Prin redeschiderea sectorului de jocuri de noroc, statul a trecut de la o cheltuială zilnică de 1,5 milioane euro (reprezentând plata aferentă șomajului tehnic al angajaților din sector) la încasări zilnice de 2 milioane euro (directe și indirecte, din taxe și impozite), se arată într-un comunicat al asociațiilor de profil Romslot, Romanian Bookmakers, Rombet și AOPJNR.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comunicatul pe scurt:

  • A fost afectat Fondul cinematografic din cauza suspendării activității
  • Sectorul jocurilor de noroc are 45.000 de angajati
  • Statul încasează 600 milioane euro anual
  • Sălile de joc au fost reorganizate și se dezinfectează zonele frecvent atinse

„Așa zisele facilități fiscale sau chiar subvenții la care s-a făcut referire în declarațiile politice și în mass-media nu sunt reale. Taxele specifice organizării și desfășurării activității de jocuri de noroc sunt datorate, în avans, de către organizatori în schimbul dreptului de a organiza și exploata această activitate pe o perioadă determinată de timp. Atât timp cât acest drept a fost suspendat de lege, este firesc ca și această obligație de plată să fie suspendată. Reluarea activității vine cu reluarea plății acestor taxe și a tuturor celorlalte taxe și impozite care nu au fost întrerupte și care nu numai că nu sunt mici, dar se plătesc cu o promptitudine de invidiat de către organizatorii de jocuri”, a declarat Dan Schwartz, expert fiscal, managing partner al RSM România.

Conform comunicatului, prin contribuțiile aduse la bugetul de stat, industria de jocuri de noroc susține deopotrivă și entitățile culturale, mai exact 4% din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc este direcţionat anual către Fondul cinematografic. Suspendarea activității industriei a afectat implicit acest sprijin.

Sectorul jocurilor de noroc, care reunește operatorii de pariuri sportive, de slot-machines, Loteria Română sau cazinourile, asigură 45.000 de locuri de muncă și este un important plătitor de salarii, taxe și impozite, cu taxe directe și indirecte de 600 milioane euro plătite anual la bugetul de stat și un grad de colectare de peste 99%.

„Decizia Guvernului de a permite redeschiderea spațiilor care găzduiesc activități de jocuri de noroc a fost luată în urma unor ample analize ale Guvernului României și ale specialiștilor în sănătate, evaluări care au indicat faptul că reluarea acestei activități reprezintă un risc epidemiologic scăzut. În paralel, asemenea altor industrii responsabile, sectorul jocurilor de noroc a pregătit din timp redeschiderea spațiilor destinate jocurilor de noroc, luându-și măsuri speciale de protejare a angajaților și a clienților”, menționează sursa citată.

Măsuri în sălile de „păcănele”

Împreună cu Institutul Național pentru Sănătate Publică, spune comunicatul, a fost convenit un set de măsuri care au fost deja implementate în locațiile de joc:

  • punerea la dispoziție a materialelor sanitare de protecție (măști, mănuși),
  • reorganizarea spațiilor de joc în vederea păstrării distanței sociale,
  • asigurarea ventilației corespunzătoare și aerisirea periodică a locațiilor,
  • dezinfectarea de către fiecare angajat a obiectelor din zona de lucru alocată,
  • permiterea accesului clienților doar cu măști de protecție,
  • obligativitatea dezinfectării mâinilor după contactul cu zone cu atingere frecventă.

Citește și:

Păcănelele scapă de taxele aferente autorizațiilor, pe perioada stării de alertă