România nu mai îndeplinește niciunul dintre criteriile de aderare la Zona Euro, potrivit Raportului de convergență publicat de Comisia Europeană. Raportul poate fi consultat aici. Criteriile de convergență asigură faptul că un stat membru este pregătit să adopte moneda euro și că aderarea sa la zona euro nu va cauza riscuri economice nici pentru statul membru respectiv și nici pentru zona euro în ansamblu. Criteriile sunt stabilite la articolul 140 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și se referă la : prețuri stabile (inflația nu poate fi mai mare de 1,5 puncte procentuale peste rata celor 3 state cu cele mai bune rezultate), finanțe publice solide și sustenabile (deficitul bugetar nu poate fi mai mare decât 3 % din PIB, iar datoria publică nu poate fi mai mare decât 60 % din PIB), un curs de schimb stabil și rata dobânzilor pe termen lung să nu fie cu peste 2 puncte procentuale peste rata celor 3 state cu cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.
Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, a declarat: „Raportul de convergență de astăzi arată progrese încurajatoare înregistrate de unele țări, deși rămân încă mai multe etape de parcurs înainte ca aceste state să poată adera la zona euro. Ca întotdeauna, Comisia este gata să sprijine aceste state membre. O etapă preliminară importantă din acest parcurs este aderarea la MCS II, ceea ce Croația și Bulgaria se pregătesc în prezent să facă. Salutăm eforturile ambelor țări în această direcție.”
Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a afirmat: „În ultimele luni, ne-am concentrat pe combaterea discrepanțelor economice din interiorul zonei euro și, la nivel mai general, de pe piața unică – un efect al caracterului inegal al recesiunii provocate de coronavirus. Analizăm astăzi gradul de convergență a șapte state membre în direcția dobândirii statutului de membru al zonei euro. Este în mod inevitabil un proces riguros, deoarece o zonă euro extinsă trebuie să fie și o zonă euro mai puternică. Este în continuare important ca țările respective să depună eforturi și pentru a asigura o convergență reală în direcția unor niveluri mai ridicate de productivitate și prosperitate - nu în ultimul rând prin reformele și investițiile orientate către viitor pe care dorim să le sprijinim prin instrumentul Next Generation EU.”
Context:
Alături de alte şase ţări (Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, Suedia, Ungaria), România se înscrie în rândul statelor membre ale Uniunii Europene care au obligaţia adoptării monedei euro, ceea ce înseamnă practic participarea cu drepturi depline la Uniunea Economică şi Monetară, odată cu îndeplinirea tuturor condițiilor necesare, respectiv a criteriilor de convergență nominală, juridică şi reală (apropierea cât mai mult de media zonei euro pentru o serie de indicatori, precum nivelul PIB/locuitor, productivitatea muncii, energointensivitatea, etc.) Acestea din urmă nu sunt menţionate explicit în legislaţia relevantă a Uniunii Europene, însă devin din ce în ce mai importante în aprecierea gradului de pregătire al unui stat pentru adoptarea monedei unice.
De altfel, Rapoartele de Convergență elaborate o dată la doi ani de Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană, pun accent din ce în ce mai mare pe convergența reală. Astfel, în perioada premergătoare adoptării monedei unice, economia naţională trebuie să parcurgă ajustările necesare integrării în zona euro, marcate de reforme structurale ample, cu efecte asupra competitivității sale generale.
La data elaborării Raportului de Convergenţă al Băncii Centrale Europene din 2018, România îndeplinea doar o parte din criteriile de convergență nominală şi din cele de convergenţă juridică.
În cuprinsul Programul de Convergenţă este precizat faptul că România își menține angajamentul de aderare la zona euro, stabilindu-și ca țintă anul 2024.
La nivel naţional, coordonarea pregătirilor pentru adoptarea euro se realizează de către Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro, condus de primul-ministru, din care fac parte ministrul finanţelor publice, guvernatorul BNR, conducători sau persoanele desemnate de către aceştia la nivel de conducere ai altor autorităţi şi instituţii publice, precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor patronale şi sindicale.
