1. Persoana fizica X a depus declarația unică anterior noului formular și a și plătit atunci. Acum face rectificativa pentru bonificatii. Cum procedează pentru recuperarea banilor?
Romulus Badea: Surplusul constatat în urma acordării bonificațiilor va putea fi compensat sau restituit, în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală.
Cum se recuperează banii de la ANAF
Pentru recuperarea surplusului, contribuabilul va trebui să depună o cerere de restituire la organul fiscal în a cărui rază teritorială își are domiciliul fiscal.
Cererea de restituire trebuie să cuprindă numele solicitantului, codul numeric personal, adresa de domiciliu, suma și natura sumei plătite în plus, codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei și motivul pentru care se solicită restituirea taxei.
2. Persoana X a depus declarația unică anterior și a și plătit atunci. Între timp, la rectificativă mai declară niște sume în plus. Cum aplică bonificația?
3. În cazul dividendelor: a fost făcută declarația cu estimarea sumei, a fost depășit plafonul pentru plata CASS. Acum depune rectificativă. Daca au plătit deja, cum recuperează banii? Face omul cerere de compensare sau se compensează automat?
Romulus Badea: În cazul unui contribuabil care a estimat inițial că în anul 2019 va realiza venituri din dividende, a căror valoare cumulată depășește plafonul de 12 salarii minime brute (pentru anul 2019, plafonul aplicabil fiind de 24.960 RON) și a plătit în avans CASS datorată pentru anul 2019, ulterior constatând că suma dividendelor nu depășește plafonul mai sus menționat, atunci surplusul constatat în urma depunerii unei declarații rectificative poate fi ori compensat, ori restituit, în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală. Mărimea acestui surplus depinde de calitatea de asigurat a contribuabilului. Dacă este asigurat în calitate de salariat, de exemplu, atunci poate recupera întreaga sumă plătită pentru CASS. Dacă nu este asigurat, atunci poate recupera ceea ce depășește contribuția aferentă pentru 6 salarii minime (contributia minimă pentru a fi asigurat în sistemul public de sănătate).
Pentru restituirea sumei plătite în plus, contribuabilul va trebui să depună o cerere de restituire la organul fiscal în a cărui raza teritorială își are domiciliul fiscal.
În ceea ce priveste compensarea, surplusul determinat în urma depunerii declaratiei unice rectificative se compensează cu obligatii datorate aceluiași buget, urmand ca din diferența rămasă să fie compensate obligatiile datorate altor bugete, dacă este cazul. Compensarea se constată de către organul fiscal competent, la cererea contribuabilului sau din oficiu.
“ Cererea de restituire trebuie să cuprindă numele solicitantului, codul numeric personal, adresa de domiciliu, suma și natura sumei plătite în plus, codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei și motivul pentru care se solicită restituirea taxei.
De asemenea, cererea de restituire trebuie însoțită de o copie a documentului care atestă plata făcută în plus de către contribuabil, de o copie a declarației unice prin care se acordă bonificațiile, precum și de o copie a dovezii depunerii declarației unice.”
În ce țară trăim noi?
Mai există pe lumea asta o asemenea birocrație PROSTEASCĂ.