Paul Pacuraru a cedat presiunilor: Contributia de pensie nu va mai fi platita pentru avantaje in natura precum telefon, masina, abonament de transport

de Cristina Bucureasa, Diana Zaharia     HotNews.ro
Miercuri, 20 februarie 2008, 19:32 Economie | Finanţe & Bănci


Paul Pacuraru s-a ales cu o porecla
Foto: Rompres
Ministerul Muncii a decis sa renunte la impunerea contributiei de pensie pentru doua dintre categoriile de venituri in bani si pentru aproape toate veniturile in natura. Dupa ce presa a tocat marunt subiectul, ministrul muncii, Paul Pacuraru, a anuntat miercuri ca va scoate din ordinul recent emis toate "subiectele controversate". Astfel, nu vor mai fi impuse sumele din conventiile civile de prestari servicii, contractele de colaborare si cadourile oferite pentru copiii angajatilor si pentru angajate. Totodata, vor fi scoase de la plata contributiei sapte din cele opt tipuri de venituri in natura prevazute in ordin.


Prin modificarea anuntata de Pacuraru, plata contributiei de pensie nu se va mai plati pentru o serie de avantaje in natura oferite de angajator si folosite in scop personal de angajat, respectiv utilizarea unor bunuri, inclusiv vehicule, chirii si utilitati, imprumuturi nerambursabile, anularea unei creante a angajatorului asupra angajatului, abonamentele si costul convorbirilor telefonice, permise de calatorie pe orice mijloace de transport, primele de asigurare.

In schimb, plata contributiei de pensie a fost mentinuta pentru:
 • salarii, indemnizatii de baza brute, inclusiv indemnizatiile de conducere, salariile de merit, indexari, compensari si alte drepturi care fac parte din salariul de baza
 • solda lunara si alte drepturi acordate soldatilor si gradatilor voluntari
 • sporurile, indemnizatiile si sumele acordate sub forma de procent din salariu ori sume fixe, platite pentru: conditii deosebite de munca, munca prestata in schimbul de noapte; indeplinirea unor sarcini, activitati si responsabilitati suplimentare functiei de baza; sporul de fidelitate
 • sumele platite pentru concedii de odihna, de studii, zile de sarbatori legale, zile de repaus saptamanal, concedii platite pentru evenimente familiale deosebite, ziua profesiei si cele acordate cu ocazia iesirii la pensie
 • premiile anuale si cele din cursul anului, al 13-lea salariu, prime de vacanta, prime acordate cu ocazia sarbatorilor nationale sau religioase, bonusuri, stimulente, compensatii, indemnizatia pentru concediul de odihna neefectuat, sumele din plata cu ora
 • sumele acordate in cazul incetarii raporturilor de munca, incetarii raporturilor de serviciu ale functionarilor publici, a mandatului sau a calitatii de membru cooperator, ca urmare a concedierilor individuale ori colective, indiferent de denumirea, cuantumul si durata acordarii acestora
 • ajutoarele, asimilate prestatiilor sociale, acordate de catre angajator salariatilor sau altor persoane, datorita producerii unor evenimente sociale sau familiale, peste limita cheltuielilor sociale deductibile fiscal;
 • indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese in cadrul persoanelor juridice fara scop lucrativ (sindicate, asociatii, fundatii)
 • sumele primite de reprezentantii in organisme tripartite, in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie, in comitetul de directie si in comisia de cenzori
 • indemnizatii de sedinta acordate, potrivit legii, membrilor comisiilor constituite la nivelul autoritatilor si institutiilor publice
 • sumele primite de catre diverse persoane fizice, altele decat cele autorizate, potrivit legii, sa desfasoare activitati independente, ca urmare a desfasurarii unor activitati profesionale (cum ar fi cele din domeniul asigurarilor, marketingului, publicitatii, imobiliar etc.)
 • orice alte venituri in bani care, conform prevederilor legale, nu sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale
 • plata in natura a unei parti din salariu, sub forma unor facilitati acordate de angajator conform Codului muncii.

Ministrul Pacuraru a declarat ca ministerul va elabora joi un alt ordin care va modifica structura veniturilor in bani si in natura pentru care se va plati contributia de pensie care reprezinta de 19,5% pentru angajator si 9,5% pentru angajat. "Toate aceste venituri (care au fost incluse in ordin n.r.) sunt si in Codul Fiscal, nu le-a inventat Ministerul Muncii", a mai spus Pacuraru.

