Bursa din New York a încheiat vineri în creștere susținută fiind puternic stimulată de anunțul scăderii surpriză a ratei șomajului din mai în Statele Unite, semn că economia crește mai repede decât se aștepta, potrivit AFP.

Wall StreetFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Dow Jones a crescut cu 3,15% până la 27.108,98 puncte.

Nasdaq, dominat de acțiunile pe tehnologieă, s-a apreciat cu 2,06% până la 9.814,08 puncte. În timpul sesiunii, a atins chiar un nivel record în istoria indicelui.

S&P 500, indicele care reprezintă cele mai mari 500 de companii de pe Wall Street, a crescut cu 2,62%, până la 3.193,93 puncte.

Prima redeschidere a magazinelor și restaurantelor din anumite regiuni ale Statelor Unite în luna mai a permis o recuperare vizibilă pentru cea mai mare economie din lume.

Rata șomajului în Statele Unite a scăzut în mai, în ciuda pandemiei, dejucând toate pronosticurile, la nivelul de 13,3%, potrivit datelor publicate vineri de departamentul Muncii și citate de AFP.

Luna trecută au fost create 2,5 milioane de locuri de muncă.

Analiștii se așteptau la un șomaj în creștere, spre pragul de 20%, în condițiile în care multe companii erau încă închise din cauza măsurilor de carantină.

În aprilie, rata șomajului era de 14,7%.

Dar primele deschideri ale centrelor comerciale și ale restaurantelor în unele state, în mai, au permis primei economii mondiale să se redreseze.

Situația locurilor de muncă s-a îmbunătățit în sectoarele agrement și hotelier, construcții, educație și serviciile de sănătate, dar și în comerțul cu amănuntul. În schimb, situația s-a deteriorat în administrație.