Luni a fost Ziua Marii Relaxări. Dar cât de necesar a fost Marele Blocaj? Răspund (unul pro și altul contra) doi economiști: Cristian Popa și Laurian Lungu

de DP     HotNews.ro
Luni, 1 iunie 2020, 7:04 Economie | Finanţe & Bănci


Blocaj rutier, coronavirus in Romania
Foto: Profimedia Images/Xinhua.red/Avalon Editorial
Au fost voci din rândul actorilor care au spus că mai mare a fost teama decât rațiunea. Că teatrele și cinematografele nu trebuiau închise, ci lăsate să funcționeze cu o spațiere corespunzătoare a publicului (un fotoliu ocupat, două libere, un rând ocupat, altul liber). Oameni care lucrează în service-uri auto spun că puteau și ei continua să lucreze. E drept, după război, mulți generali se arată. HotNews a întrebat doi economiști dacă închiderea economiei (cu mici excepții fundamental necesare) se putea evita sau a fost o măsură de ne-evitat? Ca peste tot, și opiniile lor diferă. Laurian Lungu spune că acest tip de abordare, de a închide totul, e de natură medievală. ”Să închizi afacerile pentru 2-3 luni fără a avea o cale de ieșire este o solutie brutală”, spune el. Cristian Popa, membru al Consiliului Director al CFA Romania, nu e de aceeași părere.

Laurian Lungu: Mă întreb dacă această abordare a crizei de către autoritati a fost potrivită. Cred că abordarea multor state a fost pur și simplu medievală


Dacă ne-am uita cum a fost la finele anului 2019 și apoi pe proiectiile de la finele anului 2020, am vedea că la finele anului trecut aveam un
Laurian Lungu
Foto: HotNews.ro
deficit de 4,6% din PIB – cel mai mare din regiune (si din Uniunea Europeana!), și o datorie publică mică în regiune ca raport în PIB. Iar la finele anului 2020 am putea vedea cum Statul se îndatorează foarte mult, raportul datorie publică/PIB crește, posibil cu circa 10 p.p – partial si ca efect al scaderii PIB-ului.

Oricum, este o crestere considerabila. Deficitul bugetar se va duce și el către 9-10% din PIB. Intrebarea care se pune este daca raspunsul autoritatilor – din punctul de vedere al managementului crizei - a fost pe masura socului care a lovit economia, cuantificand costul masurilor luate vs beneficiile nete pentru economie. Sunt niște fluxuri imense de bani care intră în economie, partial pentru a compensa scaderea cheltuielilor sectorului privat, insa randamentul lor in timp este indoielnic. Aceasta si pentru simplul motiv ca, posibil, multe locuri de munca mentinute prin somaj tehnic in timpul crizei, nu vor mai exista la finele ei.

La un asemenea stimul, in conditii normale, economia ar trebui să zbârnâie! Și mă întreb dacă această abordare a crizei de către autoritati a fost potrivită. Cred că abordarea multor state a fost pur și simplu medievală. Să închizi afacerile pentru 2-3 luni fără a avea o cale de ieșire este o solutie brutala iar acesta este costul pe care îl plătim, nu numai noi ci si intreaga Europa.

Imaginea de la finele anului 2020 poate arata un stat indatorat excesiv – prin prisma eficientei cheltuielilor antamate in timpul crizei – un consumator foarte precaut, cu inclinatie pentru economisire, un numar crescut de someri care contempleaza o schimbare structurala a cererii si producatori care limiteaza drastic investitiile, pe alocuri si productia. Este necesar ca economia sa fie deschisa, bineinteles cu masurile de distantare fizica de rigoare si cu accent pe micro-managementul crizei la nivel individual. Interventia statului in economie in conjunctura economica actuala din Romania nu poate fi o garantie pentru buna functionare ulterioara a acesteia, crede Laurian Lungu..


Cristian Popa, CFA Romania: Nu vom sti niciodata cum ar fi aratat lumea in care traim daca guvernele nu reactionau deloc, insa puteam risca un scenariu extrem de negativ


In situatii de criza se impun masuri de criza, cam asa cred ca stau lucrurile cand vine vorba de pandemia prin care trecem. Sunt un sustinator al politicilor economice liberale si al unui stat mic, pentru a avea un sector privat mare, insa cand sanatatea publica poate fi semnificativ afectata pot intelege impunerea de restrictii. De asemenea cred cu tarie in apararea libertatilor personale, insa libertatea mea se terminã acolo unde începe libertatea altcuiva. Si daca exista un risc ca eu sa fiu infectat si infectios atunci libertatea mea de a merge la Mall la cinema afecteaza libertatea celorlalti.

