Isărescu anunță cum a ajutat BNR economia. Titlurile de stat cumpărate de BNR: 3,8 miliarde lei. Creditele populației s-au ieftinit. Ce va face în continuare

de F.B.     HotNews.ro
Joi, 18 iunie 2020, 13:14 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu
Foto: Hotnews
Banca Națională a României (BNR) a cumpărat titluri de stat de pe piața secundară, iar la data de 5 iunie volumul acestora era de peste 3,8 miliarde lei, reiese dintr-un comunicat de presă al instituției, precizând că este o declarație a Guvernatorului Mugur Isărescu. Abordarea Băncii Centrale în ultima perioadă, spune documentul, a permis finanțarea fluentă a cheltuielilor statului și economiei reale, concomitent cu scăderea treptată a ratelor de dobândă și relativa stabilizare a cursului de schimb al leului.

Ce spune, pe scurt, declarația de presă a Guvernatorului:


• Asigurarea lichidității necesare finanțării economiei reale şi a cheltuielilor publice a rămas preocuparea majoră.
• În perioada 15 mai - 15 iunie au fost derulate 8 emisiuni de titluri de stat ale Ministerului de Finanțe în valoare totală de circa 8,3 miliarde lei, toate fiind consistent suprasubscrise.
• Ratele de dobândă de pe piața monetară și-au consolidat scăderea, cu impact în ieftinirea creditelor pentru populație și pentru companii/firme.
• Ratele de dobândă încă mai ridicate în România, comparativ cu Cehia, Polonia şi Ungaria, sunt consecința şi nu cauza situației economico-financiare a României.
• Notele agențiilor de rating contribuie la această diferențiere.
• BNR spune că va canaliza măsurile în direcția furnizării de lichiditate necesară concomitent cu menținerea stabilității financiare.
• Măsurile vor fi atent calibrate astfel încât să nu descurajeze economisirea internă, care reprezintă principala sursă de finanțare a economiei reale și a sectorului bugetar.


„În condițiile unui deficit de lichiditate pe piața monetară, BNR a efectuat noi operațiuni repo pe baze bilaterale (așa cum este prevăzut în Regulamentul nr.1/2000 privind operațiunile de piață monetară efectuate de BNR și facilitățile permanente acordate de aceasta participanților eligibili - art.9) stocul mediu zilnic al acestor operațiuni situându-se în perioada 15 mai - 15 iunie la circa 7 miliarde lei”, se arată în document.

De asemenea, menționează sursa citată, s-a continuat cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară, volumul total al acestora ajungând, în data de 5 iunie 2020, la peste 3,8 miliarde lei.

• Conform prevederilor art.7(c) din Regulamentul menționat anterior, operațiunile definitive cu titluri de stat se pot derula numai pe baze bilaterale. Opțiunea BNR pentru operațiuni pe bază bilaterală este legată de preocuparea de a asigura lichiditatea în strictă legătură cu necesarul de finanțare și de a coborî în mod sustenabil ratele de dobândă, în condițiile prevenirii volatilității excesive a cursului de schimb al leului şi a deprecierii ne-necesare a monedei naționale.

Această abordare, spune Guvernatorul, a permis finanțarea fluentă a cheltuielilor statului și economiei reale, concomitent cu scăderea treptată a ratelor de dobândă și relativa stabilizare a cursului de schimb al leului - realităţi ce au devenit evidente în ultimele săptămâni.

„Astfel, în perioada 15 mai - 15 iunie, au fost derulate 8 emisiuni de titluri de stat ale Ministerului de Finanțe în valoare totală de circa 8,3 mld. lei, toate fiind consistent suprasubscrise, ceea ce denotă că a existat o finanțare adecvată a necesităților bugetare”, spune Isărescu.

Potrivit acestuia, ratele de dobândă de pe piața monetară și-au consolidat scăderea, cu impact în ieftinirea creditelor pentru populație și pentru companii/firme (cotația ROBOR 3M, utilizată ca referință pentru creditele bancare, scăzând de la 2,44% pe 18 mai la 2,15% pe 16 iunie), iar cotațiile de referință de pe piața secundară a titlurilor de stat și-au continuat mișcarea descendentă care s-a accentuat în debutul lunii aprilie.

• Randamentele pe maturitățile de până la 1 an au coborât ușor chiar sub valorile anterioare izbucnirii turbulențelor pe piața financiară internațională, iar cele aferente maturității de 10 ani au revenit la nivelurile înregistrate în prima jumate a lunii martie.

Conform sursei citate, ratele de dobândă încă mai ridicate în România, comparativ cu Cehia, Polonia şi Ungaria, sunt consecința şi nu cauza situației economico-financiare a României: deficite gemene, cel mai mare deficit fiscal din UE la debutul crizei economice generate de pandemie şi necesarul mare de finanțare pentru acoperirea deficitului fiscal şi refinanțarea datoriei publice.

