Academia Română a tras pe stânga și face semn cu farurile: propune naționalizarea Pilonului II de pensii, impozit progresiv, taxarea giganților digitali

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 17 iunie 2020, 11:20 Economie | Finanţe & Bănci


Adunarea Generala, Academia Romana, la 152 de ani de la infiintare
Foto: Agerpres
Naționalizarea banilor de la Pilonul II de pensii (oprirea plăților și orientarea banilor disponibili către susținerea unor afaceri strategice de stat, se spune în Raport), trecerea la impozitul progresiv pe venituri sau taxarea giganților digitali în țara în care sunt obținute veniturile sunt doar 3 din propunerile cuprinse într-un Raport publicat de Academia Română. Drept argument în favoarea acestor măsuri de stânga se aduce nevoia de restructurare fiscală. ”Pentru a evita repercusiunile penalizatoare ale investitorilor, preponderent din categoria multinaţionalelor, generate de iniţiativele individuale ale ţării, restructurarea fiscală în România trebuie să utilizeze şi să susţină forţa curentului multilateral, care avansează în cadrul UE”.

Măsuri adoptate de alte ţări aplicabile în România - înființarea unei unități guvernamentale și de afaceri COVID 19 (după exemplul Guvernului danez) în colaborare cu organizațiile de afaceri relevante și organizațiile de pe piața muncii pentru a rezolva problemele economice sectoriale.

Printre obiectivele principale ar trebui să se regăsească și:
 • MicroFinance Fond cu un prag potențial de împrumut la 50.000 € și cu destinația finanțării către micile afaceri familiale;
 • oprirea plăților către fondurile de pensii din pilonul 2 (2020-2021), economii mari la bugetul de stat; mai mult, orientarea celor 13,5 miliarde de EUR disponibile la Fondurile private de pensii către susținerea unor afaceri strategice de stat (după exemplu măsurile adoptate de Guvernul finlandez);
 • lansarea de bonuri de agrement subvenționate de la stat pentru a ajuta hotelurile să se redreseze din criză; sprijin turistic (11 milioane EUR). Buget suplimentar pentru implementarea acțiunilor de susținere a turismului în perioada iunie-septembrie 2020, în cooperare cu companiile aeriene și organizatorii de turism, precum și acțiuni de îmbunătățire a inițiativelor de atragere a turiștilor în perioada octombrie 2020 - martie 2021 după exemplu măsurile adoptate de Guvernul cipriot)
 • amânarea plăților fiscale și a asigurărilor sociale pentru sectorul turistic până la 31 iunie a.c.;
 • sectoarele care au fost grav afectate de pandemie (de exemplu, turism, restaurante, spații de divertisment, sport, servicii culturale, transport) vor fi scutite de la plata contribuțiilor la asigurările sociale, impozitele pe salarizare impozitul pe întreprinderile mici. Contribuția angajaților va fi redusă până la 30 iulie a.c..

Structura actuală a veniturilor, cu o pondere mai mare a impozitării indirecte și a contribuțiilor sociale, (structură specifică sistemelor fiscale din țări aflate în curs de dezvoltare), trebuie orientată spre impozitarea progresivă a veniturilor.

Pentru a evita repecusiunile penalizatoare ale investitorilor, preponderent din categoria multinaţionalelor, generate de iniţiativele individuale ale ţării, restructurarea fiscală în România trebuie să utilizeze şi să susţină forţa curentului multilateral, care avansează lent totuşi, în speţă din cadrul UE, care urmăreşte:
 • revizuirea radicală a impozitării energiei, cu scopul de a descuraja utilizarea combustibililor fosili (motorină, benzină), eliminarea subvențiilor implicite pentru combustibilii fosili și a exceptărilor de taxare pentru industriile aviatice și maritime, care sunt în contradicție totală cu agenda UE de protecția mediului, revizuirea radicală a Directivei pentru Taxarea Energiei (Energy Tax Directive), adoptată în urmă cu 17 ani;
 • un prag minim al impozitării companiilor, astfel încât să fie descurajat comportamentul statelor care fac dumping fiscal;
 • schimbarea mecanismului de taxare pentru importurile din afara UE, bazat pe componenta de mediu a produselor importate: taxele vor fi mai mari sau mai mici în funcție de emisiile de carbon emise la producerea respectivelor bunuri - controlul emisiilor interne, dar şi al celor importate - va fi instituită o ”barieră de carbon”, care să nu afecteze producția internă europeană, care trebuie să plătească prețul tranziției spre o economie verde;
 • taxarea companiilor digitale în țara în care sunt obținute veniturile – vizând giganții americani GAFA (Google, Amazon, Facebook și Apple) şi a altor companii care, de obicei, plătesc taxe în paradisuri fiscale sau țări cu fiscalitate extrem de redusă, precum Irlanda, Luxemburg ş.a. (Notă: iniţiative ale unor state europene-Franţa, Spania, Marea Britanie - au întâmpinat reacţia fermă de respingere a SUA, în jurisdicţia cărora se află cele mai multe companii de dimensiune globală).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17264 vizualizari

 • +43 (75 voturi)    
  Fosilelor din Academia Romana... (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:24)

  ggiiggii [utilizator]

  inca le mai zangane talerii de argint prin buzunare....
  • -32 (48 voturi)    
   chiar nu mai conteaza (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:03)

   Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui ggiiggii

   oricum suntem distrusi.. nici nu ma mai intereseaza daca banii de pensie mi-i fura statul, prin capusele aflate vremelnic la butoane, sau fondurile private.. Sa se bata intre ei cat vor. Cine are impresia ca va beneficia de banii aia de pilon 2 in viitor, e naiv.
   • +8 (12 voturi)    
    E vreunul de acolo care nu si-a desfasurat (Miercuri, 17 iunie 2020, 21:14)

    cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Mary80

    activitatea, aproape in intregime, in timpurile lui Ceausescu ??? Ce vrei de la bolsevicii formati pe vremea lui Stalin ??
  • +48 (64 voturi)    
   fosile este putin spus (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:16)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui ggiiggii

   Raportul a fost coordonat de un anume dr. Constantin Marin, care conduce un obscur institut in cadrul Academiei Romane - CENTRUL DE CERCETĂRI FINANCIARE ŞI MONETARE "Victor Slăvescu".
   Site-ul acestui institut arata la fel ca prima mea pagina web din liceu.. http://www.icfm.ro/ Ultimul raport de activitate este din 2010.