Timp mai mult sa analizeze nu aveau, raspandirea era foarte rapida iar deciziile intarziate puteau veni cu costuri umane semnificative, viteza de reactie in situatii de criza
Cristian Popa, membru in boardul CFA Romania
Foto: Hotnews
este esentiala. Iar cifrele de pana acum arata exact acest lucru, tarile cu reactii slabe sau tarzii au inregistrat un numar semnificativ mai mare de cazuri si decese. Lipsa de reactie este in sine o decizie, tarile care au actionat tarziu sau putin eficient platesc pretul, ma gandesc la SUA de exemplu. Sa nu uitam ca numarul total de cazuri noi zilnice la nivel global inca atinge maxim dupa maxim.

Cred ca este important sa realizam ca exista o curba a invatarii chiar si cand vine vorba de reactia optima la o pandemie, lucruri care ni se par acum evidente nu erau nici pe departe asa acum 2 luni, ceea ce pare prea exagerat acum, dupa ce am trait 3 luni cu virusul, poate nu ni se parea deloc absurd atunci, dupa razboi este usor sa iti arati curajul. Decizia in sine a fost cost economic versus cost uman, procente din PIB versus un numar potential foarte incert (poate mii, poate milioane) de decese.

Managementul guvernamental in general a fost destul de prompt, cu anumite exceptii pare ca pandemia nu a fost scapata complet de sub control. Sunt tari in care numarul de cazuri inca creste, alarmant chiar, cred ca nu trebuie sa ne declaram invingatori inca. Nu vom sti niciodata cum ar fi aratat lumea in care traim daca guvernele nu reactionau deloc, insa puteam risca un scenariu extrem de negativ fara a face tot ce ne sta in putinta a-l evita?”, a explicat la solicitarea HotNews.ro Cristian Popa.

N.Red:
Laurian Lungu este Co-fondator al CPAG. Deține un doctorat în economie obținut la Universitatea Cardiff, un master în economie la Universitatea din Liverpool și o diplomă de MBA. Anterior, a lucrat în mediul academic, predând cursuri în macroeconomie și metode matematice, atât pentru studii universitare cât și postuniversitare la departamentul de economie al Universității Cardiff. Domeniile sale de expertiză sunt cele vizând prognoza macroeconomică, modelarea politicilor economice, finanțe internaționale și energie. Este autorul mai multor articole și analize publicate în reviste și cărți profesionale de renume. A fost consilier economic de mai bine de 10 ani. Detalii despre articolele sale, aici.

Cristian Popa este specialist în risc şi în managementul de portofoliu, fost chief investment officer al NN Asigurări de Viaţă (înainte de a fi votat ca membru în Consiliul de Administrație al BNR). A absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti, completându-şi studiile cu un master în managementul riscului. De asemenea, el deţine certificarea Chartered Financial Analyst şi este membru în boardul CFA Society România. Solicitarea i-a fost adresată ca economist, fără a implica instituțiile cu care acesta este asociat.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8242 vizualizari

 • +1 (25 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 1 iunie 2020, 7:08)

  [anonim]

  • -3 (17 voturi)    
   ma intreb daca stie ce inseamna "medieval" (Luni, 1 iunie 2020, 9:25)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui

   Si faptul ca o pandemie care a omorat 40% din populatia globului a scos lumea din "medieval". De altfel, carantina a fost inventata atunci (Acum 1000 de ani), tocmai ca sa se scpae de acea pandemie. Masurile nu aveau cum sa fie medievale, deoarece ele au fost cele care au scos lumea din epoca medievala.
   • +3 (9 voturi)    
    ganditi-va la urmatoarele solutii (Luni, 1 iunie 2020, 15:27)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

    1. Izolarea
    2. distantarea sociala
    3. masca sau orice altceva pe post de masca

    oricare din cele 3 masuri ne puteau ajuta - oricare.

    ce au ales autoritatile?
    Izolarea medievala - cea mai drastica forma, cu cele mai mari costuri economice.

