România nu mai îndeplinește niciun criteriu privind trecerea la euro. Țara noastră își menține oficial angajamentul de aderare în anul 2024 (raport Comisia Europeană)

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 10 iunie 2020, 14:11 Economie | Finanţe & Bănci


Euro
Foto: pxfuel.com
România nu mai îndeplinește niciunul dintre criteriile de aderare la Zona Euro, potrivit Raportului de convergență publicat de Comisia Europeană. Raportul poate fi consultat aici. Criteriile de convergență asigură faptul că un stat membru este pregătit să adopte moneda euro și că aderarea sa la zona euro nu va cauza riscuri economice nici pentru statul membru respectiv și nici pentru zona euro în ansamblu.

Criteriile sunt stabilite la articolul 140 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și se referă la : prețuri stabile (inflația nu poate fi mai mare de 1,5 puncte procentuale peste rata celor 3 state cu cele mai bune rezultate), finanțe publice solide și sustenabile (deficitul bugetar nu poate fi mai mare decât 3 % din PIB, iar datoria publică nu poate fi mai mare decât 60 % din PIB), un curs de schimb stabil și rata dobânzilor pe termen lung să nu fie cu peste 2 puncte procentuale peste rata celor 3 state cu cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, a declarat: „Raportul de convergență de astăzi arată progrese încurajatoare înregistrate de unele țări, deși rămân încă mai multe etape de parcurs înainte ca aceste state să poată adera la zona euro. Ca întotdeauna, Comisia este gata să sprijine aceste state membre. O etapă preliminară importantă din acest parcurs este aderarea la MCS II, ceea ce Croația și Bulgaria se pregătesc în prezent să facă. Salutăm eforturile ambelor țări în această direcție.”

Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a afirmat: „În ultimele luni, ne-am concentrat pe combaterea discrepanțelor economice din interiorul zonei euro și, la nivel mai general, de pe piața unică – un efect al caracterului inegal al recesiunii provocate de coronavirus. Analizăm astăzi gradul de convergență a șapte state membre în direcția dobândirii statutului de membru al zonei euro. Este în mod inevitabil un proces riguros, deoarece o zonă euro extinsă trebuie să fie și o zonă euro mai puternică. Este în continuare important ca țările respective să depună eforturi și pentru a asigura o convergență reală în direcția unor niveluri mai ridicate de productivitate și prosperitate - nu în ultimul rând prin reformele și investițiile orientate către viitor pe care dorim să le sprijinim prin instrumentul Next Generation EU.”

Context:

Alături de alte şase ţări (Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, Suedia, Ungaria), România se înscrie în rândul statelor membre ale Uniunii Europene care au obligaţia adoptării monedei euro, ceea ce înseamnă practic participarea cu drepturi depline la Uniunea Economică şi Monetară, odată cu îndeplinirea tuturor condițiilor necesare, respectiv a criteriilor de convergență nominală, juridică şi reală (apropierea cât mai mult de media zonei euro pentru o serie de indicatori, precum nivelul PIB/locuitor, productivitatea muncii, energointensivitatea, etc.) Acestea din urmă nu sunt menţionate explicit în legislaţia relevantă a Uniunii Europene, însă devin din ce în ce mai importante în aprecierea gradului de pregătire al unui stat pentru adoptarea monedei unice.

De altfel, Rapoartele de Convergență elaborate o dată la doi ani de Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană, pun accent din ce în ce mai mare pe convergența reală. Astfel, în perioada premergătoare adoptării monedei unice, economia naţională trebuie să parcurgă ajustările necesare integrării în zona euro, marcate de reforme structurale ample, cu efecte asupra competitivității sale generale.

La data elaborării Raportului de Convergenţă al Băncii Centrale Europene din 2018, România îndeplinea doar o parte din criteriile de convergență nominală şi din cele de convergenţă juridică.