   Astia sunt academicienii din turma Elenei Ceausescu. Doctori in stiinta nimicului. De 30 de ani freaca menta, pe banii contribuabilului roman, asteptand sa moara. Publica in reviste pe care le citesc doar ei, tin conferinte la care participa doar ei. Din cand in cand mai ciupesc un grant de cercetare, dar rezultatul cercetarii lor este cvasi-inutil.

   Provocare - cine poate sa-mi spuna ce indice Hirsch are acest dr. Constantin Marin care publica solutii economice de iesire din criza in numele Academiei Romane?
  • +15 (27 voturi)    
   "academicieni de renume mondial" (Miercuri, 17 iunie 2020, 13:05)

   clencix [utilizator] i-a raspuns lui ggiiggii

   La ei acasă, în curte cu academiile asemenea, mai ales cele de militare, de securitate, de "științe" politice, sociale, psiho și fizioterapie, pepiniere de plagiatori și învârtitori de fonduri publice. Se vede în nivelul de cultura și civilizație al tarii, în nivelul de înțelegere la citirea unui text de către omul mediu, răspândirea maneliștilor, a clanurilor țigănești și a fundamentalismului religios, pe terenul lăsat liber de știință, nivel care mai creste numai din ce aduc cei de afara, din alte academii și practici.
  • +18 (24 voturi)    
   astia probabil inca nu au auzit (Miercuri, 17 iunie 2020, 13:52)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui ggiiggii

   ca regimul comunist a cazut acum 30 ani!
 • +54 (72 voturi)    
  Academia Romana a securistilor comunisti (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:29)

  levierul [utilizator]

  Nu exista institutie a Romaniei, care sa aiba un procent mai mare de securisti si/sau comunisti decat Academia Romana.
  Ar trebui sa dea guvernul o ordonanta, prin care sa ii schime numele in Muzeul PCR
  • +17 (21 voturi)    
   ? (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:44)

   ucun [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   Ba mai sunt... ICR-ul, etc
  • -31 (39 voturi)    
   si tu... (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:53)

   muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   si tu ai fost comunist si esti inca , dormi cu carnetul rosu sub perna , ca nu se stie , maine , poimaine vin comunistii la putere !mai , omule , suntem in 2020 , a disparut comunismul ,de ce esti obsedat de el , ti-e dor de pcr !?.ori ai fost in coma 30 de ani si n-ai aflat ca asa ceva nu mai e demult , de cand era mama ta, fata mare ! La urechi !
   • +5 (17 voturi)    
    De ce permiteti asemenea exprimari ???? (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:26)

    persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui muscha mbanana

    si tu... (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:53)
    muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui levierul

    si tu ai fost comunist si esti inca , dormi cu carnetul rosu sub perna , ca nu se stie , maine , poimaine vin comunistii la putere !mai , omule , suntem in 2020 , a disparut comunismul ,de ce esti obsedat de el , ti-e dor de pcr !?.ori ai fost in coma 30 de ani si n-ai aflat ca asa ceva nu mai e demult , de cand era mama ta, fata mare ! La urechi !
   • -7 (15 voturi)    
    Chiar nu vrei sa inveti (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:28)

    persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui muscha mbanana

    sa scri corect???
    • +3 (5 voturi)    
     LOL (Joi, 18 iunie 2020, 10:26)

     vali_s [utilizator] i-a raspuns lui persuasiv

     Uite cine vb. despre corectitudine..sa "scri" corect

     De la ce vine acest "scri" de la scriptura, scrib ..... ?
   • +6 (6 voturi)    
    O fi (Joi, 18 iunie 2020, 12:07)

    amicugri [utilizator] i-a raspuns lui muscha mbanana

    O fi disparut comunismul (sau ce stii mata ca era comunism), dar comunistii nu. Si nici nu si-au pierdut obiceiurile.
 • +34 (54 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:31)

  [anonim]

  • +19 (25 voturi)    
   Să nu uităm că cei care lucreaza la Academie (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:20)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui

   BEFEFICIAZĂ DE PENSII SPECIALE!
   Deci?
   • -5 (9 voturi)    
    serios? (Miercuri, 17 iunie 2020, 18:15)

    Cezy [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    ca nu i-am vazut pe lista parlamentului si nici pe CCR-isti de altfel....
 • +29 (43 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:33)

  [anonim]

 • +28 (44 voturi)    
  Academia Romana propuneri economice de stanga (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:33)

  truiad [utilizator]

  Cu un presedinte cu conceptii conservatoare neo-comuniste nu e de mirare ca se propune etatizarea unei parti a economiei - pilonul 2 de pensii din nou atacat, plus propuneri de sustinere din partea statului a unor sectoare de servicii care se cam suprapun cu cele oficiale, deci pur populism.
 • +8 (30 voturi)    
  Securitatea lucrează (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:34)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  plus informatorii dovediți (multi!) din Gagademie.
 • +13 (19 voturi)    
  nu că n-ar fi posibil (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:35)

  berenger [utilizator]

  ca academia, la nivel de instituție, să propună așa ceva, dar, factual, studiul acesta nu e unul asumat instituțional de academia română. este strict opera unor cercetători.
 • +25 (45 voturi)    
  Academia Romana=turma de dinozauri (comunisti) (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:36)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  care sunt depasiti de realitati, de vremuri, inadaptati tehnologic, civic si societal, care nu pot intelege rolul Pilonului II de pensii, propun tot felul de minuni de sustinut de platitorii de taxe.
  La ce sa te astepti de la niste bugetari care in viata lor nu au avut o afacere sau nu au lucrat la privat, ci doar au primit si primesc salarii (unii f mari) de la platitorii de taxe?