Povestea unei legi controversate

In toamna lui 2007, Parlamentul a votat Legea 250 privind sistemul public de pensii, adica exact legea care prevede ca, incepind de la 1 ianuarie 2008, contributiile de pensii se platesc, ca si impozitul pe venit, asupra veniturilor brute lunare, in bani si in natura - acestea din urma doar daca sunt folosite in interes personal.

Largii bazei de colectare a contributiei a avut ca scop acoperirea unei parti din suma necesara cresterii pensiilor, dupa cum a recunoscut chiar ministrul Paul Pacuraru.

In 14 februarie 2008, in Monitorul Oficial fost publicat Ordinul 92 al ministrului Muncii, care stabileste normele de aplicare a acestei legi.

Campania de presa s-a declansat cu intarziere, atingand apogeul miercuri, 20 februarie, cand reprezentanti ai sindicatelor si patronatelor au acuzat Ministerul Muncii de promovarea acestei legi.

Miercuri la pranz, imediat dupa sedinta de Guvern, ministrul Muncii si-a sustinut legea, intr-o declaratie publica. Dezbaterile pe internet si tv au continuat.

Miercuri seara, la ora 18.00, ministrul Muncii a anuntat ca va modifica normele de aplicare a legii, largind sfera veniturilor in natura exceptate de la plata contributiei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4944 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  E o evidenta deja!! (Miercuri, 20 februarie 2008, 20:15)

  amanita muscaria [utilizator]

  Dupa cum vedem nu numai PSD-ul se poate lauda cu ditamai Prostanacul in partid. Sper sa nu devina prea invidiosi si sa dea cu potziunea de cenzura peste penele...
  • -1 (1 vot)    
   E o evidenta deja (Joi, 21 februarie 2008, 11:53)

   Amanita Caesarea [anonim] i-a raspuns lui amanita muscaria

   ca Prostanacul a realizat cit de subtil este lucrat de televiziunea lui Vintu, care este in ghearele procurorilor,care procurori sint ai lui Basescu........ , care vrea neaparat la masa bine gatit si bine condimentat capul greu digerabil al aceluiasi prostanac penelist si care penelist s-a cam prins cam cum devine treaba si din aceasta cauza nu e chiar Prostanac. Cum sa le spunem celor care nu s-au prins de toate astea ??
   • +1 (1 vot)    
    sa le spunem ca-i greu sa justifici prostia (Vineri, 22 februarie 2008, 11:33)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Amanita Caesarea

    si ca-i aproape imposibil sa nu te confunde ceilalti. Jalnica prestatie mai aveti! Pana la urma e Ministrul Muncii e un geniu pentru ca si-a dat seama ce tampenie a facut, da? Penibil.
 • 0 (0 voturi)    
  Hmmm (Miercuri, 20 februarie 2008, 21:35)

  micky [anonim]

  Cred ca PNL ar trebui sa scoata naibii taxa aia de prima inmatriculare, taxele pe salarii si toate chestiile nepopulare, ca daca tot e concurs de populism viteza pe la toate televiziunile si in Parlament nu vad de ce ar trebui unii sa fie mai catolici decat papa, iar altii sa se dea populari.
  Normal ca n-o sa faca asta, dar un pic de reducere la absurd ne-ar scuti de multe aberatii care se vehiculeaza in ultima vreme.
 • 0 (0 voturi)    
  vai (Miercuri, 20 februarie 2008, 22:03)

  eu [anonim]

  de ce renunta? erau afectati si dnii parlamentari/ministri etc?
  ma rog, aia cu impozitarea cadourilor de 1 iunie chiar era o tampenie.
 • +1 (1 vot)    
  vai de mine!!!!!! (Miercuri, 20 februarie 2008, 22:06)

  S [anonim]

  frateee, deci pnl-ul chiar e plin de incompetenti!!!
  • 0 (0 voturi)    
   In plus (Joi, 21 februarie 2008, 2:35)

   Vali [anonim] i-a raspuns lui S

   Sunt si infractori, nu numai incompetenti....
 • 0 (0 voturi)    
  tichetele cadou (Joi, 21 februarie 2008, 8:22)

  Ana [anonim]

  Deci pana la urma tichetele cadou (cu ocazia sarbatorilor) se mai impoziteaza?

  Multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  vai doamne!!! (Joi, 21 februarie 2008, 9:17)

  monel [anonim]

  inca nu s-a inventat cuvantul care sa-i defineasca... nici unul nu-i destul de bun!!!
  Nu stiu cum sa mai traga pielea de pe noi!!! Batjocura curata!
  Auzi sa aplici CAS la actiuni sociale *DOH* ...bine ca nu vor si pe ajutoarele de inmormantare!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Nu spune "hop"! (Vineri, 22 februarie 2008, 11:34)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui monel

   Si ajutoarele de inmormantare pot fi impozitate. Stai sa vedem ce mai cugeta pacuraru...
 • 0 (0 voturi)    
  Impozite pe imobiliare (Joi, 21 februarie 2008, 9:45)

  radu [anonim]

  Cred ca Ministerul Finantelor ar putea sa obtina niste venituri importante prin impozitarea cu 16% a tranzactiilor imobiliare. Pana la urma, daca avem o taxa unica de impozitare, ea ar trebui sa se aplice la toate tranzactiile. De ce sa fie unii ca Becali, Boureanu, Gusa si altii ca ei sa fie favorizati fata de toti ceilalti.
  In plus, impozitul pe profit poate fi si mai usor de aplicat decat TVA-ul.
  Intrebarea este care este motivul pentru care Ministerul Finantelor nu a facut acest lucru de la inceput? Poate ca vom vedea in actuala campanie electorala ce contributii vor primi partidele.
 • 0 (0 voturi)    
  fara taxe! 0% impozite! (Joi, 21 februarie 2008, 10:19)

  mizunik [anonim]

  Bai, ati innebunit? Cadeti in capcana intinsa de televiziunea lui Vantu care de la o vreme s-a transformat intr-un legiuitor in aceasta tara!

  De cand decide o televiziune ce taxe sunt bune si ce taxe nu??

  Ia uitati-va cat la suta din venit platesc romanii la Stat si cat platesc cetateni din tari precum Suedia, Olanda sau chiar Germania.
  Va spun eu, suedezii platesc 60% din venitul lor catre Stat., Vi se pare ca o duc rau?
  Aveti pretentia sa vedeti spitale bune, profesorii sa fie bine platiti dar at vrea sa platiti 0% taxe si impozite!
  Nu asta e solutia.
  • 0 (0 voturi)    
   Poftim? (Joi, 21 februarie 2008, 10:32)

   dedeiu [anonim] i-a raspuns lui mizunik

   Poate daca ai compara putin preturile de aici si de acolo, apoi salarile, cine stie, poate iti schimbi putin parerea.
   • 0 (0 voturi)    
    Si tu care crezi ca e solutia? (Joi, 21 februarie 2008, 11:44)

    realwahl [anonim] i-a raspuns lui dedeiu

    Tu crezi ca diferenta dintre preturi si salarii se va reduce prin eliminarea impozitelor? Te inseli! Cm zicea si mizunik, nu ar strica sa tragi o privire la ceea ce au facut cei care "o duc bine" ca sa ajunga acolo unde sunt. Poate am invata si noi ceva...

    PS: nu traim destul ca sa facem toate greselile. Trebuie sa mai invatam si dintr-ale altora!
  • 0 (0 voturi)    
   Marsh.. (Joi, 21 februarie 2008, 11:41)

   EccE [anonim] i-a raspuns lui mizunik

   bai de aici cu 60% in Suedia. Eu platesc 33% catre stat, aici intrand toate impozitele, asigurari de sanatate, contrib al pensie..tot. Nivelul cel mai ridicat de fiscalitate, pentru venituri foarte mari (ca aici se aplica diferentiat, nu ca in romania fanariota) poate ajunge la 50%. Derbedeul de Tariceanu o sa plateasca scump bataia asta de joc..auzi liberali, pfuiii..hoti nemernici ce sunt
   • 0 (0 voturi)    
    olanda (Joi, 21 februarie 2008, 13:48)

    a [anonim] i-a raspuns lui EccE

    Nu stiu Suedia, dar in Olanda fiscalitatea e imensa pentru persoane fizice cel putin, cam 45-50% din salariu + asigurari de sanatate obligatorii, cam 100 euro pe luna. Deci asa e, impozite MULT mai mari ca in Romania.

