Rata şomajului în luna aprilie 2020 a crescut la nivelul celei de acum 2,5 ani, respectiv 4,8%, a anunțat miercuri într-un comunicat Institutul Național de Statistică. Șomajul în rândul bărbaților a fost mai ridicat decât la femei cu 1,5 puncte procentuale, mai arată datele INS. Ca număr, România avea în aprilie peste 430.000 de șomeri, cu aproape 20.000 mai mulți decât în martie 2020. De reținut faptul că salariații cu contractul de muncă suspendat nu sunt în mod automat clasificați drept șomeri în sensul definiției Biroului Internațional al Muncii.

Ce mai spune Statistica:

  • Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 1,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,4% în cazul persoanelor de sex masculin şi 3,9% în cazul celor de sex feminin).
  • Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 3,8% pentru luna aprilie 2020 (4,5% în cazul bărbaţilor şi 3,0% în cel al femeilor).

INS mai atrage atenția că pentru o interpretare corectă a datelor ȋn contextul actual, trebuie avute ȋn vedere definițiile specifice Anchetei forței de muncă ȋn gospodării. Astfel, in accepţiunea anchetei, salariații cu contractul de muncă suspendat nu sunt în mod automat clasificați drept șomeri BIM.

Aceste persoane au un contract de muncă valabil (care nu a încetat) și deci un drept legitim de a-și relua activitatea la același loc de muncă, la sfârșitul perioadei de întrerupere. Aceste persoane:

• dacă durata totală a absenței este de cel mult 3 luni sau, pe durata absentei, primesc de la angajator o sumă egală cu cel puțin 50% din salariu, sunt considerate în continuare persoane ocupate;

• dacă durata totală a absenței este mai mare de 3 luni și pe durata absentei nu sunt plătite sau primesc o sumă mai mică decât 50% din salariu:

- sunt considerate șomeri în cazul în care caută activ un loc de muncă și sunt disponibile să înceapă lucrul;

- sunt considerate persoane inactive – dacă fie nu caută activ un loc de muncă fie nu sunt disponibile să înceapă lucrul.