În cuprinsul Programul de Convergenţă este precizat faptul că România își menține angajamentul de aderare la zona euro, stabilindu-și ca țintă anul 2024.

La nivel naţional, coordonarea pregătirilor pentru adoptarea euro se realizează de către Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro, condus de primul-ministru, din care fac parte ministrul finanţelor publice, guvernatorul BNR, conducători sau persoanele desemnate de către aceştia la nivel de conducere ai altor autorităţi şi instituţii publice, precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor patronale şi sindicale.

Comitetul interministerial a fost înfiinţat în luna mai 2011. În luna decembrie 2016 a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 931/2016 care stabileşte structura, organizarea şi principalele atribuţii ale acestuia. În continuarea acestor demersuri, prin Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 24/2018 a fost înfiinţată Comisia Naţională de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro, în vederea identificării acţiunilor şi a promovării reformelor necesare modernizării economiei româneşti pentru trecerea la moneda euro. Comisia Naţională este condusă de prim-ministru şi de preşedintele Academiei Române, în calitate de copreşedinţi, respectiv de guvernatorul Băncii Naţionale a României şi un viceprim-ministru desemnat de prim-ministru, prin decizie, în calitate de vicepreşedinţi.

Comisia Naţională a elaborat Raportul de fundamentare al Planului naţional de adoptare a monedei euro şi Planul naţional de adoptare a monedei euro, documente strategice care au fost aprobate de Guvernul României în data de 30 ianuarie 2019. Concluzia Raportului este că prin eforturi perseverente şi solidaritate a forţelor sociale, există premise ca, la orizontul anului 2024, România să poată îndeplini cerinţele fundamentale de adoptare a monedei euro.

De asemenea, în cadrul BNR funcţionează, începând din luna februarie 2010, Comitetul de pregătire a trecerii la euro ce reprezintă un forum de dezbatere a problematicilor legate de convergenţa nominală şi reală, menit să susţină demersurile băncii centrale în ceea ce priveşte participarea României, cu drepturi depline, la Uniunea Economică şi Monetară.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19654 vizualizari

 • -27 (67 voturi)    
  chelului ii lipseste tichia... (Miercuri, 10 iunie 2020, 14:13)

  demaGOGU [utilizator]

  ...iar noua camasa de fortza a Euro, ptr a ne aduce la sapa de lemn. definitiv.
  • +18 (38 voturi)    
   te pricepi la economie.... (Miercuri, 10 iunie 2020, 14:40)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   cum ma pricel eu la vb. in limba martiana...
  • +16 (38 voturi)    
   Da, e nasol in Vest (Miercuri, 10 iunie 2020, 15:09)

   VasilePopescu [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Că tu de la Est primești "lumina".
   Adoptarea Euro ne-ar aduce nenumărate beneficii, doar și în ideea că totul va fi predictibil/obligatoriu sa fim consecvenți cu noi înșine.
  • +19 (33 voturi)    
   ti-e cam frica (Miercuri, 10 iunie 2020, 15:14)

   Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   rublele primite nu se schimba asa usor in euro ?
   • +6 (22 voturi)    
    hihi (Miercuri, 10 iunie 2020, 16:40)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

