Noi, economiștii, nu avem niciun fel de credibilitate în societatea românească, nici în fața publicului larg și nici a politicienilor, a declarat Valentin Lazea, economist șef la Banca Națională a României (BNR), care pare să fi făcut declarațiile în nume personal.

Valentin LazeaFoto: Hotnews

„Să presupunem că am ieși cu un comunicat la care toți cei 25 (specialiști în economie care au participat la eveniment n.r.) agreem. Vă dau în scris că în două emisiuni la TV sau în trei bloguri, ne-ar face praf toți neica nimeni: ziaristul X, bloggerul Y, politicianul Z”, a spus el, în cadrul unui eveniment online la care au participat mai mulți economiști.

Refacerea în ochii publicului și a politicienilor a expertizei economiștilor este un lucru extrem de anevios.

„Mă uit la cât de greu se are încredere, în societate și în mediul politic, în expertiza medicilor. În medicină, rezultatul negativ al unei decizii greșite se vede imediat, că-ți moare pacientul pe masă, în timp ce în economie durează doi ani până se vede rezultatul negativ”, a afirmat el.

Potrivit acestuia, în economie, dacă se întâlnesc 5 economiști, au 5 păreri distincte.

• Câți dintre noi au spus sau sunt dispuși să spună că dacă se aplică această impozitare progresivă a pensiilor speciale câștigul pentru buget ar fi de 0,1-0,2% din PIB. S-a vehiculat și se vehiculează prin toate posturile mass-media că e soluția prin care se furnizează bani pentru alocații pentru mărirea pensiilor pentru nu știu ce, nu spune, dacă se aplică exclusiv pentru militari, că sunt economii de 1-2 miliarde lei la buget.

• Noi, ca profesie, suntem neuniți în ce spunem și chiar când ajungem la un minim numitor comun, cum ar fi echitatea în materie de fiscalitate, chiar și atunci publicul și politicienii nu ne dau crezare.

„Tot ce putem noi spera mai bun este să avem un set minim de măsuri la sertar pe care atunci când criza, în 2021, după „n” amânări va obliga factorul politic să ne ia în seamă și pe noi, să avem un set de măsuri: atenție la bani europeni, la green bonds, revenirea, cel puțin, la cota unică așa cum era, știind că nu vom fi luați în calcul până la punctul cel mai critic posibil”, a explicat el.