Vineri vom afla dacă una dintre principalele agenții de rating scade statul român la categoria „gunoi”. Știu că e un subiect mai tehnic, dar este extrem de important pentru noi. De acest rating depinde nu numai câți bani vom mai da pe dobânzi (deja dăm mult), ci și investițiile străine în România, scrie deputatul USR Claudiu Năsui pe contul său de Facebook. ”Ratingul de țara este o notă care reflectă capacitatea statului de a-și rambursa datoriile. Cu cât un stat are o notă mai mare, cu atât este perceput ca fiind mai capabil să-și ramburseze datoriile și cu atât va beneficia de dobânzi mai mici”, explică Năsui.

Claudiu NasuiFoto: Facebook/ Claudiu Nasui

De ce? Pentru că investitorii se vor îngrămădi să-l împrumute. Și, invers, cu cât are o notă mai mică, cu atât va avea dobânzi mai mari pentru că vor fi puțini investitori care să vrea să-și dea banii statului acela.

În tabelul acesta putem vedea fiecare agenție cu notațiile ei:

”Toate reflectă același lucru. România este efectiv la limita dintre „investibil” și „neinvestibil”. Sub o anumită notă, agențiile nici nu mai recomandă investiția în statul respectiv. Atunci se zice că titlurile de stat emise devin „gunoi” (junk). Exact acolo este statul român. Aproape 4 ani de explozie de cheltuieli constantă ne-au adus aici”, mai spune deputatul USR.

”Chiar dacă atunci când era în opoziție PNL-ul critica politica de explozie a cheltuielilor. Odată ce a ajuns la guvernare cheltuielile au tot crescut iar și înainte de pandemie. După 4 luni, cheltuielile statului cresc din nou cu procente duble: 13%.

Încasăm mult mai puțin decât cheltuim. Deficitul a fost enorm anul trecut și este enorm în actualul buget pe anul 2020. Iar asta, atenție, înainte de pandemie. Acum cu pandemia explozia deficitului este cu atât mai mare.

Șansele să ni se îmbunătățească nota sunt zero. Guvernul speră mult măcar să rămână unde este. Problema care e? Că agențiile dau și o perspectivă țării, nu doar o notă. Perspectiva este menită să dea o indicație asupra notei viitoare. La absolut toate companiile de rating, perspectiva României este negativă. Deci viitoarea notă are șanse mari să fie mai proastă.

Problema e că dacă ne scade nota intrăm direct în categoria neinvestibilă. Mulți investitori nu vor mai împrumuta statul român și dobânzile pe care le plătim vor exploda. Apropo de dobânzi noi deja plătim din ce în ce mai mulți bani pe dobânzi. Doar anul acesta cheltuielile cu dobânzile au crescut cu 12.5%.

3 ani de guvernare socialistă și încă 6 luni de guvernare fals liberală au dus România pe marginea prăpastiei. E mult de reconstruit, dar va trebui făcut”, conchide Claudiu Năsui.