    Nici in lei nu prea le pot schimba. Singurii care schimba (cursul e intre 1000 si 1300 de ruble pentru un leu) sunt Prunariu Dumitru, Dorneanu Valet si Teodorovici Orlango, troica de la Bucuresti.
  • +10 (26 voturi)    
   păi (Miercuri, 10 iunie 2020, 15:50)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   dacă se adoptă euro, se duce pe apa sâmbetei toată șmecheria cu cursul valutar și atunci, unul ca dragnea, nu se mai poate lăuda cu creșteri în lei, când de fapt ele în cel mai fericit caz, in euro, rămân constante sau chiar scad.
   Abia dacă am avea euro s-ar vedea creșterea economică reală. Abia atunci politicienii noștri, mai toți de sorginte fesenistă, vor trebui să adopte legi economice care să permită creșterea economică reală, aia bazată pe plus valoarea produseloer românești.
   Dar ce să știe un pesedac ca tine.
   • -4 (20 voturi)    
    e bine sa'ti controlezi propria moneda (Miercuri, 10 iunie 2020, 17:39)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    si sa ai tiparnita. daca stii s'o folosesti, te poti dezvolta mai repede, finantand investitiile majore.
    polonia, ungaria, cehia, fac asta. si sunt mult inainte.
    si nu plang dupa eruo. noi nu ne uitam la polonia, cehia, ungaria, vrem cot la cot cu m&m, ca si noi avem neamtz in capu' statului...
    numai sa stii cum si sa vrei.
    cu ioroii hotararile se iau la berlin, iar noi suntem o tzara de periferie. ca tzara, suntem cum este cucuieti de bucuresti. sau dalga.
    • 0 (2 voturi)    
     daca (Vineri, 12 iunie 2020, 13:32)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

     ai o economie puternica de care sa depinda alte tari. Multe alte tari, ca SUA cu $, respectiv Germania+Franta cu euro.
 • +22 (48 voturi)    
  mda (Miercuri, 10 iunie 2020, 14:14)

  SoulSearcher [utilizator]

  e o veste buna...

  daca ajunge iar PSD-ul la butoane, posibil sa adoptam rubla :DDD

  sau sa platim in natura cum a fost dupa 1945, cand plecau trenuri intregi din tara, cu de toate spre URSS
  • -18 (36 voturi)    
   Bine, dar acuma cand avem PNL si USR (Miercuri, 10 iunie 2020, 14:46)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Nu mai indeplinim nici o conditie? Ciudat. As fi zis ca PSD nu vrea si PNL nu stie cum sa vrea mai mult. In fine poti sa o intorci cum vrei, nu e vina PSD pentru situatia de mai sus, au ei destule dar asta nu.
   • +10 (28 voturi)    
    iar mananci rahatel pe ruble... (Miercuri, 10 iunie 2020, 15:44)

    Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    iar mananci rahatel pe ruble...

    PNL e doar guvernul... USR nu are nici o putere .. momentan.


    PSD e cel care distruge roMANIA... si talica mananci rahatel pe ruble.
    • -6 (20 voturi)    
     Citeste raportu. E in link. (Miercuri, 10 iunie 2020, 16:53)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

     Incepe cu ceva legi BNR care nu se deranjeaza nime sa le schimbe din 2004 si apoi o da pe economie, care sincer e un 50-50 de bun-rau. E un pic ciudat ca titlul articolului spune nici un criteriu. Cresterea economica este acolo 4.1% pe 2019. Dar trendul inflatiei este la fel in perioada PNL siiiiiiii va fi la fel in perioada ce urmeaza.
     • +8 (14 voturi)    
      Există 4 criterii economice de convergență: (Miercuri, 10 iunie 2020, 22:18)

      ty [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      1. Stabilitatea prețurilor
      Rata inflației nu poate fi mai mare de 1,5 puncte procentuale peste rata celor 3 state membre care înregistrează cele mai bune rezultate.

      2. Finanțe publice solide și sustenabile
      Deficitul bugetar nu poate fi mai mare decât 3 % din PIB. Datoria publică nu poate fi mai mare decât 60 % din PIB.

      3. Stabilitatea cursului de schimb
      Candidatul trebuie să participe la mecanismul cursului de schimb (ERM II) timp de cel puțin 2 ani fără devieri semnificative de la cursul central ERM II și fără o devalorizare a cursului central bilateral al propriei monede în raport cu euro în aceeași perioadă.

      4. Ratele dobânzilor pe termen lung
      Rata dobânzii pe termen lung nu ar trebui să fie mai mare de 2 puncte procentuale peste rata celor 3 state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.