  PS: inainte de a da "sfaturi" natiunii ar face bine Academia Romana sa isi faca curat si ordine (la propriu) in ograda. De ani de zile, in fata sediului ei de vizavi de Parlament cresc balarii, aleea de acces e neingrijita, am trecut zilele trecute pe aoclo si era in aceeasi stare dezolanta, plus o cladire neingrijita, in spate e si mai groaznic. Ei nu sunt in stare sa ingrijeasca un spatiu vizibil public la niste standarde estetice minime si se gasesc sa propuna minuni din astea clasei politice si societatii. E de toata jena. Ma intreb oare ce gandesc turistii straini care vin la Parlament si vad vizavi o institutie care ar trebui sa fie "prestigioasa" in ce mizerie, balarii si grad de decrepitudine se scalda?

  Si e normal, la ce conducatori comunisti si retrograzi are, exteriorul reflecta pana la urma si ce e in interior...
  • 0 (6 voturi)    
   nu e terenul ei (Miercuri, 17 iunie 2020, 13:36)

   of of [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Arată groaznic, dar nu e terenul ei, iar Primăria sectorului 5 îl concesionase la un moment dat cuiva care nu s-a mai ocupat de el. Apoi a dat voie unor firme de transport să parcheze acolo autocare, în loc să facă un mult așteptat parc.
   Dacă te uiți cu atenție, e o poartă (și un gard) la capătul aleii, de acolo începe terenul Academiei, strict lângă clădire, unde e îngrijit, curat, cu flori...
   • +4 (8 voturi)    
    nici nu trebuia sa fie al ei (Miercuri, 17 iunie 2020, 16:10)

    Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui of of

    pana la urma, vb de o institutie (teoretic) prestigioasa a statului roman, cu ceva influenta care putea interveni si la Parlament (pt o lege speciala) si la Guvern, pt o ordonanta, HG, si la Primaria S5, samd, pt a rezolva cumva situatia juridica a terenului, a-l obliga pe proprietar sa amenajeze si intretina, etc.

    Toate astea presupun niste eforturi, bineinteles, dar vorbim de imaginea ta ca institutie, daca tu te prezinti asa de jalnic, cu asa vecinatate insalubra...ce pretentii de respect sa ai? Eu mai trec pe acolo odata pe an si parca imi "zgarie" retina si ma revolta doar ca trec, nu imi pot imagina ce grad de debilitate sa ai sa suporti asa ceva zilnic in vecinatate...faci "galagie", faci adrese la autoritati, inclusiv public, te agiti, daca vrei sa se rezolve.

    Eu am stat o perioada acolo si ma enervau boschetii din zona (vizual), am scris la Primaria S5 si am avut surpriza sa imi raspunda chiar ...Primarul, ca nu e terenul public acolo, nu tine de Primarie (cel unde sunt acei stabilopozi de beton), ci e al unui privat care l-a primit (retrocedat) dar , dat fiind situatia speciala a terenului, nu poate obtine autorizatie de construire pt nimic (ca astfel se trantea pe acolo vreun mall mai mic sau ceva blocuri noi, va dati seama). Si i-am raspuns, ca atunci de ce nu il cumpara Primaria S5 sa il faca si amenajeze parc....nu am mai primit raspuns...

    Deci, daca eu, ca individ fara "fonctie" de mare presedinte de academie am putut scrie si primi raspuns, imi imaginez cum ar fi activat o corespondenta institutionala intre AR si P S5...

    Dar pt (ca)academicieni, daca nu le iese lor vreo stipendie, vreun spor, o renta ceva, nu merita sa isi bata capul si sa se "oboseasca" si cu astfel de aspecte.

    Se strofoaca sa produca in schimb astfel de studii cvasi-inutile...
    • +4 (4 voturi)    
     S-au făcut demersuri (Miercuri, 17 iunie 2020, 17:57)

     of of [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

     S-au făcut demersuri la Primăria de sector, că nu ține de Parlament.
     S-a răspuns în doi peri.
     Nu avem ce face decât să ne prezentăm la vot, la locale.
 • +18 (36 voturi)    
  Sunt curios.. (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:36)

  Andreas1256 [utilizator]

  ..ce salarii au tovarasii astia, nu de alta dar sunt platiti din impozitele noastre.
  • +6 (12 voturi)    
   Pensii speciale au sigur (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:26)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Andreas1256

   La pensia calculată se adaugă 2 salarii BRUTE minime pe economie.
   • +6 (6 voturi)    
    Nu stiu ce au ei dar Membrii uniunii scriitorilor, (Miercuri, 17 iunie 2020, 21:23)

    cartofil [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    Membrii uniunii compozitorilor, Membrii uniunii fotografilor amatori si membrii altor organizatii asa zise de creatie (Dumnezeu stie cate o fi) au un plus la pensie care acum vreo zece ani era de 12 milioane/luna. Acum precis au mai crescut. Alti bani dati aiurea-n tramwai. Uitati-va numai la Uniunea scriitorilor, ce jalnice figuri s-au oplosit pe-acolo. Se intra acolo pe pile, mai au si alte avantaje, mai primesc si doua pensii medii pe luna moca.
 • +10 (28 voturi)    
  Academia (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:38)

  nimrod [utilizator]

  Pai se putea sa ramana academia mai prejos in stangisme dupa ce i-au luat fatza cecereaua si avocatu' poporului? In Gradina Maicii Domnului mai e loc, n'asa? Bine ca n-a propus, inca, nationalizarea, ca maine o vota Senatu' in regim de urgenta.
 • -5 (33 voturi)    
  ex-ce-lent... (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:39)

  demaGOGU [utilizator]