Comitetul interministerial a fost înfiinţat în luna mai 2011. În luna decembrie 2016 a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 931/2016 care stabileşte structura, organizarea şi principalele atribuţii ale acestuia. În continuarea acestor demersuri, prin Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 24/2018 a fost înfiinţată Comisia Naţională de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro, în vederea identificării acţiunilor şi a promovării reformelor necesare modernizării economiei româneşti pentru trecerea la moneda euro. Comisia Naţională este condusă de prim-ministru şi de preşedintele Academiei Române, în calitate de copreşedinţi, respectiv de guvernatorul Băncii Naţionale a României şi un viceprim-ministru desemnat de prim-ministru, prin decizie, în calitate de vicepreşedinţi.
Comisia Naţională a elaborat Raportul de fundamentare al Planului naţional de adoptare a monedei euro şi Planul naţional de adoptare a monedei euro, documente strategice care au fost aprobate de Guvernul României în data de 30 ianuarie 2019. Concluzia Raportului este că prin eforturi perseverente şi solidaritate a forţelor sociale, există premise ca, la orizontul anului 2024, România să poată îndeplini cerinţele fundamentale de adoptare a monedei euro.
De asemenea, în cadrul BNR funcţionează, începând din luna februarie 2010, Comitetul de pregătire a trecerii la euro ce reprezintă un forum de dezbatere a problematicilor legate de convergenţa nominală şi reală, menit să susţină demersurile băncii centrale în ceea ce priveşte participarea României, cu drepturi depline, la Uniunea Economică şi Monetară.
Adoptarea Euro ne-ar aduce nenumărate beneficii, doar și în ideea că totul va fi predictibil/obligatoriu sa fim consecvenți cu noi înșine.
Abia dacă am avea euro s-ar vedea creșterea economică reală. Abia atunci politicienii noștri, mai toți de sorginte fesenistă, vor trebui să adopte legi economice care să permită creșterea economică reală, aia bazată pe plus valoarea produseloer românești.
Dar ce să știe un pesedac ca tine.
polonia, ungaria, cehia, fac asta. si sunt mult inainte.
si nu plang dupa eruo. noi nu ne uitam la polonia, cehia, ungaria, vrem cot la cot cu m&m, ca si noi avem neamtz in capu' statului...
numai sa stii cum si sa vrei.
cu ioroii hotararile se iau la berlin, iar noi suntem o tzara de periferie. ca tzara, suntem cum este cucuieti de bucuresti. sau dalga.
daca ajunge iar PSD-ul la butoane, posibil sa adoptam rubla :DDD
sau sa platim in natura cum a fost dupa 1945, cand plecau trenuri intregi din tara, cu de toate spre URSS
PNL e doar guvernul... USR nu are nici o putere .. momentan.
PSD e cel care distruge roMANIA... si talica mananci rahatel pe ruble.
Rata inflației nu poate fi mai mare de 1,5 puncte procentuale peste rata celor 3 state membre care înregistrează cele mai bune rezultate.
2. Finanțe publice solide și sustenabile
Deficitul bugetar nu poate fi mai mare decât 3 % din PIB. Datoria publică nu poate fi mai mare decât 60 % din PIB.
3. Stabilitatea cursului de schimb
Candidatul trebuie să participe la mecanismul cursului de schimb (ERM II) timp de cel puțin 2 ani fără devieri semnificative de la cursul central ERM II și fără o devalorizare a cursului central bilateral al propriei monede în raport cu euro în aceeași perioadă.
4. Ratele dobânzilor pe termen lung
Rata dobânzii pe termen lung nu ar trebui să fie mai mare de 2 puncte procentuale peste rata celor 3 state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.
Guvernul Boc a guvernat cu mult mai responsabil Romania decat toate guvernele PSD ulterioare si care au facut varza criteriile de convergenta. Evidenta ca nu asta a fost obiectivul lor. Ii pot suspecta doar de prostie si ticalosie.
2. Stabilitatea preturilor, analizata cu un an inainte de examinare, 2024 cred ca semnifica ceva.
3. Deficitu a sarit, Datoria cred ca e sub, dar pot gresi.
4. Cursu de schimb, pentru o perioada de doi ani... 2024. Vrei sa facem de acuma? Avem pensii de dat apoi de scazut prin inflatie si taxarea restului.