      Guvernul Boc a guvernat cu mult mai responsabil Romania decat toate guvernele PSD ulterioare si care au facut varza criteriile de convergenta. Evidenta ca nu asta a fost obiectivul lor. Ii pot suspecta doar de prostie si ticalosie.
      • -4 (12 voturi)    
       Din link. (Miercuri, 10 iunie 2020, 23:22)

       Lok [utilizator] i-a raspuns lui ty

       1. Compatibilitatea legislatiei aia cu BNR din 2004 care nimeni nu se sinchiseste sa o schimbe ca le place sa fim surprinsi de efectele lor pe ultima suta de metrii.

       2. Stabilitatea preturilor, analizata cu un an inainte de examinare, 2024 cred ca semnifica ceva.

       3. Deficitu a sarit, Datoria cred ca e sub, dar pot gresi.

       4. Cursu de schimb, pentru o perioada de doi ani... 2024. Vrei sa facem de acuma? Avem pensii de dat apoi de scazut prin inflatie si taxarea restului.

       5. Germania are rate negative, ale noastre par stabile de 6 ani.

       Sunt doar criterii, nu sunt foarte importante ca mai tot ce vine din UE, daca nu stiai nu imi sunt dragi deja de 2 ani. Nu am pierde nimic nici daca nu am indeplini conditiile si am rata preasfintirea, dar sincer nu suntem atat de distrusi cum ar presupune articolul.
       • +1 (5 voturi)    
        Vrajeli PSD-iste (Joi, 11 iunie 2020, 10:13)

        ty [utilizator] i-a raspuns lui Lok

        Astia nu au urmarit in viata lor decat criteriile trasate de liderii lor politici cu tinichele legate de coada.
   • +9 (21 voturi)    
    Ca sa inteleg logica ta (Miercuri, 10 iunie 2020, 15:47)

    imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Deci, vorbim ipotetic. Ai o tara cu o economie X, constanta, stabila, acceptabila. Are niste sanse sa se intample X treaba (sa zicem schimbarea monedei nationale, intrare in UE, Schengen etc. si pentru exemplul nostru vom presupune ca economia e singurul criteriu pentru oricare situatie).

    Vine partidul A. Face un dezastru economic de un haos greu de descris. In 3, 4, 6, 20 de ani, nu conteaza, dar o perioada lunga. Preia partidul B stafeta. B este la carma de mai putin de un an. Iar cnad zic "la carma", ma refer la Guvern, pentru ca tot A are majoritate parlamentara.

    Acum vine o autoritate si spune ca tara nu indeplineste criteriile economice pentru acel eveniment (moneda, Schengen, UE, NATO sau orice ar fi).

    Apoi cineva spune "ia uite frate, e vina B-ului, nicidecum a partidului A.


    ... cumva asta incerci sa zici? Bun ! Este o logica exceptionala. Acum, hai sa facem un exercitiu de memorie si sa ne amintim de cati ani are PSD puterea parlamentara. Da, a fost o pauza in guvern in 2016 cu tehnocratii, dar tot asa sub 1 ani si tot PSD avea majoritatea in Parlament.

    Deci? A cui e vina?

    E ca si cand ai zice ca PNL e de vina pentru starea spitalelor sau ca medicii nu erau pregatiti pentru SARS2 sau ca nu aveam echipamente. Pentru ca PNL poate repara in sub un an ceea ce a stricat PSD in 30.

    Logica este exceptionala. Te felicit !
    • -8 (14 voturi)    
     Daca nu poate guverna PNL (Miercuri, 10 iunie 2020, 18:22)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

     de ce o dat jos fostul guvern. La toti ni greu. Dar doar unii poarta greaua mostenire. Ghinion!!!
     • +4 (14 voturi)    
      huh (Miercuri, 10 iunie 2020, 20:11)

      transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      Cum de ce derbedeule rusesc? Pai erau pesedistii la praduiala si la eliberat puscariasi, tu crezi ca a uitat cineva cum a fost cu Dancila, Dragnea, tudose, tudorelul, tariceanu, ciordache, volguta, serban nicolae, orlando, valkov si restul?
      De aia nici nu mai intra #ciumarosie in parlament ca stiu toti, inclusiv cei ce i-au votat ca sunt japcari si mincinosim
      • -3 (7 voturi)    
       As vrea sa fie asa. Si chiar m-as bucura (Miercuri, 10 iunie 2020, 23:11)

