„O să fie problemă pentru că noi avem schema aprobată de Uniunea Europeană pe ajutor de stat la jumătate din buget. Faptul că ei au făcut-o de 30 miliarde, ei practic au adus prin lege o modificare a unei scheme aprobate de Uniunea Europeană. Ne pune într-o mare dificultate să aplicăm acest nou plafon la 30 miliarde lei”, spune Păun.
El încă nu știe ce soluție se va lua, așa că e emis două ipoteze:
• Posibil să prorogăm printr-o Ordonanță de Urgență.
• Această schemă are și un ajutor de stat. Vom da ajutor de stat doar pe primele 15 miliarde, iar apoi vom da pentru restul de 15 miliarde lei fără ajutorul de stat, probabil. (ajutorul de stat e legat de subvenționarea dobânzii n.r.)
Cristian Păun nu crede că va fi atins nici plafonul de 15 miliarde lei și că „abia dacă ne vom apropia de suma asta”.
Datele la zi
Azi avem 3 miliarde lei și circa 3.800 credite aprobate de bănci. 45% din suma asta este credit pentru investiții și restul este pentru capital de lucru.
„Cam 20.000 de firme vor primi prin acest program finanțare. Am serioase îndoieli că mai multe vor fi bancabile”, spune Păun.
Dar, economia Ro nu sta doar in atatea. Adica cateva miliarde lei, probabil la final 1, maxim 2 miliarde EURO?!
Asta e "program" national de investitii si de sprijin? De rasul curcilor, cred ca si statele insulita au programe mai ample.
PS: a notat si observat chiar S & P ca unul din motivele pt mentinerea ratingului scazut cu perspectiva negativa este programul economic extrem de slab- cel mai slab din regiune, de 3 % din PIB doar. Rastimp, altii, gen Polonia, Germania, etc, pun la bataie 10-11 % din PIB.
de fapt guvernul ar trebui sa plateasca FNGCIMM comisionul de garantare si acesta din urma ar acoperi NPLurile. De fapt se strange din fund si se pune presiune sa nu fie NPL. Motiv pt care si bancile sunt reluctante - ca sa vorbesc si eu corporateza