  ...long, long overdue, intr-o tara in care peste 80% din populatie supravietuieste nu traieste.
 • +14 (24 voturi)    
  Tara arde... (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:42)

  CTB [utilizator]

  Dragi academicieni,
  Într-o țara normala, POATE ca ar fi normal sa venti cu astfel de propuneri, dar aici, in Romania... Cine pana mea sa gestioneze afacerile strategice de stat?!?!?! Politrucii care si-au luat diplome de la te miri ce facultăți? Oameni care nu au nici cea mai mica fărâma de iubire fata de țara, fata de nație?!
  Helloooo, stati Doamne iartă-ma in banca voastră si vedeți-va de alte treburi!
 • +10 (28 voturi)    
  Academia Romana - filiala PSD sector 1 (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:44)

  Susufler0 [utilizator]

  cu sediul in Bucuresti, Calea Victoriei, nr. 125 !

  PS. Atat ! E mai mult decat suficient ! :(((
  • -8 (12 voturi)    
   nu dezinforma !!! (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:01)

   muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   scrie adresa corect , trimiti oamenii aiurea , la adresa postata de tine , e CEC-ul ! se duce lumea sa depuna , daca are ce ,daca nu , te injura degeaba , mai multa atentie pe viitor !
   • +4 (10 voturi)    
    S-a gasit cine sa vorbesca despre ''scrie corect'' (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:23)

    persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui muscha mbanana

    Virgulele in plus nu te fac mai '' citit'' decat esti.
 • +9 (15 voturi)    
  31 iunie (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:56)

  age008 [utilizator]

  Academia Romana tocmai a inventat data de 31 iunie.
 • -15 (19 voturi)    
  vai de mine... (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:59)

  muscha mbanana [utilizator]

  bai , fratica , a tunat si ia adunat pe postacii astia ! unde au mai pomenit astia , comunisti in anul 2020 ? nici in china nu mai sunt , poate unul in corea de nord , da' si ala bea whisky si are fotomodele la indemana , asa ca lasati-o moale , nici soros nu mai poate aduce comunismul inapoi , poate un pic de neomarxism , dar pana atunci ,da ortu' popii si cine va mai plateste ,haimanalelor !ati lucrat vreodata pe un strung carusel ? nu va mai arde de frecat menta pe net , postand prostii , atat cat va duce capu '! ala dintre picioare !!!
 • -15 (27 voturi)    
  Mai întâi citiți (Miercuri, 17 iunie 2020, 11:59)

  AlisHelesteanu [anonim]

  Văd că se pronunță pe aici tot felul de propagandiști. Ar fi bine să citiți mai întâi ce au zis academicienii și abia după aceea să comentați. Materialul nu e făcut de președintele Academiei, ci de un grup de cercetători care își știu bine meseria. Mă rog, nu atât de bine ca cei care comentează pe aici după ureche. Impozitul progresiv a fost de mai mult timp propus de viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. E o măsură de stânga? Probabil. Dar ce e rău în asta?
  • +14 (20 voturi)    
   Ce problema? (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:19)

   CTB [utilizator] i-a raspuns lui AlisHelesteanu

   Banii de la pilonul II sunt banii mei!!! Cum te gândești tu sa-mi ia banii si sa-i distribuie unde vor ei, la o intreprindere de sta, unde consiliul de administrație si managerul sunt numiți politic, iar cei care i-au numit au nevoie de bani înapoi, pentru partid!!!
   Ce vârstă ai? Cat ai cotizat la pilonul II? Pe bune, chiar nu va mai treziți!?
   • +4 (10 voturi)    
    Dacă banii nu sunt investiți, sunt pierduți (Miercuri, 17 iunie 2020, 13:35)

    AlisHelesteanu [anonim] i-a raspuns lui CTB

    Banii tăi - cu care ai cotizat sau cotizezi la pilonul II sunt oricum investiți, nu sunt puși la ciorap. Asta s-ar întâmpla și dacă ar fi preluați din stat, care ar face (statul, nu vreun fond privat) investiții cu ei. Singurul punct în care ai un pic de dreptate este: în ce măsură statul va gestiona corect acest fond? În ce măsură îi va investi cu folos? Se cam știe că statul nu e un bun administrator.
  • -6 (18 voturi)    
   Si USR (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:23)

   of of [utilizator] i-a raspuns lui AlisHelesteanu

   S USR propune o forma de impozit progresiv, desi se proclama de dreapta.
   • +2 (10 voturi)    
    Si unde-i contradictia? (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:47)

    tordz [utilizator] i-a raspuns lui of of

    Impozit progresiv au toate marile economii ale lumii in frunte cu SUA. Flat tax are Rusia.
   • +11 (15 voturi)    
    Mai usor cu dezinformarea pe scari (Miercuri, 17 iunie 2020, 13:25)

    sile_v [utilizator] i-a raspuns lui of of

    USR propune eliminarea impozitului pe venit pentru salariul minim, nu impozitarea progresiva.

    Poate studiati vreodata un fluturas de salariu ca sa sa aveti o revelatie! Aveti acolo categoria numita "Deducere personala (DP)", in valoare de 345 lei. Este o parte din salariul brut pe care NU SE APLICA impozitul pe venit. USR propune doar o majorare a acestei valori si nimic mai mult.

    Ca sa va fie mai clar: impozitul progresiv are nevoie de o declaratie globala de venit, nu se poate fara asa ceva. Cand o sa vi se ceara asa ceva, atunci sa va pregatiti.

    P.S. Mai sus cineva vorbeste cu "respect" despre Florin Georgescu, viceguvernatorul BNR si despre propunerile lor. pentru cei mai tineri, mai naivi si mai socialisti: IMPOZITAREA PROGRESIVA NU S-A APLICAT NICICAND IN ROMANIA. Nici cad era dom'Florin ministru de finante din partea PSD-ului.