    Pentru firme au ceva mai mici, ca sa atraga headquarters aici, dar la persoane fizice e rupere. Si nici serviciile medicale nu sunt excelente.
  • 0 (0 voturi)    
   Fara taxe (Joi, 21 februarie 2008, 12:11)

   Corector [anonim] i-a raspuns lui mizunik

   Ba Mizunik, da ce superi tu baietii astia dastepti daca ei nu vrea sa plateasca impozite, ei vrea damocratie da far da impozite!! cine a mai vazut in democratie care demacratie insamna sa facem ce vrem si fara bani cam asa cum bine zice Turcescul.... ca si cind s-o daschide chestia aia cu curvele pina si acolo sa dam bani !?!? Lasa-i sa doarma dampicioarelea, impozitele e pentru aia bogatii, angleji, hamericani, nu pantru saraci ca noi care n-avem nici dupa ce ca.a !!
   • 0 (0 voturi)    
    chiar asa (Joi, 21 februarie 2008, 15:36)

    Esa [anonim] i-a raspuns lui Corector

    tinere eu nu am nimic impotriva sa platesc taxe - dar vreua sa stiu pe ce se duc banii mei. Daca as trai in Suedia cum zic unii as vedea ca nu ma bate nimeni pe strada ca politia intervine, as vedea ca nu imi este frica sa intru intr-un spital din cauza mucegaiului si a lipsei de locuri, as vedea ca parlamentarii platiti din banii mei nu se duc de miercuri seara acasa ca au obosit saracutii si multe altele.

    Asa cand platesc taxe de nu mai stiu de mine si vad ca nu se face nimic care sa aiba impact pozitiv asupra vietii mele bineintels ca ma supar ca mai imi pun si alte taxe.
  • 0 (0 voturi)    
   mai este si o alta solutie (Joi, 21 februarie 2008, 15:40)

   Esa [anonim] i-a raspuns lui mizunik

   Nu am pretentia sa vad ca se face ceva cu banii din impozitele pe care le platesc. Cand nu vad rezultate este normal sa nu vreau sa platesc mai mult.

   Si in cazul in care nu l-ati ascultat pe dl "ministru" scopul acestor noi taxe este sa se plateasca majorarile de pensii care au fost date fara sa se gandeasca la sursele de finantare a majorarii
 • 0 (0 voturi)    
  Indemnizatiile de PARTID? (Joi, 21 februarie 2008, 10:27)

  Mirciuc [utilizator]

  Indemnizatiile pentru functiile alese din organismele de partid nu sunt pomenite!

  In ce categorie intra partidele politice, la ONG-uri din moment ce au o lege speciala de functionare?

  Indemnizatiile primite ca urmare a unui mandat sunt relatii de natura civila, si atunci cum pot fi considerate ca fiind de natura MUNCII.

  Sti ce PACURARIULE BAGA-LE SI CONTRACTELE COMERCIALE INCHEIATE CU PERSOCNELE CARE DESFASOARA ACTIVITATI INDEPENDENTE SI INCEPE CU NOTARII SI AVOCATII..... apoi cu restul.
 • 0 (0 voturi)    
  PENSII....IOC (Joi, 21 februarie 2008, 13:54)

  mircea [anonim]

  Nu stiu de ce va faceti probleme.I-si bat joc de noi,contribuabuli procedati in consecinta:
  -reduceti ,unde se poate,salariul la minim pe economie,diferenta o achitati la negru
  -la conventii civile ,mandat comercial,comision,invatati oameni sa faca facturi ca si asa nu verifica nimeni
  -celelalte venituri pe care onor guvernantii vor sa le impuna ,dati-le la oameni la negru
  ESTE SINGURA POSIBILITATE DE A-I PUNE PE ACESTI NESIMTITI LA PUNCT.
 • 0 (0 voturi)    
  ptr. fara taxe! 0% impozite! (Joi, 21 februarie 2008, 14:34)

  vasile agricultoru [anonim]

  ptr. fara taxe! 0% impozite!
  ai inebunit tu cumva?
  suedezi dau 60 % ca au in plm de unde da...sau poate ai si tu da nu toata lumea din romania are ..tarane
 • 0 (0 voturi)    
  astia sunt liberalii???? (Vineri, 22 februarie 2008, 10:32)

  nu conteaza [anonim]

  Culmea e ca acest guvern este unul liberal, care trebuie sa incurajeze libera initiativa, industria, creearea unei "clase de mijloc", bla-bla-bla...
  Daca astia inventeaza taxe la impozitele de la impozite, sunt curios, la de la PSD la ce sa ne asteptam?
  • 0 (0 voturi)    
   stai linistit (Vineri, 22 februarie 2008, 16:41)

   j [anonim] i-a raspuns lui nu conteaza

   ... ca si asta tot de la PSD ni s-a tras. Pai n-au amenintat ei cu motiunea de cenzura daca nu se mareau pensiile la cat au zis ei ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by