​A trecut o săptămână de când a fost adoptată o Ordonanță de Urgență care, printre alte măsuri, spune că firmele pot amâna plata taxelor până pe 25 octombrie. Asta în condițiile în care 25 iunie e mâine. Știm că s-a adoptat acest act normativ atât de la Guvern cât și de la Ministerul Finanțelor. De exemplu, la MFP pe site se află un comunicat de presă care spune acest lucru.

HotNews.roFoto: Hotnews

Numai că încă nu se află în Monitorul oficial. Deci, nu se aplică până atunci.

Practic ar trebui să se prelungească perioada până la care nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale care au devenit scadente după data de 21 martie 2020.

De asemenea, conform proiectului, nu s-ar mai calcula și datora dobânzi și penalități pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eșalonare.

Același termen din proiect este și pentru suspendarea executărilor silite.

Dilema multora este următoarea: să plătească taxele acum, pentru că există riscul să nu mai apară nimic în Monitorul oficial, sau să aștepte pentru că s-a adoptat acel act normativ - așa scrie pe site-ul Ministerului Finanțelor (adică să meargă pe încredere).

Stresul este să nu se întâmple la fel ca în martie, când Ministerul a anunțat că se amână termenul de depunere a declarațiilor fiscale de la 25 martie 2020, până la data de 25 aprilie 2020. În final, nu s-a mai adoptat această modificare.