Aseară am văzut cu toții că a fost menținut ratingul României de către S&P. Atenție: Perspectiva rămâne negativă. Asta înseamnă că dacă nu se iau măsuri ne vom duce în junk. Comunicarea Ministerului Finanțelor a fost ca de obicei. Au fost scoase câteva idei din comunicatul S&P, alea care par mai bune, s-a aruncat și o declarație a ministrului și gata.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ideea importantă

Comunicatul agenției de rating spune, ceva mai voalat, că nu are așteptări de consolidare fiscală de la actualul Guvern. De ce? Ei bine, sunt menționate alegerile parlamentare de fiecare dată. Chiar menționează, la un moment dat, că așteaptă alegerile pentru a vedea dacă va face ceva în acest sens. Altfel... ne așteaptă junk. Cele mai relevante fraze în context, deși mai sunt și altele, sunt: „Continuăm să vedem alegerile ca fiind punctul central în a oferi vizibilitate cu privire la politicile pe termen mediu” sau „Alegerile parlamentare vor fi esențiale pentru determinarea traiectoriei fiscale”.

Cu alte cuvinte, dacă după alegeri nu se iau măsuri pe zona de consolidare fiscală, urmează junk.

Citeste si: A fi sau a nu fi "junk". Ne va retrograda vineri S&P ratingul de țară? Cum am ajuns până aici.

Trei informații importante din comunicatul S&P

Sunt câteva informații de reținut din comunicatul S&P. Ministerul Finanțelor nici nu le-a pomenit în comunicatul transmis noaptea trecută, dar ele se află în informarea S&P.

1. „Marele pachet de măsuri” pentru susținerea economiei este, potrivit S&P, printre cele mai slabe din regiune. Cuvintele folosite de agenție de rating sunt: „Estimăm că pachetul de stimulare fiscală anunțat până acum, de 3% din PIB, e printre cele mai slabe din regiune”.

S&P scrie că „până acum”. Să vedem cu ce vor mai veni cei de la Guvern, dacă vor mai veni.

2. Creșterea pensiilor în contextul asta și procentul de 10% menționat de S&P. Comunicatele tuturor agențiilor de rating către care România dă bani pentru calificativ, inclusiv către S&P, au menționat, atunci când au schimbat perspectiva la negativ acea creștere de 40%.

Cum Guvernul actual nu a anunțat nimic oficial, deși suntem la 3 luni distanță de septembrie, aflăm de la agenția de rating ce se întâmplă cu ele. S&P crede că vor crește cu „aproximativ 10%”.

De unde această credință? Ei bine, discuții s-au purtat cu reprezentanții de la București și, cel mai probabil, le-au dat asigurări că va fi o creștere de circa 10%. Acel 40% pare să fi ieșit din schemă Autoritățile nu-și permit să mintă agențiile de rating, altfel crediblitatea României dispare.

Deci, de la 1 septembrie s-ar putea să vedem o creștere de „aproximativ 10” a pensiilor.

Autoritățile ar trebui să anunțe și oficial, să nu se mai joace cu sentimentele oamenilor, așa cum au făcut-o cei de la PSD.

3. Estimează că economia României s-ar contracta cu 5,5%, anul acesta. Adică acea scădere economică de 1,9% anunțată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) pe baza căreia s-a făcut și rectificarea bugetară e deja SF. Toată lumea a avertizat că scenariul este prea optimist.

Pentru 2021, S&P estimează o creștere economică de 4%. E un semnal bun, dar tot agenția precizează că proiecția se bazează pe incertitudini ridicate.