​Consiliul Fiscal are rezerve față de scăderea economică prognozată pentru acest an de 1,9% de către autorități, reiese din declarațiile lui Daniel Dăianu, președintele instituției. Potrivit acestuia, Consiliul fiscal operează cu un scenariu mijlociu cu cădere între 4-6% și unul mult mai sever.

Daniel DaianuFoto: AGERPRES

Pe scurt:

  • Finanțarea este o problemă subestimată de mulți în dezbaterea publică de la noi
  • Piețele discriminează. Asta vedem și noi
  • Costul finanțării este mult mai piperat în moneda locală pentru România decât este pentru țări vecine

„Avem date care atestă că acel 1,9% nu este plauzibil: căderea producției industriale, a exporturilor și... noi depindem foarte mult și de lanțurile de producție europene”, a spus Dăianu, în cadrul unui eveniment online.

El a mai afirmat că finanțarea este o problemă subestimată de mulți în dezbaterea publică de la noi.

„Este bine că ratingul a rămas cel pe care-l știm și că avem acces la piețe. Aici are un rol și BNR care a încercat să ușureze funcționarea piețelor. Și la noi erau încordate”, a precizat reprezentantul Consiliului Fiscal.

• Piețele discriminează. Asta vedem și noi. Costul finanțării este mult mai piperat în moneda locală pentru România decât este pentru țări vecine precum Polonia, Ungaria.

Referitor la contextul internațional, acesta a precizat că există un divorț între mersul piețelor financiare în care s-au injectat foarte multe lichidități și economia reală. Se dezvoltă o problematică socială.

„Politicile neconvenționale sunt masive. Sunt chiar mai ample decât cele de acum 10 ani când a izbucnit criza financiară și aici se face ceea ce trebuie să îngrijoreze pe toată lumea. Încotro ne ducem nu este clar. Măsurile neconvenționale sunt o injecție de morfină. Dacă ajungem să cumpărăm nu numai „falling angels”, îngerii care au căzut, dar și junk. Adică să ajungem să se cumpere junk de către băncile centrale. Este o situație extrem de stranie”, mai afirmat președintele Consiliului fiscal.