1100 de angajaţi de la secţiile Presaj şi Mecanică de la uzina Dacia din Mioveni intră în şomaj tehnic în iunie, din cauza lipsei comenzilor ● Ministrul Nelu Tătaru – evaluare dură a sistemului de Sănătate, așa cum s-a văzut în criza ● Covid Declaraţia unică în 2020: nici în al treilea an de "revoluţie fiscală" mulţi oameni nu ştiu să completeze şi nu o pot trimite online la Fisc. ●Venit minim vital şi în România. Cine vine cu propunerea.● Guvernul continua mesajele confuze cu privire la majorarea pensiilor. Una spune Orban, alta ministrul Muncii.● Toate popririle vor fi blocate până la 1 septembrie.

1100 de angajaţi de la secţiile Presaj şi Mecanică de la uzina Dacia din Mioveni intră în şomaj tehnic în iunie, din cauza lipsei comenzilor.Măsura vine la nici o lună de zile de când în fabrică a fost reluată integral activitatea. În fabrică lucrează 15.000 de oameni. Potrivit liderilor de sindicat, cei 1.100 de salariaţi care vor sta acasă în şomaj tehnic sunt din secţiile care produc piese şi subansamble pentru fabricile din Rusia, Maroc, Brazilia şi Franţa, care sunt închise.“Cei care sunt în şomaj tehnic fac piese pentru alţii. Atunci, nelucrând ei, n-au ce să lucreze nici ai noştri. (…) Din 15 mii de oameni, stăm acasă 1100. Am convenit ca Presajul să lucreze doar în două schimburi. Fiecare echipă, când îi vine rândul la schimbul trei, stă acasă.” a declarat Nicolae Pavelescu, lider de sindicat Dacia, scrie Zf.ro.
Ministrul Nelu Tătaru – evaluare dură a sistemului de Sănătate, așa cum s-a văzut în criza Covid. Premisele de la care trebuie să plece reforma în Sănătate au fost enumerate luni de Nelu Tătaru, ministru al Sănătății, care în cadrul conferinței #LecțiaCovid- Resetarea sistemului de sănătate, organizată de cursdeguvernare.ro, a făcut o evaluare a sistemului, așa cum a fost devoalat acesta în plină criză provocată de coronavirus. Principiile enunțate de ministru pentru modernizarea și reconstruirea sistemului de Sănătate configurează o evaluare dură, cu aducerea pe masă a tarelor sistemului, așa cum s-au văzut ele – ca niciodată limpezi – în criza coronavirusului. ”Cu toții cunoșteam sistemul sanitar, vorbeam, dar acum s-a dezgolit, să spun așa, în aceste două luni și jumătate de împrejurări cu care nu ne-am mai confruntat. Am putut vedea și defectele, dar și necesitățile pe care acest sistem le are”, a explicat intențiile sale ministrul Sănătății, potrivit cursdeguvernare.ro.
Declaraţia unică în 2020: nici în al treilea an de "revoluţie fiscală" mulţi oameni nu ştiu să completeze şi nu o pot trimite online la Fisc. Şi în acest an, completarea declaraţiei unice de către persoanele fizice, fără un ajutor de specialitate, poate fi destul de dificilă, mai ales în situaţii complexe, în care oamenii au mai multe tipuri şi surse de venit. Şi instrucţiunile de completarea a declaraţiei unice pot fi destul de greu de urmărit și chiar insuficiente pentru un contribuabil care nu are cunoștințe solide de fiscalitate, reiese dintr-un interviu acordat pentru Economica.net de către Corina Mîndoiu, Partener Asociat, și Dan Răuț, Manager, Impozit pe Venit și Contribuții sociale la EY România. Lista problemelor cu care se confruntă, în acest an, cei care depun declaraţia unică şi plătesc la Fisc impozitul şi contribuţiile datorate în 2019 - într-un articol Economica.net.
Venit minim vital şi în România. Cine vine cu propunerea. Pro România, partidul lui Victor Ponta, propune ca fiecare cetăţean afectat de coronacriză să beneficieze de sprijin pentru trai decent, prin asigurarea, de către stat, a unui venit minim vital lunar. Astfel, ajutorul urmează să fie calculat ca diferenţă dintre suma de 1.500 de lei şi venitul net lunar al persoanei. Partidul susţine că măsura trebuie să fie valabilă atât pe perioada stării de alertă, cât şi pe o durată de un an după finalizarea acesteia. De asemenea, se propune majorarea cuantumului aferent venitului minim vital pentru familiile monoparentale cu suma de 500 de lei, scrie adevarul.ro.
Guvernul continua mesajele confuze cu privire la majorarea pensiilor. Una spune Orban, alta ministrul Muncii. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spune ca ar fi "ideal" ca prezentarea situatiei economice si bugetare sa se faca la sfarsitul acestei luni, pentru a se putea anunta cat mai curand procentul cu care va fi majorat punctul de pensie. "Suntem pentru cresterea pensiilor, eu m-am exprimat si public, ar trebui sa facem o prioritate din acest lucru prin raport cu alte cheltuieli bugetare, care ar trebui rationalizate. Nu aici as face o rationalizare, cat in alte cheltuieli din sistemul public", sustine ministrul Muncii. Declaratiile ei vin dupa ce premierul Ludovic Orban a spus ca o crestere cu 40% a punctului de pensie, asa cum prevede Legea pensiilor adoptata de PSD, "ar fi fost foarte dificila si in conditii de normalitate economica" si afirma ca pensiile vor creste "realist, pe baza sustenabilitatii economice", scrie ziare.com.
Toate popririle vor fi blocate până la 1 septembrie. Suspendarea măsurilor de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele civile și comerciale, care tocmai a fost extinsă până la 25 iunie, va fi valabilă până la data de 1 septembrie 2020. Măsura a fost avizată marți de 26 din cei 27 de membri ai comisiei de buget ai Camerei Deputaților și urmează a a fi votată miercuri în camera decizională a Parlamentului. Aleșii arată că suspendarea executărilor silite prin poprire în forma actuală nu conduce decât la falimentul comercianților, eliminând orice șansă creditorului bugetar de a mai încasa în viitor vreo sumă din crențele bugetare deținute, scrie profit.ro.