       Lok [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

       dar apoi ma uit cu ce partide raman si ... nimic nu s-a schimbat.
    • +3 (7 voturi)    
     Exact! (Joi, 11 iunie 2020, 3:28)

     Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

     E ca si cum cineva s-ar besi si ar pleca din camera in care tocmai intri tu sa primesti niste oaspeti!
   • +8 (16 voturi)    
    mda (Miercuri, 10 iunie 2020, 16:01)

    SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    tu crezi ca politica financiara si monetara se schimba asa de pe o zi pe alta...

    ce masuri si ce legi dai acum, vor afecta peste 1-2 ani economia tarii

    cam asa functioneaza.

    nu vezi legea pensiilor.. petarda lasata de olguta si dragnea de vreo 3 ani, cine dreq are bani sa mareasca din septembrie TOATE pensiile cu 40% :DDDDDDDDDD
   • +3 (7 voturi)    
    Perioada de timp! (Joi, 11 iunie 2020, 3:17)

    Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Indicii macro-economici luati in seama pentru tranzitia la moneda Euro tin exact de politicile criminale ale PSD! Stimulaarea consumului duce la inflatie; stimularea acestuia in detrimentul investitiilor duce la o industrie care nu poate satisface acest consum, fapt care agraveaza dezechilibrul dintre import si export. Importand mai mult, banii nostri pleaca afara! Uita-te numai la "reglementarile" PSDiste din domeniul energiei, care au dus la importuri masive de electricitate anul trecut, pt ca era mai ieftin... in ciuda faptului ca avem o capacitate de productie excedentara!; Instabilitatea politica afecteaza investitorii care la randul lor influenteaza industria si economia, dar ne mai cresc si costurile de imprumut pentru deficitul bugetar din cauza ca PSD, spre exemplu, si-a schimbat singur 3 guverne si a avut un presedinte care a ajuns la parnae! Si astea sunt doar argumentele cele mai evidente, ce pot fi observate si de noi majoritatea, care nu suntem economisti! Cum sa nu tina de PSD!
  • -2 (4 voturi)    
   Relativ corect! (Joi, 11 iunie 2020, 12:51)

   Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Dar nu este vorba de "daca", ci de "cand"!

   Iar pedesereul acela nu "ajunge " singur la butoane, ci noi, la fel ca in 2016, suntem cei care il votam!
 • +1 (33 voturi)    
  mai bine (Miercuri, 10 iunie 2020, 14:24)

  martel55 [utilizator]

  iar asta cu obligatiile poveste pentru cei mici, si primirea in Schengen era obligatia altora si uite ca nu si-au indpeplinit-o.
  • +8 (28 voturi)    
   tu (Miercuri, 10 iunie 2020, 14:43)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   ai fi acceptat o tara care are coruptia din romania in schengen?!

   da au fost si niste interese ale olandei, dar sa fim seriosi... suntem praf ! nu meritam sa fim in UE, d-apoi in schengen sau sa aderam la euro...

   sa nu uitam ca MCVu ala l-am incalcat de nenumarate ori... deci practic am incalcat tratatul de aderare!

   ce om sanatos la cap ne-ar fi primit in schengen ?!

   dar na... tipic romanesc: "altu e devina". sau "lasa ca e de fapt mai bine asa"

   ne mintim singuri... suntem ulktimiii din UE... ne-au luat-o si bulgarii inainte!\
   hai sa acceptam adevarul... corupia o sa distruga tara asta si noi o sa-i votam fericiti pe aia de prosti ce suntem ac nu avem nevoie de strainii asupritori... lasa ca mai bine ne fura ai nostrii!
   • +7 (19 voturi)    
    tu ai habar cu ce se mananca schengen? (Miercuri, 10 iunie 2020, 15:46)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Mult blamata coruptie (MCV) NU a fost criteriu si NU este. Sunt niste criterii tehnice, clare si scumpe, pe care le-am indeplinit. Pe bani multi dati la cine trebuie (EADS).