• Aceste realități dominante exercită o presiune permanent ascendentă asupra dobânzilor la care se împrumută ţara. Notele agențiilor de rating, evaluările publice ale Comisiei Europene şi ale Băncii Centrale Europene contribuie, de asemenea, la această diferențiere şi ele nu pot fi desconsiderate.

Ce va face BNR în perioada următoare:


„Rămânem în limitele acestor orientări de politică monetară”, spune Isărescu.

• Riscurile principale la adresa economiei şi a finanţelor ţării pe care le întrevedem țin, evident, de evoluțiile în planul sănătății publice.
• Pentru aceasta, vom continua să monitorizăm și să actualizăm evaluările noastre și vom canaliza măsurile în direcția furnizării de lichiditate necesară concomitent cu menținerea stabilității financiare, precum și cu continuarea unei tendințe sustenabile de scădere treptată a ratelor de dobândă; măsurile vor fi atent calibrate astfel încât să nu descurajeze economisirea internă, care reprezintă principala sursă de finanțare a economiei reale și a sectorului bugetar.
• Riscurile în plan monetar-financiar ar fi mărite dacă nu am ține cont de aceste situații în continuă mișcare.
• Tot în sens preventiv, am agreat cu Banca Centrală Europeană o linie repo pentru a se furniza BNR lichiditate în euro. Această măsură are drept scop acoperirea eventualelor nevoi urgente de lichiditate în euro, ca urmare a unor posibile disfuncționalități la nivelul piețelor, manifestate în cazul în care impactul generat de pandemia de Covid-19 la nivel regional și internațional s-ar amplifica semnificativ.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2656 vizualizari

 • +5 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 18 iunie 2020, 13:21)

  [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
   Perciunații securiști sunt permanenți! (Joi, 18 iunie 2020, 13:31)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui

   Ăștia doar cu picioarele înainte vor părăsi funcțiile!
 • -6 (6 voturi)    
  Singurul competent in acest moment (Joi, 18 iunie 2020, 13:29)

  PrivireCritica [utilizator]

  Si este atacat cu indarjire. Nu stiu cine a clocit planul de distrugere a economiei Romanie, dar vad ca e perseverent in actiuni.
  • +3 (5 voturi)    
   Cum cine a clocit? Secu peste tot (Joi, 18 iunie 2020, 14:46)

   Fides [utilizator] i-a raspuns lui PrivireCritica

   Manole e victima securistilor buni sau rai?
   Hai sa vedem si scrisoricile cu semnatura lui, poate e un poet mai bun ca Eminescu...si atunci o sa-i ridicam 2 statui.
 • +5 (5 voturi)    
  e adevarat (Joi, 18 iunie 2020, 13:40)

  cucuveauamov [utilizator]

  si Mesterul Manole cladea, dar se tot naruia.
 • -4 (4 voturi)    
  dusmanii (Joi, 18 iunie 2020, 13:49)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  in primul rand cred ca sunt singurii din tara asta care stiu ce fac si fac ce trebuie. Si le iese. Desi lucreaza cu dusmani peste tot mai putin acum cand la MF e tot un bancher. In al doilea rand nu Mugurel e singur acolo e un Consiliu de Administratie si echipe intregi de analisti. Buni. Si bravo lor. Toti astia care vor sa schimbe BNR sa le faca lor jocul gen avocado si asociatii sunt un pericol public. La noi daca sta unu prea mult si-si vede de treaba si nu joaca cu noi trebuie dat jos chiar daca stie chiar daca e bun. Il schimbam ca ne-am plictisit sa vina altu tanar care chiar daca e prost il invatam daca nu poate il ajutam daca nu vrea il fortam da e al nostru. La fel cu Arafat.
 • +4 (4 voturi)    
  fragezit, Manole... (Joi, 18 iunie 2020, 13:49)

  demaGOGU [utilizator]

  ...a inceput sa faca frumos! dar 3.8 mld e prea putin baietii sperau undeva la 30 mld la prima strigare.

  in consecinta, "dezvaluirile" vor continua.
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 18 iunie 2020, 15:29)

  [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   Moscova clar si Dragnea (Joi, 18 iunie 2020, 15:47)

   Fides [utilizator] i-a raspuns lui

   Dar si tovarasii comunisti ori aia rosii. Putin e si el implicat. Dar si masonii, iluminati si dacii de sub curbura, ce pazesc tunelurile ce duc la adevaratul tezaur de haur.
   Sub nicio forma nu poate fi vorba de Securitate, securisti ori sri-isti ori alte servicii. Astia dorm pe ei, iar tara e antamata toata. Leul plange, painea e amara, iar poporul plecat pe afara. Politicienii sunt virgine in ecuatie, iar BNR merita un viitor mai bun. Ca si noi.
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 18 iunie 2020, 16:05)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by