    Impozitarea progresiva in timpul PSD-ului era doar o metoda de a penaliza pe prostii care munceau mai mult si aveau mai multe slujbe. Asta pentru ca au fost tot timpul evitate de la declarare castigurile din capital. Exemplu - dividendele!

    Adica il cocosai pe unul cu trei slujbe cu impozitele si declaratia de venit global, iar unul care castiga sute de mii de euro sau milioane statea linistit si platea un procent mic si fix.

    A, si sa nu uit: Nici nu o sa vedeti impozitarea progresiva pura in Romania pentru ca "socialistii" care ar vrea sa impuna (PSD-ul) asta sunt de fapt putred de bogati si nu din flutrasul de salariu. O simpla studiere a declaratiei de avere a lui Robert Negoita ar fi edificatoare.

    Si inca ceva: la cum arata ANAF-ul, un sistem cu retinere la sursa si cu procent fix de impozitare e cam ce putem duce.
    • -2 (8 voturi)    
     Semantics (Miercuri, 17 iunie 2020, 13:39)

     of of [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

     Ideea e aceeași, diferențierea impozitelor în funcție de cât câștigi.
     Nu sintagma e importantă.
    • 0 (6 voturi)    
     De fapt (Miercuri, 17 iunie 2020, 13:48)

     AlisHelesteanu [anonim] i-a raspuns lui sile_v

     Florin Georgescu propune impozit pe venit, nu pe salariu. E o mică diferență, nu?
 • +8 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:01)

  [anonim]

 • +9 (17 voturi)    
  ceva de oprirea furtului prin pensii speciale! (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:02)

  hopsinoi [utilizator]

  Astea sunt academicieni sau sineCURisti. ce ar fi sa promovati munca si nu nemunca.
 • -7 (15 voturi)    
  Asa, (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:07)

  PetricaGhezea [utilizator]

  SI CARE-I PROBLEMA?
 • +7 (15 voturi)    
  mda (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:08)

  SoulSearcher [utilizator]

  masuri complementare marca Academia Romana:

  - sa se confiste toate terenurile arabile de la "ghiaburi"

  - sa se reinfiinteze CAP-urile de stat, unde sa munceasca cu drag si spor tot taranul roman (ramas fara terenuri si avere)

  - sa se reactiveze vechile canale gen Siret-Baragan unde sa fie trimis la munca toti cei care nu au aceiasi viziune cu partidul iubit

  - sa se confiste toate averile boierimii (sau antreprenorilor si corporatistilor cum se zice in ziua de azi) si sa se dea la populatie

  DEJA-VU 1947 :DDDDDDDDDD
  • -4 (10 voturi)    
   Suna tentant! Fata de ce traim acum si o ocupatie (Miercuri, 17 iunie 2020, 15:40)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Sa vedem ce se intimpla azi:

   - vindem terenurile strainilor, pina or sa ne alunge de pe proprietatea lor

   - taranii romani sunt expatriati, au devenit persona non-grata in Romania, copiii sunt rapiti, fetele facute prostituate. In satele romanesti si-au facut cuiburi puii de cuci.

   -toate resursele sunt vindute, sistemele sparte si capusate de zeci de distribuitori si liberalizari pentru imbogatirea celor de neam ales

   -de industrie nici nu se mai poate pune problema

   - suntem asfexiati sistematic si generalizat prin arderea deseurilor aduse in acest scop

   - Paduri taiate, tezaurul dat degeaba, teritoriile din Ucraina abandonate, unirea cu Moldova ratata, istoria si mindria nationala terfelite.

   - Singura grija a elitelor este protejarea marilor averi si acesta este ratiunea tuturor acordurilor si aliantelor.

   Fata de toate astea si o ocupatie ar fi preferabila. Macar am avea un dusman declarat si un scop si un dram de demnitate.
 • +5 (13 voturi)    
  Așadar giganții digitali sunt de dreapta (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:10)

  Un cititor [utilizator]

  iar taxarea lor e măsură de stânga. LOL
 • -2 (18 voturi)    
  stire falsa, titlul inselator, demn de sport.ro (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:28)

  Johnny501 [utilizator]

  Este doar un text scris de cercetatori la doua institute ale academiei, daca ne uitam putin niciun autor nu este membru al Academiei..'
  Membrii la SECTIA DE ŞTIINTE ECONOMICE, JURIDICE SI SOCIOLOGIE nu se regasesc printre autori:
  https://acad.ro/sectii/sectia11_economie/eco_membri.htm

  Deci in concluzie mai usor cu pianu pe scari inclusiv pt comentarii pt ca lumea comenteaza o stire falsa ca si cum ar fi reala
  • 0 (16 voturi)    
   Poarta sigla Academiei Romane?.. (Miercuri, 17 iunie 2020, 13:00)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Johnny501

   Normal ca nu va semna Mugur Isarescu tampenia asta, dar este scrisa de niste indivizi care traiesc din bugetul Academiei, prin tot felul de institute asociate.
 • +2 (10 voturi)    
  lel (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:30)

  Georgiana1995 [utilizator]

  "taxarea giganților digitali" probleme vărule? Google Apple sunt in tax-heavene inregistrate,nu stiu cum o sa scoateţi voi bani de la ei,Românica fiind nimeni în drum,dar mă rog,succes :)
 • +3 (17 voturi)    
  amintiri din tinerete (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:31)

  Altiro [utilizator]

  Academicienii, venerabili in majoritatea lor, dovedesc o buna memorie a ceea ce, pe vremuri,se preda la scoala de partid..
 • -4 (12 voturi)    
  celebra gafa, spaima impozitelor (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:44)

  di livio [utilizator]

  multe comentarii gen Antena 3, din păcate...cineva are curaj să vorbească de impozitarea gafa, lucru rar...sau de impozitarea progresivă, Lucovid va fi indignat cînd aude...în Germania îi impozitare progresivă?...nu știu, întreb
 • +3 (13 voturi)    
  Un plan interesant (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:45)

  tordz [utilizator]