    "Intrarea" trebuia sa mai fie doar o formalitate, insa au inceput cu rahaturi ca sa ne faulteze pe piata de import in UE si trasnport intracomunitar. Cand "era ok" jermanica, era contra olanda si invers. Contrar regulamente, directive si ce mai vrei tu ale UE.

    Nici macar nu ne-am folosit dreptul de veto in alta speta pentru a indrepta ilegalitatea asta. Pozitie ghiocel.

    Plin de habarnisti cu gura mare pe aici, manipulati de titluri.
 • 0 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 10 iunie 2020, 14:32)

  [anonim]

 • -9 (21 voturi)    
  dar am putea incerca (Miercuri, 10 iunie 2020, 14:41)

  cucuveauamov [utilizator]

  la ruble? dar cred ca nici acolo nu ne incadram.
 • +5 (23 voturi)    
  pai la ce coruptie e in romania (Miercuri, 10 iunie 2020, 14:41)

  liviu_ [utilizator]

  nu ne primesc astia nici in URSS sau RPC.... d-apoi sa aderam la rubla sau yan...

  de euro nici nu poate fi vorba!
 • -1 (23 voturi)    
  Ce basme (Miercuri, 10 iunie 2020, 14:48)

  copci [utilizator]

  Italia cu datorie 134,8% din PIB de ce are EURO? Dar Spania cu 97,6%? Franta 98.4, Germania cu 61.8%?
  Par din nou criterii pe metodologia Schengen, nu avem chef, nu va lasam.
  • +6 (20 voturi)    
   Măi omule (Miercuri, 10 iunie 2020, 15:52)

   fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui copci

   Suntem o gașcă de infractori care furnizează curve, cerșetori și hoți.
   Tre’ să fii dus cu capul să le deschizi larg ușa Schengen
 • +8 (18 voturi)    
  din pacate (Miercuri, 10 iunie 2020, 14:53)

  NOTORIOUS [utilizator]

  Parca primul termen de aderare la Euro a fost 2014. Mai mult ca sigur ca nu va fi nici 2024. BNR alaturi de politic au sabotat in mod sistematic introducerea Euro.

  Cu Euro adoptat la noi s-ar fi vazut mult mai clar ca pe multe produse platim mai mult ca in vest. De unde altfel sa traiasca toti politicienii nostri si neamurile lor din comisioane si bugetul statului ce a ajuns pusculita lor personala?!

  Cu PSD-ul la putere, e foarte posibil ca peste alti 10 ani sa adoptam rubla mai degraba decat Euro.
  • +2 (16 voturi)    
   Deja suntem în zona euro (Miercuri, 10 iunie 2020, 15:32)

   samuraijack [utilizator] i-a raspuns lui NOTORIOUS

   În România toate achizițiile cu sume mari (apartamente, automobile) sunt exprimate în euro, multe salarii se negociază în euro, multe tranzacții/investiții sunt gândite în euro, deci putem spune că deja am aderat la zona euro, chiar dacă pe facturi apare RON.

