bunker subteran vineri seara, unde a fost ținut, potrivit CNN, aproximativ o oră înainte de a se întoarce la reședința sa.

Proteste in Lafayette SquareFoto: Hotnews

02:16 Revolte în SUA: Trump anunță desfășurarea a „mii de soldați puternic înarmați” la Washington

01:00 Și New York-ul declară starea de asediuși dublează prezența poliției pe străzi

00.50:Șeful poliției din Louisville, demis după ce camerele video portabile nu erau pornite în timp ce ofițerii au împușcat mortal un afacerist local de culoare

00.00:Un nou video arată cum ofițerii se luptă cu George Floyd pe bancheta din spate a mașinii de poliție

22.50:Un parlamentar american pregătește un proiect care vizează eliminarea imunității polițiștilor

22.45: O autopsie independentă relevă că moartea lui George Floyd s-a produs prin ”asfixiere”

22.00:Trudeau, în contextul protestelor din Canada și SUA față de rasismul polițiștilor: Vă aud furia

20.45: Donald Trump le-a cerut guvernatorilor să fie mai duri cu protestatarii

20.20:Poliția din Minneapolis a provocat leșinul a 44 de persoane în cinci ani prin imobilizarea gâtului

15:53Filmul morții lui George Floyd

14.11: Fosta consilieră pe probleme de securitate în Administrația Obama, Susan Rice, a declarat, la CNN, că protestele pașnice sunt deturnate de extremiști, comentând că nu ar fi suprinsă ca unii dintre aceștia să fie susținuți de Rusia. Kremlinul neagă orice implicare.

10.16O jurnalistă a orbit pe viaţă, după ce a fost atacată de poliţia din SUA. Zeci de reporteri au fost răniţi, deşi s-au legitimat.

Fotograful freelancer Linda Tirado a scris pe Tweeter sâmbătă că a fost lovită cu un glonţ de cauciuc în ochiul stâng, în Minneapolis, şi a mers la spital pentru o intervenţie de urgenţă.

Într-un update ce a urmat după câteva ore, aceasta a scris că nu-şi va mai recupera vederea cu ochiul stâng, dar va continua să practice meseria.​

08.47: Fiica primarului New York-ului s-a numărat printre cei aproape 790 de oameni care au fost arestați în oraș de la izbucnirea protestelor din SUA, scrie Associated Press.

Un oficial al forțelor de ordine a declarat, pentru Associated Press, sub acoperirea anonimatului, că fata demnitarului, Chiara de Blasio, în vârstă de 25 de ani, a fost arestată sâmbătă noaptea.

07.23: Scene extrem de tensionate au avut loc nu departe de Casa Albă, zona fiind învăluită de focul degajat de incendii, relatează corespondenții Guardian și CNN.

Un incediu a izbucnit în subsolul Bisericii Sfântul Ioan, care din 1816 este considerată ”Biserica Președinților” pentru că fiecare președinte american de la James Madison și până acum au folosit acest locaș ca loc de rugăciune și reculegere. Pompierii au ajuns însă rapid la fața locului și au stins incendiul.

Într-o intersecţie din centrul oraşului Washington, protestatarii s-au confruntat cu forţele de ordine. Protestatarii au aruncat cu sticle de apă ln poliţişti care au folosit gaze lacrimogene şi spray-uri de piper pentru a dispersa manifestanţii.

Unii dintre aceştia au luat-o la fugă în urma intervenţiei poliţiştilor. În Santa Monica şi San Diego, California, au loc de asemenea confruntări violente între poliţie şi manifestanţi.

În contextul protestelor masive,un incident a fost semnalat și în Minneapolis unde un camion cisternă a încercat să treacă prin mijlocul unui cortegiu de mii de manifestanţi pe un pod din centrul oraşului,obligând forţele de ordine să intervină masiv. "A priori, niciun manifestant nu a fost rănit", potrivit unui comunicat al poliţiei locale care vorbeşte de un incident "foarte deranjant".

Şoferul camionului a fost rănit, dar fără ca viaţa să îi fie pusă în pericol. El a fost condus la spital şi plasat în stare de arest.

Manifestaţia, legată de moartea, luni, a lui George Floyd, un afro-american, în mâinile poliţiei, a pornit la miezul zilei de al Capitoliul din Saint Paul, sediul parlamentului statului Minnesota. Alcătuită din circa 2.000 de persoane, aceasta se îndrepta într-o atmosferă paşnică spre centrul oraşului Minneapolis.

De-a lungul traseului, poliţişti şi soldaţi din Garda Naţională au blocat drumurile din vecinătate pentru a asigura siguranţa cortegiului. Deocamdată nu a s-a putut stabili cum a reuşit şoferul camionului să se apropie de manifestanţi.

În timp ce aceştia traversau un pod rutier, el a avansat cu camionul până în mijlocul mulţimii. Potrivit unui martor intervievat de postul local KSTP, manifestanţii care veniseră pe biciclete le-au aruncat în direcţia autovehiculului pentru a încerca să îl oprească.

"Părea contrariat, claxona şi continua să avanseze", a adăugat tânărul, care şi-a dat numai prenumele, Kyle.

Foarte rapid, zeci de maşini de poliţie au sosit cu sirenele pornite şi i-au împins pe manifestanţi dincolo de pod.

Moartea lui George Floyd a provocat o explozie de furie în Statele Unite şi manifestaţii împotriva violenţei poliţiei în mai multe oraşe din ţară.