  Din pacate bias-ul lui DP se face simtit in titlu, iar majoritatea comentariilor sunt pe langa subiect. Masurile sunt deja implementate in unele state, fonduri suverane, incurajarea turismului., UE are in plan impozitarea gigantilor IT, decarbonizarea economiei. Despre impozitul progresiv ce sa mai zic, toate statele dezvoltate economic il au, impozit fix mai avem doar noi, rusii, bulgarii si cateva state din spatiul ex-sovietic. Asta spune totul.
 • +4 (14 voturi)    
  pilonul 2 - economii mari la bugetul de stat? (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:47)

  blacksheep [utilizator]

  Cum adica, confiscand Pilonul 2 de pensii se aduc economii mari la buget?
  Poate ne si explica domnii academicieni ce vor sa spuna. Deci baza bugetului sunt banii colectati de la populatie pentru pensii, respectiv pilonul 2.
  Poate ar trebui sa confiste conturile bancare ale parlamentarilor sau mai bine de ce nu ale tuturor romanilor exceptand parlamentarii care depun un efort deosebit pentru tara.
  Timp de 30 ani s-a dovedit ca numai afacerile familiale, mici , nu rezolva problenele economice grave ale tarii.
  Care "susținerea unor afaceri strategice de stat". Aveti tupeul sa comparati Romania cu Finlanda? In Romania nu se poate recupera TVA-ul, despre ce vorbim.
  In rest generalitati gen - descuraja utilizarea combustibililor fosili; impozitarea progresivă a veniturilor; subventii pentru hoteluri, turism, taxarea companiilor digitale în țara în care sunt obținute veniturile, impozitul progresiv. Sigur se vor imbulzi romanii de acum sa cumpere masini electrice
  Aceste propuneri exista deja unele chiar sunt acoperite de alte legi, ordonante, bineinteles in masura in care pot fi implementate.
  Eu cred ca doar ati creat un document sub-mediocru (Raport) pentru a va justifica salariile.
  Rusinos pentru ceea ce ar trebui sa fie ACADEMIA ROMANA.
  .
 • +5 (9 voturi)    
  da (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:50)

  I [utilizator]

  asta era si modelul comunist: furam de unde este. Si asa s-au tras toti pe dreapta pentru ca de ce sa muncesti daca la final primeai aceeasi paine neagra ca si ala care nu facea nimic?
 • -7 (13 voturi)    
  Se testeaza opinia publica pe tema impozitarii (Miercuri, 17 iunie 2020, 13:11)

  Ochiana [utilizator]

  probabil.
  Nu conteaza cine a inaintat ideea dar da, cred ca este o idee buna. De cand Romania a impus cota unica de impozitare s-au accentuat foarte mult inegalitatile sociale. Multa lume imi va da minusuri, multa lume va critica asta dar...vi se pare normal ca un individ cu 8.000-10.000 de ron salariu sa fie impozitat tot cu 10% ca cel care are 2.500 de ron?
  suntem campionii Europei la riscul excluziunii sociale.
  https://www.wall-street.ro/articol/Social/245828/saracia-celor-tineri-face-din-romania-campioana-inegalitatii-sociale.html#gref
  Si asta se simte si are repercusiuni peste tot, inclusiv la nivelul educatiei, daca ai bani, ai sanse la o educatie mai buna, daca nu, esti pierdut pe drum si viitorul tau inseamna in cel mai bun caz, capsunar pe plantatia cuiva... Se vede inclusiv in rezultatele PISA cu diferente semnificative urban versus rural. poate vi se par normale dar nu e. Si costul se simte si se va resimte si mai mult in urmatorii ani. Gandim prea mult pe teremen scurt.
  Poate acum nu iti pasa dar mai tarziu cand antreprenorii nu vor mai gasi ( deja se intampla) oameni calificati sau cand nu vor mai fi bani de infrastructura.
  PSD a fost populist cand a scazut cota de impozitare la 10% de la 16%.
  https://www.zf.ro/eveniment/cea-mai-mare-gaura-in-taxarea-din-romania-este-de-fapt-la-impozitul-pe-venit-si-cas-de-10-din-pib-nu-la-impozitul-pe-profit-16554344
  La noi se procedeaza din pacate, exact invers de cum ar trebui: in perioada de boom sa cresti impozitele si taxele si in perioade de regres sa reduci taxele.
  Dar sunt sigura ca va trece greu o astfel de initiativa pentru ca se opun multi.
  • +5 (11 voturi)    
   ... (Miercuri, 17 iunie 2020, 14:05)

   Sarmis [utilizator] i-a raspuns lui Ochiana

   Da....mi se pare normal sa fie impozitat tot cu 10%.
   Pentru ca la 10000 de RON impozitul este de 1000 RON iar la 2500 RON impozitul este de
   250 RON.

   Tie ti se pare normal ca unul sa contribuie la constructia unei scoli de exemplu cu 1000 de RON iar altul cu 250 de RON desi fiecare trimite cate un copil la scoala?

   Ce anume inseamna pentru tine inegalitatea sociala? Sa fim toti saraci?
  • 0 (2 voturi)    
   Nu se testeaza (Vineri, 19 iunie 2020, 8:20)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Ochiana

   Se propune cu inversunare.

   Cica este un studiu - o cercetare la nivel de Academie, cica Academia Romana.
   Numai faptul ca la fiecare capitol este un pogon de autori iti lasa impresia ca acolo a fsot o lunga si adevarata dezbatere intre niste experti.

   care experti Gogule???