   Singura problemă e că câteodată statul, pentru că cheltuie mai mult de cât își permite, vine și devalorizează leul față de euro, astfel confiscă în mod indirect din economiile populației.
 • -5 (25 voturi)    
  de ce (Miercuri, 10 iunie 2020, 15:24)

  zxcv [utilizator]

  am vrea neapărat să trecem la euro?
  • +1 (19 voturi)    
   de tolomac ce esti talica... (Miercuri, 10 iunie 2020, 15:45)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui zxcv

   de tolomac ce esti talica...
   • -6 (12 voturi)    
    dacă știi să răspunzi răspunde (Miercuri, 10 iunie 2020, 18:57)

    zxcv [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    concret, fără jigniri. Așa-i că nu știi?
    • +1 (5 voturi)    
     ... (Joi, 11 iunie 2020, 11:52)

     Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui zxcv

     oare ce moneda e mai stabila Euro sau RON.?

     oare o fi bine sa iti tii depozitele in aceeasi moneda cu cea in care iti vin veniturile ? sau sa trebuiasca sa convertesti veniturile in EURO de fiecare data cand vrei sa faci un depozit.

     oare deja preturile la masini / apartamente si alte bunuri nu sunt calculate in functie de EURO deja ?

     cum e sa astepti luni/ani de zile pana cand vine un guvern non-psd intreg la minte, ca sa poti avea un curs bun si stabil ca sa poti cumpara ceva in EURO ? ... vine PSD si promite pensii de mii de lei la toata lumea din bani pe care nu ii are la buget si cursul o ia razna ...
     • +1 (1 vot)    
      foarte superficial (Luni, 15 iunie 2020, 12:34)

      zxcv [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

      Aici nu e vorba de economii lei/ euro sau anunțuri la mica publicitate în euro (care de fapt se stabilesc în final tot în lei prin negociere), e vorba că , dacă renunți la propriul control al unei bănci naționale asupra monedei, urmează o ieșire de resurse din țară, pentru că economia ta ca să reziste, va vinde ieftin și unele lucruri le va cumpăra mai scump că depinde de tehnologia și know how ul altora, Atâta timp cât ești o economie emergentă la mai puțin de 50% din media UE, mai bine ții de moneda națională că asta te mai protejează.
 • -3 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 10 iunie 2020, 16:11)

  [anonim]

  • +2 (18 voturi)    
   Elvetia? (Miercuri, 10 iunie 2020, 16:41)

   taro [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu va invata nimic la Sputnik? Va trimit sa faceti trolling fara sa fiti in stare sa legati doua idei.

   Elvetia nu face parte din Uniunea Europeana pentru acelasi motiv pentru care UK a plecat din EU: sa poata sa faca inginerii financiare si sa spele bani fara sa dea socoteala Bancii Europene.
   • -5 (13 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 10 iunie 2020, 17:48)

    [anonim] i-a raspuns lui taro

  • +2 (12 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 10 iunie 2020, 16:49)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • -1 (13 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 10 iunie 2020, 17:52)

    [anonim] i-a raspuns lui

  • -1 (11 voturi)    
   "NU depind de ceilalti din jurul meu, am (Miercuri, 10 iunie 2020, 17:07)

   Stapanu [utilizator] i-a raspuns lui

   1 oarecare independenta ca tara" / lol incep sa am vise umede (!)
  • +3 (11 voturi)    
   Și cu ce e mai bună o monedă națională? (Miercuri, 10 iunie 2020, 17:30)

   samuraijack [utilizator] i-a raspuns lui

   Când ai propria monedă pe care poți să o manipulezi e mai ușor să ai datorii, dai drumul la tiparniță, populația are de suferit, dar ce contează, bani să iasă?

   Ce înseamnă independența unei țării? Ai impresia că poți închide granița și trăi bine mersi de unu singur? Ai impresia că România singură se poate opune unei Chine comunistoidă care încearcă să acapareze economiile din diverse părți ale globului cu metode de cămătari ("hai că îți dăm bani de investiții dar dacă nu poți plăti îți confiscăm noi portul timp de 100 ani")?
  • -1 (3 voturi)    
   vrei sau nu vrei esti in hora lor (Joi, 11 iunie 2020, 0:17)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui

   Si faci import-export in UE ca de produs intern mai greu...Si atunci cand produci pe plan intern o faci sub o firma/corporatie europeana.