5. Germania are rate negative, ale noastre par stabile de 6 ani.
Sunt doar criterii, nu sunt foarte importante ca mai tot ce vine din UE, daca nu stiai nu imi sunt dragi deja de 2 ani. Nu am pierde nimic nici daca nu am indeplini conditiile si am rata preasfintirea, dar sincer nu suntem atat de distrusi cum ar presupune articolul.
Vine partidul A. Face un dezastru economic de un haos greu de descris. In 3, 4, 6, 20 de ani, nu conteaza, dar o perioada lunga. Preia partidul B stafeta. B este la carma de mai putin de un an. Iar cnad zic "la carma", ma refer la Guvern, pentru ca tot A are majoritate parlamentara.
Acum vine o autoritate si spune ca tara nu indeplineste criteriile economice pentru acel eveniment (moneda, Schengen, UE, NATO sau orice ar fi).
Apoi cineva spune "ia uite frate, e vina B-ului, nicidecum a partidului A.
... cumva asta incerci sa zici? Bun ! Este o logica exceptionala. Acum, hai sa facem un exercitiu de memorie si sa ne amintim de cati ani are PSD puterea parlamentara. Da, a fost o pauza in guvern in 2016 cu tehnocratii, dar tot asa sub 1 ani si tot PSD avea majoritatea in Parlament.
Deci? A cui e vina?
E ca si cand ai zice ca PNL e de vina pentru starea spitalelor sau ca medicii nu erau pregatiti pentru SARS2 sau ca nu aveam echipamente. Pentru ca PNL poate repara in sub un an ceea ce a stricat PSD in 30.
Logica este exceptionala. Te felicit !
De aia nici nu mai intra #ciumarosie in parlament ca stiu toti, inclusiv cei ce i-au votat ca sunt japcari si mincinosim
ce masuri si ce legi dai acum, vor afecta peste 1-2 ani economia tarii
cam asa functioneaza.
nu vezi legea pensiilor.. petarda lasata de olguta si dragnea de vreo 3 ani, cine dreq are bani sa mareasca din septembrie TOATE pensiile cu 40% :DDDDDDDDDD
Iar pedesereul acela nu "ajunge " singur la butoane, ci noi, la fel ca in 2016, suntem cei care il votam!
da au fost si niste interese ale olandei, dar sa fim seriosi... suntem praf ! nu meritam sa fim in UE, d-apoi in schengen sau sa aderam la euro...
sa nu uitam ca MCVu ala l-am incalcat de nenumarate ori... deci practic am incalcat tratatul de aderare!
ce om sanatos la cap ne-ar fi primit in schengen ?!
dar na... tipic romanesc: "altu e devina". sau "lasa ca e de fapt mai bine asa"
ne mintim singuri... suntem ulktimiii din UE... ne-au luat-o si bulgarii inainte!\
hai sa acceptam adevarul... corupia o sa distruga tara asta si noi o sa-i votam fericiti pe aia de prosti ce suntem ac nu avem nevoie de strainii asupritori... lasa ca mai bine ne fura ai nostrii!
"Intrarea" trebuia sa mai fie doar o formalitate, insa au inceput cu rahaturi ca sa ne faulteze pe piata de import in UE si trasnport intracomunitar. Cand "era ok" jermanica, era contra olanda si invers. Contrar regulamente, directive si ce mai vrei tu ale UE.
Nici macar nu ne-am folosit dreptul de veto in alta speta pentru a indrepta ilegalitatea asta. Pozitie ghiocel.
Plin de habarnisti cu gura mare pe aici, manipulati de titluri.
de euro nici nu poate fi vorba!
Par din nou criterii pe metodologia Schengen, nu avem chef, nu va lasam.
Tre’ să fii dus cu capul să le deschizi larg ușa Schengen
Cu Euro adoptat la noi s-ar fi vazut mult mai clar ca pe multe produse platim mai mult ca in vest. De unde altfel sa traiasca toti politicienii nostri si neamurile lor din comisioane si bugetul statului ce a ajuns pusculita lor personala?!