   Imi pare rau pentru o persoana pe care o stiu si este inclusa in lunga lista de autori.
   Sigur ca trebuie sa manance si ei - dar chiar asa neicusorule???
  • 0 (2 voturi)    
   nu impozitarea cu cota unica a scazut nivelul educ (Vineri, 19 iunie 2020, 8:43)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Ochiana

   Tinerii nu mai invata - au considerat o vreme ca merge sa iti faci o afacere chiar daca nu ai scoala - sigur ca mergea si poate si acuma sa mearga oarecum daca te faci frizer dar castigi cat castigi.

   Daca te tii de scoala, mai ales daca esti la oras si parintii au grija de educatia ta atunci ai sansa sa iti descoperi vocatia in viata si sa reusesti sa studiezi ceea ce iti place si unde poti sa performezi cel mai bine si sa faci banii cei mai multi. Dar lemea este cucoana mare...

   Sunt oportunitati chiar daca nu este usor pentru toti tinerii.

   Cea mai emotionanta scena am vazut-o in urma cu niste ani la Universitate Fac. de Matematica cand un tanar, din mediul rural era asteptat de mama sa, cu o papornita din rafie. A iesit tanarul de la examen, mama l-a intrebat ce a facut: si a venit repede raspunsul ca tot si urmatoare intrebare pusa de tanar a fost unde este lap=topul??? era in papornitza... Deci se poate, desi stiu ca este greu...
 • +4 (14 voturi)    
  ,,,contribuabilul roman plateste din impozite (Miercuri, 17 iunie 2020, 13:17)

  Dedalus [utilizator]

  Academia Romana Karl Marx.
 • +5 (13 voturi)    
  o banda de comunisti inepti... (Miercuri, 17 iunie 2020, 14:04)

  Ponta [utilizator]

  ... ce-si taraie basinile in izmene si care in loc sa se preocupe de situatia culturii romanesti a scolii romnanesti se baga ca niste tembeli in probleme care nu tin de ei.
  Astia sunt urmasii lui Ceausescu atat dpv intelectual cat si comportament.
  Mai bine desfiintam Academia caci au inceput sa emuleze o zeama stricata.
 • +1 (9 voturi)    
  Gura pacatosului adevar graieste (Miercuri, 17 iunie 2020, 14:21)

  ISoli [utilizator]

  Asistam oare si la transformarea Academiei romane intr-o institutie odioasa, dupa modelul CCR? Oricum, in aparenta lor dementa, prin cele propuse in privinta pilonului 2 de pensii, ei recunosc ca de fapte fondul de pensii a fost principala sursa de finantare a bugetului de stat si nu un cconsumator, pe care l-au muls cu totii. Acessta este inca un episod la actiunile de devalizare a fondurilor de pensii, dupa modelul pilonului 1.
  Oare in mintile lor gaunoase pot patrunde si principii bazate pe adevar si dreptate?!
  Cum poti trata atat de discretionar subiectul pensiilor? Probabil pentru a acoperi o mare delapidare cu o alta!
  Iata despre ce este vorba: pilonul 1 a fost epuizat prin sifonare si acum li se spune contribuabililor ca nu mai sunt bani pentru marirea pesiilor! Cum poti spune asemenea aberatii, cand este este vorba despre generatiile de pensionari care in anii 1990 si 2000 au platit contributii de 120% RAPORTAT LA SALARIU (aproape 20 de ani) si apoi de 70%. Acestor generatii care i-au tinut in spate prin contributiile lor si care prin marimea contributiilor platite au sperat ca isi vor asigura pensii decente, acestora li se spune ca n-au dreptul la ceea ce au platit dinainte?
  Apoi luati in calcul ca, datorita mediei scazute de viata (73 ani), un pensionar nu primeste in medie inapoi, ca total pensii, din contributiile pe care le-a platit timp de 35 de ani nici 35%, deci grosul de 65% ramane, dupa decesul lor, la fondul de pensii (iar de acolo, sifonat la bugetul statului din care se indestulleaza cu totii).
  In plus, in bataie de joc, guvernele din 2016 (Ponta) si 2018 (PSD) au comis ilegalitatea de a nu indexa pensiile, desi aveau obligatia legala de a o face.
  Iar daca legea a tot fost incalcata si inainte, spre batjocorirea pensionarilor, de ce sa nu o faca si acum?!
  De ce nu auzim pe nimeni punand in discutie aceste aspecte si cerand masuri reparatorii pentru pensionari?!
  Pentru ca pensionarii au fost prea rabdatori si au tot sperat ca la un moment dat is
 • +3 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 17 iunie 2020, 14:23)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   mi-ar place sa ii vad (Vineri, 19 iunie 2020, 8:31)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui

   Cum traiesc din propriile cercetari...

   Zic ca si experimental s-ar putea incerca pentru buna si corecta trezire la realitatea inconjuratoare.
 • +1 (1 vot)    
  Rugaminte (Joi, 18 iunie 2020, 1:31)

  RaduMischie [utilizator]

  As vrea si eu un link la acest material pe site-ul Academiei. Nu reusesc sa-l gasesc de nici o culoare pe nici unul din acele site-uri ramase la nivelul anilor 90. Poate ne ajuta HotNews. Multumesc
 • +1 (1 vot)    
  cateva erori (Joi, 18 iunie 2020, 9:32)

  ..13 [utilizator]

  Problema globalizarii nu este corect analizata - cauza principala este confruntarea intre 2 sisteme de valori - de aceea s-a ajuns la pandemie unii au mintit, au ascuns si chiar vor sa castige de pe urma virusului.

  Nu este adevarat ca nu au existat planuri - solutii - strategii pentru a opri o eventuala pandemie in forma aceasta - cel putin o strategie formulata de Administratia Bush in anul de gratie 2006. Mai tarziu a sosit si Bill Gates - asta dupa Ebola in 2014. In ceea ce priveste raspunsul la criza medicala - in sfarsit o formulare mai corecta si nu cea uzuala de criza sanitara, cand de ani buni e in RO - el, raspunsul, a fost disproportionat fata de realitate. Punct..

