​Institutul Național de Statistică (INS) arată cât de afectat a fost sectorul comerțului cu amănuntul în luna aprilie, de COVID-19. Măsurile autorităților de distanțare socială s-au văzut în volumul cifrei de afaceri, care s-a redus cu aproape 20% pe total sector, în aprilie atât față de martie cât și față de aceeași lună din 2019.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mai exact, conform INS, în luna aprilie 2020, (comparativ cu martie) volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut faţă de luna precedentă cu 19,7%.

Impactul a fost dat de scăderea pe zona comerţului cu amănuntul al:

• carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-31,4%)

• vânzările de produse nealimentare (-20,5%)

• vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-13,4%).

Faţă de aprilie 2019, scăderea este de 19,5%.

Asta ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al:

• carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-38,4%)

• vânzările de produse nealimentare (-22,9%)

• vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-4,7%).

În primele patru luni, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de perioada similară din 2019 cu 1,5%.

*Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.