Cu PSD-ul la putere, e foarte posibil ca peste alti 10 ani sa adoptam rubla mai degraba decat Euro.
Singura problemă e că câteodată statul, pentru că cheltuie mai mult de cât își permite, vine și devalorizează leul față de euro, astfel confiscă în mod indirect din economiile populației.
oare o fi bine sa iti tii depozitele in aceeasi moneda cu cea in care iti vin veniturile ? sau sa trebuiasca sa convertesti veniturile in EURO de fiecare data cand vrei sa faci un depozit.
oare deja preturile la masini / apartamente si alte bunuri nu sunt calculate in functie de EURO deja ?
cum e sa astepti luni/ani de zile pana cand vine un guvern non-psd intreg la minte, ca sa poti avea un curs bun si stabil ca sa poti cumpara ceva in EURO ? ... vine PSD si promite pensii de mii de lei la toata lumea din bani pe care nu ii are la buget si cursul o ia razna ...
Elvetia nu face parte din Uniunea Europeana pentru acelasi motiv pentru care UK a plecat din EU: sa poata sa faca inginerii financiare si sa spele bani fara sa dea socoteala Bancii Europene.
Ce înseamnă independența unei țării? Ai impresia că poți închide granița și trăi bine mersi de unu singur? Ai impresia că România singură se poate opune unei Chine comunistoidă care încearcă să acapareze economiile din diverse părți ale globului cu metode de cămătari ("hai că îți dăm bani de investiții dar dacă nu poți plăti îți confiscăm noi portul timp de 100 ani")?
Basca ca in loc sa le dai romanilor de lucru in tara esti bucuros cand astia pleaca in UE si trimit acasa banutzii evident tot in euro
SIStem de sanatate nu prea ai in RO,dar ai in UE si cu cardul de sanatate te-ai scos.
Preturile la intern sunt ca cele din UE dar salariile alora care nu lucreaza la stat sau in multinationale...
factura la telefon/electricitate/gaz/internet este in euro dar inca platesti intretinerea la bloc in lei...
banci cu capital/structura actionari romanesc??? hmmm - no comment.
RO este dependenta de UE dar are inca RON si asta ii ajuta pe politicienii romani sa faca nebunii din ce in ce mai mari...Sigur ca nici grecii nu se simt mai bine cu politicienii lor desi au moneda euro
Este nevoie de o UE puternica in lume si EMU puternica ii asigura spatele desi mai este inca de lucru acolo..
RO a semnat un tratat de aderare la UE si si-a asumat niste responsabilitati iar convergenta catre euro o obliga la o politica fiscala si monetara responsabila. care contribuie la cresterea prosperitatii cetatenilor romani la ei acasa evident fiind sistemul national este supus unor eforturi de reformare structurala.
Plus si minus - as alege EMU cu argumentele ca
1. UE, si impliit si RO, ar putea juca in liga celor mai mari si mai tari in lume fiind mai puternic integrata./putin fragmentata
2. RO devine mai puternica intr-o UE solida
3. O zona UE - un sistem EMU
(s-a vazut o tara - doua sisteme nu functioneaza)
PSD si-a indeplinit misiunea, a crescut inflatia, destabilizat economia si a calcat justitia in picioare.
Dar stai, au marit salariile la stat si pensiile! Dar acum cumperi mai putin decat cumparai acum 4 ani pentru ca inflatia a depasit maririle de slarii/pensii.
Eventualele reușite erau minciuni pesede...
În altă ordine de idei: Doamne mulțumesc că nu intrăm în EUR. Nu avem ce căuta acolo, nu suntem competitivi cu nimic și am da faliment în 6 luni.
Sigur ca da, insa CINE doreste trecerea la Euro?
Votul popular din 2016 arata clar ca valorile noastre sunt reprezentate nu de UE si NATO, ci de Uniunea Asiatica a lui Putin!
Ori, pentru trecerea la rubla, Teleormanistanul indeplineste TOATE conditiile!
- De ce nu trece Cehia - care are cea mai stabila moneda - la Euro ?
In afara de bancherii din Romania si sustinatorii lor , nu stiu pe cineva care ar vrea sa adere la Euro .