    In timpul gripei spaniole oamenii mergeau cu masca pe fata si, de exemplu, nu puteau sa urce in tramvai daca nu o purtam o masca - era sub forma unui batic in jurul nasului si a gurei sau asa cum purtau cowboii

    deci romanii nu am fost inca ajunsi in 1918, ci de abia acum ne indreptam spre acel an de gratzie...
 • +1 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 1 iunie 2020, 8:09)

  [anonim]

  • -2 (24 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 1 iunie 2020, 9:37)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • +2 (8 voturi)    
    Nu s-a evitat nimic (Luni, 1 iunie 2020, 11:33)

    gamma [utilizator] i-a raspuns lui

    S-a incercat , n-am reusit .
    • +2 (6 voturi)    
     este ca intr-o inundatie (Luni, 1 iunie 2020, 15:21)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui gamma

     A venit apa mare si unii au reusit si s-au salvat , atii nu.

     A depins mult de modul in care ai fost tu pregatit pentru o astfel de confruntare si cat de pregatite au fost cadrele medicale care te-au asistat.

     Unul daca a fost slab te-ai dus la fund.
     Cést la vie! cu tot regretul
    • 0 (0 voturi)    
     Amice... (Marţi, 2 iunie 2020, 15:24)

     TurmentatuTheThird [utilizator] i-a raspuns lui gamma

     Știi să comentezi, dar nu știi să interpretezi 2 date. Uită-te la Suedia, care au zis: noi nu facem nimic, noi avem genă de nordic în sânge și vom trăi. Ce s-a întâmplat? Au aproape 40.000 de cazuri la o populație de 10 milioane, s-au recuperat ~5000 de oameni, au murit 4500. Aproape 1 din 2 cazuri vindecate s-a terminat rău.

     Nu înțeleg de ce lumea, având la un click distanță toate informațiile, persistă în prostie.

     Când vă îmbolnăviți, care e prima reacție: 1. Mă duc la doctor să văd ce am? 2. Întreb economistul familiei despre ce crede... să mă duc la doctor, sau nu? Dacă mă duc, mă duce la spital și nu mai pot merge la lucru! Chiar nu mai gândim deloc? Da... înțeleg perfect, economia e impactată, dar cum e să ai 50% din forța de muncă indisponibilă în spital, sau mai rău: să pierzi 50% din forța de muncă? E retorică întrebarea... doar îi lărgesc orizontul gândirii domnului Lungu!
  • +4 (18 voturi)    
   Poti sa dai toate (Luni, 1 iunie 2020, 10:07)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui

   link urile din lume, eu nu cred ca asta e mortalitatea SARSCOV 2! Dacă cineva cu două tumori, cu metastază, infectat cu asta, moare, eu nu consider că are vreun rost să îl dai mort de COVID 19! Nu trebuie să fii doctor, să realizezi ca în situații din astea ar fi murit și de roșu în gât sau de gripă normală sau dacă l-ar fi zguduit tramvaiul mai tare! Și așa.. sunt mai mult de 2/3 dintre morți. Are mortalitate mai mare decât gripa normală, cel puțin avea, acum după mutații se pare că nu mai are chiar așa, dar nu mult mai mare! Oricum, eu sunt unul dintre cei care cred că măsurile au fost necesare, mai ales cea cu interzicerea adunărilor publice!
   • -1 (7 voturi)    
    Nicidecum! (Luni, 1 iunie 2020, 11:14)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    Daca ar fi asa, bolnavii de cancer ar fi pur si simplu lasati sa moara.
    • +4 (8 voturi)    
     Imi pare rau sa spun asta (Luni, 1 iunie 2020, 12:50)

     Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     si probabil si noi vom ajunge in situația lor, cand ne va veni rândul, dar, când se ajunge la metastaze sunt foarte rare situațiile in care mai supraviețuiește cineva, aproape "miraculoase"! Nu asta am vrut să spun, am vrut să spun că oamenii grav bolnavi nu au avut nicio șansă, dar nu cred că ar fi avut vreo șansă nici fără COVID!
   • 0 (2 voturi)    
    Rationament incorect (Marţi, 2 iunie 2020, 9:50)

    Crinulet [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    dupa rationamnetul tau nimeni nu moare de SIDA, deoarce SIDA nu omoara, asa cum nu omoara direct nici gripa, ci scade eficacitatea sistemului imunitar si a medicamentelor…

    Gandirea ta nu este corecta… trebuie sa te întrebi : daca nu avea COVID, pacientul cu metastaza ar fi trait mai mult, chiar si cu o zi? Daca raspunsul este DA, atunci se considera ca a murit de COVID (pentru ca a avut cancer si înainte de a contacta COVID), ceea ce este absolut correct...
  • +5 (15 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 1 iunie 2020, 11:53)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • +2 (10 voturi)    
    nici nu stim numarul total de inbolnaviri (Luni, 1 iunie 2020, 13:54)

    Mawrkuss [anonim] i-a raspuns lui

    nici nu stim numarul total de inbolnaviri, nu inteleg de unde scot unii procentul de 6%-10%... cand el e bazat doar pe un numar foarte redus de teste.