  Pagina 6 la sfarsitul ei si inceputul de la pag 7 este trist de tot - din criza medicala se ajunge la o interpretare gresita a situatiei -

  lipsa unor masuri rapide de relationare intre sistemul privat si cel de stat, ideea asta cel putin una dintre cele exprimatae de Arafat in RO, ca numai io fac , unde io este statul care stim cu totii cate pere poate face, lipsa unor colaborari pe plan international - cine sa colaboreze cu niste cercetatori care doar titlu poarta - au condus la un mic dezastru care este ff bine cunoscut in RO. Nu salariile medicilor vor salta sistemul medical din RO - in alta parte trebuie cautata solutia, nici macar in spitalele alea inca neconstruite Subfinantarea nu este problema ci prevenirea imbolnavilor si acordarea asistentei la domiciliu in loc sa mearga pacientul la spital - deci cu totul si cu totul alte idei care circula in lume si ma intreb de ce cercetatorii nostrii nu se apleaca macar sa le faca cunoscute...

  Tot la pagina 7 se mentioneaza faptul ca paradigma lui Friedman nu a functionat - dar oare a fost inteleasa paradigma???

  Cum sa fie utilizate bancile comerciale cand sunt precari, de ex. 40% in USA??? La noi este si mai...Nu banca, ci politicile publice sunt..

  Am vizat doar 7 pagiini si s-au dus aprox 2000 caractere si doar 1/10 din studiu comentat
 • +1 (1 vot)    
  ooo dar perla (Joi, 18 iunie 2020, 9:48)

  ..13 [utilizator]

  "Politica fiscală ar putea fi capabilă să asigure stabilitatea economică, pentru că băncile centrale nu pot controla nivelul agregat al cheltuielilor din economie, deci nu pot controla nivelul preţurilor şi nivelul agregat al output-ului şi al ocupării"

  Bai baiete - mi s-a taiat respiratia...

  Pai Decizia Curţii Constituţionale nr. 139/20199 a reţinut că
  - „motivarea formală,fără o temeinică fundamentare a legii, afectează calitatea şi predictibilitatea sa, cu consecinţa încălcării prevederilor art. 1 alin. (5) din Constituţie” şi
  -„fundamentarea temeinică a iniţiativelor legislative reprezintă o exigenţă impusă de dispoziţiile constituţionale menţionate, întrucât previne arbitrariul în activitatea de legiferare, asigurând că legile propuse şi adoptate răspund unor nevoi sociale reale şi dreptăţii sociale.”

  Deci suntem total descoperiti in prima fraza...

  Nu pot sa cred - este o forma interesanta de agresare intelectuala acest studiu.
 • +6 (8 voturi)    
  sistemul de impozitare progresiv nu isi are sens (Joi, 18 iunie 2020, 11:34)

  ..13 [utilizator]

  Pentru Ochiana si nu numai...

  Daca de la mine care castig 100.000 statul ia 10% inseamna 10.000 cu mult mai mult decat cel care aduce 1000 si de la care statul ia tot 10%, adica numai100.

  SI eu si amaratul mergem, daca mergem cu acelasi transport public, SI eu si amaratul mergem la acelasi sistem de sanatate publica, daca mergem, Si eu si amaratul ne dam copilul la o scoala publica, daca il dam acolo. Si eu si amaratul suntem la fel de aparati sau de dezarmati in fata unei agresiuni externe sau interne, cu mult mai frecventa. si atunci...

  Impozitarea progresiva este exprimarea unei neputinte a statului care se gandeste sa ciordeasca mai tare de la mine decat de la amarat, cica balta mea are mai multi pesti in ea, si cam asta este sistemul in care a lucrat #ciumarosie pana acum: a furat de la stat, mult si bine, dar nu mai are de unde si atunci incepe sa atace buzunarele privatilor.

  Nu exista alte justificari ref. impozitare progresiva decat:
  - neputinta statului
  - ciodirea de la cei mai instariti in raport cu altii cu venituri mai modeste.- practic discrimiarea celui mai productiv, mai instarit in fata unuia mai amarat. Oricum imi extrage mai multi bani ca si valoare decat da amaratul, dar procentul, tu-i mama lui de procent pare asa de important, fara sa se vada ca VALOAREA SUMEI este cea care CONTEAZA.

  Impozitarea pensiilor speciale are la baza un alt concept - contributivitatea.
  Pai daca nu ai contribuit de unde sa iti dau tie asa de mult??? Aaaa, au fost vremuri in care unii au dat legi ca sa le faca pe plac magistratilor fara sa aiba un suport financiar si legea a trecut??? Pai uite ca a sosit vremea sa te iau la intrebari ref. pensia speciala si sa iti cer, intr-o alta forma, sa contribui acolo unde ai depasit cu mult nivelul de contribuitivitate.

  PS - bonus venitul minim garantat
  Venitul minim nu a functionat si nu functioneaza - experimentul din Finlanda nu a dat rezultatele asteptate si este Finlanda si nu RO...
 • +2 (2 voturi)    
  recomand un alt studiu (Joi, 18 iunie 2020, 11:38)

  ..13 [utilizator]

  Tot Academia Romaniei - dar se respira in studiul acesta, se citeste rapid, este fluent, este altceva


  Recomand sa fie citit
  Abordări de geoeconomie: România postpandemie – viziunea 2040 – şi destinul viitoarei Uniuni Europene https://acad.ro/SARS-CoV-2/doc/d03-Resetarea_ordinii_economice_mondiale.pdf
 • -1 (5 voturi)    
  ... (Vineri, 19 iunie 2020, 12:34)

  vitan.sandu [utilizator]

  1. Prostul pana nu-i fudul, parca nici nu-i prost destul!
  2. Postacii anti Academie = "inteligenti asimptamatici".
  3. Goering zicea ca ca-i vine sa traga cu pistolul cand aude cuvantul cultura. Prostii au acelasi impuls cand aud sau vad cuvantul stiinta!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by