   Basca ca in loc sa le dai romanilor de lucru in tara esti bucuros cand astia pleaca in UE si trimit acasa banutzii evident tot in euro

   SIStem de sanatate nu prea ai in RO,dar ai in UE si cu cardul de sanatate te-ai scos.

   Preturile la intern sunt ca cele din UE dar salariile alora care nu lucreaza la stat sau in multinationale...

   factura la telefon/electricitate/gaz/internet este in euro dar inca platesti intretinerea la bloc in lei...

   banci cu capital/structura actionari romanesc??? hmmm - no comment.

   RO este dependenta de UE dar are inca RON si asta ii ajuta pe politicienii romani sa faca nebunii din ce in ce mai mari...Sigur ca nici grecii nu se simt mai bine cu politicienii lor desi au moneda euro

   Este nevoie de o UE puternica in lume si EMU puternica ii asigura spatele desi mai este inca de lucru acolo..

   RO a semnat un tratat de aderare la UE si si-a asumat niste responsabilitati iar convergenta catre euro o obliga la o politica fiscala si monetara responsabila. care contribuie la cresterea prosperitatii cetatenilor romani la ei acasa evident fiind sistemul national este supus unor eforturi de reformare structurala.

   Plus si minus - as alege EMU cu argumentele ca

   1. UE, si impliit si RO, ar putea juca in liga celor mai mari si mai tari in lume fiind mai puternic integrata./putin fragmentata

   2. RO devine mai puternica intr-o UE solida

   3. O zona UE - un sistem EMU
   (s-a vazut o tara - doua sisteme nu functioneaza)
 • +7 (15 voturi)    
  4 ani de guvernare PSD(inca guverneaza) (Miercuri, 10 iunie 2020, 16:46)

  taro [utilizator]

  PSD inca are parlamentul si fac ce legi vor ei. Tocmai au bagat pe minus toate firmele de stat listate la bursa.

  PSD si-a indeplinit misiunea, a crescut inflatia, destabilizat economia si a calcat justitia in picioare.

  Dar stai, au marit salariile la stat si pensiile! Dar acum cumperi mai putin decat cumparai acum 4 ani pentru ca inflatia a depasit maririle de slarii/pensii.
 • +2 (14 voturi)    
  hahah (Miercuri, 10 iunie 2020, 16:53)

  Georgiana1995 [utilizator]

  Poate 2224,nu 2024,au greşit o cifră
 • +3 (15 voturi)    
  Nu “mai” (Miercuri, 10 iunie 2020, 17:01)

  fdaniel [utilizator]

  Hai să fim serioși, nu am îndeplinit niciodată nimic!
  Eventualele reușite erau minciuni pesede...
  În altă ordine de idei: Doamne mulțumesc că nu intrăm în EUR. Nu avem ce căuta acolo, nu suntem competitivi cu nimic și am da faliment în 6 luni.
 • +4 (4 voturi)    
  De ce nu vedeti partea pozitiva? (Joi, 11 iunie 2020, 12:49)

  Mortaciune ambulanta [utilizator]

  "România nu mai îndeplinește niciun criteriu privind trecerea la euro."

  Sigur ca da, insa CINE doreste trecerea la Euro?

  Votul popular din 2016 arata clar ca valorile noastre sunt reprezentate nu de UE si NATO, ci de Uniunea Asiatica a lui Putin!
  Ori, pentru trecerea la rubla, Teleormanistanul indeplineste TOATE conditiile!
 • +3 (3 voturi)    
  Trecerea la Euro (Joi, 11 iunie 2020, 19:45)

  Ibit [utilizator]

  Nu isi pune nimeni intrebarea :
  - De ce nu trece Cehia - care are cea mai stabila moneda - la Euro ?
  In afara de bancherii din Romania si sustinatorii lor , nu stiu pe cineva care ar vrea sa adere la Euro .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by