    Cand stim sigur ca e foarte contagion, stim de asemenea ca numarul celor afectati este mult mai mare (sunt paralele facute cu celelalte pandemii, si sunt estimari ca numarul total de persoane afectate este de ~20 de ori mai mare decat cele declarate. Deci procentul de decese e mult mai mic, unde va intre 0.3 - 0.5% (e matematica de clasa a 4-a).

    Am ajuns acum intr-o situatie de'a dreptul ridiclola cu virusul asta. Dupa atatea luni de carantina, cred ca e cam timpul sa recurgem si la alte masuri, avem mai multe informatii, etc. Nu inteleg de ce nu se discuta deloc (subiectul e tabu), de izolarea persoanelor cu risk, in loc de izolarea fara discreditare a populatiei intregi...
 • 0 (14 voturi)    
  Dl Lungu (Luni, 1 iunie 2020, 8:11)

  gamma [utilizator]

  Nu are nici un cuvant in text despre virus , morti , scenariul cu sistem medical supraincarcat , etc . Pentru 1000 de morti cu putini ani de trait nici eu n-as fi oprit economia nici macar o zi , pentru 100000 cred ca merita efortul . Din pacate o sa vedem si scenariul 2, nici medievali nu mai suntem in stare sa fim cum trebuie .Carantina se ridica cu zero cazuri in epoca medievala .
  Iran, Spania , Franta au toate cresteri post varf , Italia nu (inca ?) . Nu s-a terminat nici pe departe .
  https://hgis.uw.edu/virus/
  • +1 (21 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 1 iunie 2020, 9:36)

   [anonim] i-a raspuns lui gamma

 • 0 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 1 iunie 2020, 9:18)

  [anonim]

 • +1 (11 voturi)    
  De ce mai ascultam la economisti ?! (Luni, 1 iunie 2020, 9:34)

  _sandu_ [utilizator]

  Din recomandarea lor tarile au intarziat nepermis inchiderea traficului aerian si a granitelor in general pentru ca era riscul sa scada putin PIB-ul pe partea de turism si altele si acum la vor fi scaderi de pana 10%. Astia nu mai sunt capabili sa vada peste urmatorul semetru dar isi dau cu parerea despre pandemii sau de o generatie cum e incalzirea globala.
  Luati doi epidemiologi unu optimist si unu pesimit si intrebati ce s-ar fi intmplat daca inchideam mai devreme vs mai tarziu vs deloc si eventula ceretile lor parerea despre economie.
  Chiar ca o sa ajungem in evul mediu daca mai ascultam de economisti.
 • -3 (11 voturi)    
  Comentariile astea spun multe... (Luni, 1 iunie 2020, 10:12)

  CetateanulRoman [utilizator]

  Industriile care aveau ce si pentru cine produce au functionat bine merci! Au oprit cei care aveau deja probleme financiare sau de piata (mai ales in Vest) in speranta de a redresa si recupera problema. Au si primit fonduri fara numar...
  Despre Covid, nimeni nu stia cum evolueaza si pina italienii nu au evidentiat ca tratamentul e gresit si ca defapt face mai rau, se murea pe capete. Asta a fost in a 6-a saptamina dupa ce incepuse epidemia un Europa. Apoi s-au cautat variante si intradevar mortalitatea a fot redusa. Faptul ca nu au fost milioane de morti se datoreaza exact regulilor impuse.
  Faptul ca unele activitati generatoare in principal de evaziune fiscala au fost inchise nu vor avea mare impact economic. Mai mult, asa or sa iasa la vedere activitatile economice care aprovizionau acel segment. Acum se vede, daca se doreste, cit din marfa are acte si cita intra la negru. Cele 10% apa obligatorii nu se pun in calcul, e din partea casei...
  • +2 (10 voturi)    
   Deci faptul că ai ieșit cu declarație (Luni, 1 iunie 2020, 11:09)

   hsl [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   a ajutat la reducerea numărului de morți.
   Câți morți au fost evitați astfel? Procentual măcar, dacă nu poți da un număr absolut, sau unul la 1000 de locuitori.
 • +4 (8 voturi)    
  nu zau ? (Luni, 1 iunie 2020, 10:59)

  baronulmunchausen [utilizator]

  Pandemia ne-a mai adaugat ceva in CV. Economistii au devenit epidemiologi iar epidemiologii experti in relansare economica.
 • -1 (11 voturi)    
  nu prea (Luni, 1 iunie 2020, 11:16)

  Dedalus [utilizator]

  Carantina a oprit activitatea, nu a modificat nimic pe termen lung, sau cel putin nu in rau.

  S-a vazut ca:
  - nu e nevoie sa deplasezi lucratorii de la calculatorul de acasa la cel de la servici - se poate lucra usor de acasa, ceea ce aduce economii si pentru patron si pentru angajat
  - s-a vazut ca administratia centrala si cea locala nu pot merge dincolo de interziceri si spagi
  • 0 (8 voturi)    
   ai ignorat (Luni, 1 iunie 2020, 14:09)

   Mawrkuss [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   ai ignorat rata somajului... sau pentru tine asta nu are nici o relevanta?
  • +2 (2 voturi)    
   dar industria de aviatie din USA (Luni, 1 iunie 2020, 14:53)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   chiar nimic, nimic???

   Tata Warren de ce a vandut actiunile detinute la companiile de transport aerian - el este un investitor pe termen lung si deci de ce???

   Evident ca vor fi schimbari si pe termen lung si vor fi companii care vor disparea pe termen scurt si nu stiu daca vor mai aparea pe termen mediu- lung.

   Normal ar mai fi ca sa apara o serie intreaga de plecari din China, acum si din Hong Kong, spre alte zari, Bine ar fi daca s-ar reloca si prin Europa unele companii tech in special.

   Si paleasca cea mai mare UE poate deveni o putere mondiala pe termen mediu -lung daca se prinde de chestia asta...Nu spuneti la nimeni.
  • +1 (5 voturi)    
   Unde s-a vazut asta? (Luni, 1 iunie 2020, 18:44)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Uite, eu am lucrat de acasa si am facut kk, cu copiii pe langa mine, cu toata gospodaria (menaj, gatot etc). Aud tot mai frecvent chestia asta care este NEADEVARTA. Nu a fost cu nimci similar cu lucruld e la birou, nu ne mai prostiti.
 • +3 (7 voturi)    
  mi se pare mult mai amplu (Luni, 1 iunie 2020, 15:16)

  ..13 [utilizator]

  Raspunsul oferit de dl. Laurian Lungu.

  Ii dau dreptate atunci cand afirma ca:
  "Interventia statului in economie in conjunctura economica actuala din Romania nu poate fi o garantie pentru buna functionare ulterioara a acesteia"

  Domnul Cristian Popa m=a surprins oarecum negativ - cred ca intr-o situatie de criza inveti in 2-3 zile cat intr-o luna si de aceea nu pot intelege de ce multe business-uri se deschid asa de greu.

  Educatia - este un domeniu care a avut de suferit enorm in aceasta perioada. cand unii bajbaiau prin RO am solicitat de la UE un punct de vedere - l-am primit dupa 2 saptamani cu scuze... Evident ca intre timp imi facusem temele cu sursele de informare existente pe net si ma intreb cum pot sa fie asa de natafleti cei care conduc Ministerul educatiei sa nu se informeze de la cele mai adecvate surse. Cate balbe, cate erori, cate prostii - mi-au declansat o alergie pe sistem nervos - va spun sincer!

  Si eu cred ca teatrele, cinematografele, salile de concerte puteau functiona cu anumite restrictii si cine avea teama nu venea desigur la spectacol dar exista o sansa pentru cei care operau in acel sector, alta decat de a primi mika niste bani. este foarte greu sa redeschizi un business si oarecum mai usor si poate chiar mai bine doar sa ii reduci un pic din turatie...

  La fel cred ca puteau functiona si spalatoriile auto, verificarile RAR - evident cu programare. Si serviciile medicale de control - mai putin cele stomatologice unde iarasi au fost balbe rezolvate cu bine totusi...

  Nu, oprirea a fost mult prea brutala.

  Si DA, a fost bine ca s-a intervenit repede dar modul de operare si durata izolarii au fost cu adevarat medievale cum bine spunea dl. Laurian Lungu

  Se vede treaba ca nu toate situatiile au fost trecute prin creier de catre autoritati - dar deh, unde nu este nici Dzeu nu cere.

  Cine are exercitiul folosirii curenta a propriul cap a reusit mai repede sa inteleaga ce se petrece si sa reactioneze rational si consecvent. Altii - nu prea,


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by