​Se cere falimentul Euroins, asigurător cu 2 mil de clienți RCA. ● Guvernul alocă 20 milioane lei pentru construcţiile cu risc seismic major.● NN PENSII:"Acţiunile Wirecard nu se mai aflau în luna mai în portofoliul fondului de pensii Pilon II". ● Listă de la Pentagon: 20 de companii chineze – deținute sau controlate de armata Chinei. ● Carantina și izolarea la domiciliu, constituționale sau nu? Ar putea românii da în judecată statul? ● Popescu: Am luat măsuri pentru a definitiva liberalizarea pieţei gazelor; e aşteptată o scădere cu 10-15% a preţurilor.

Business reportFoto: Colaj foto

​Se cere falimentul Euroins, asigurător cu 2 mil de clienți RCA. Cel mai mare dealer BMW și unul dintre cei mai mari dealeri Mercedes, creditori Compania Euroins este implicată într-un nou proces în care i se cere falimentul, după ce anul trecut reușise să încheie amiabil un dosar de același tip cu unul dintre service-urile de brand ale producătorului Man. De această dată, asigurătorul cu acționariat bulgar are probleme și cu alte nume mari din domeniu, printre care Automobile Bavaria (cel mai mare dealer BMW din România) sau ATP Motors, unul dintre cei mai mari dealeri Mercedes din Ardeal și din țară. Alte patru firme mai mici din domeniul auto, printre care și service-ul Man de care aminteam mai sus, se alătură dosarului de faliment. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Ilfov și a primit deja număr de înregistrare și de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care, potrivit legii, trebuie notificată în cazul oricărei cereri de faliment depuse pe numele unei companii de asigurări. Cererile de faliment introduse pe numele unor societăți de asigurări nu sunt chiar o raritate în România. Fiind unul dintre marii jucători pe RCA, Euroins are mii de procese în care se judecă pentru plata unor daune și, în câteva cazuri i s-a cerut chiar falimentul, scrie economica.net.

Guvernul alocă 20 milioane lei pentru construcţiile cu risc seismic major. Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, 20 milioane lei pentru construcţiile cu risc seismic major.Programul de Acţiuni pe anul 2020 privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic la construcţiile cu destinaţia de locuinţe multietajate în clasa I de risc seismic a fost aprobat de Guvernul României. ”În programul de acţiuni sunt incluse 38 de imobile. Astfel, pentru 21 de imobile va fi finanţată proiectarea lucrărilor de intervenţie, iar pentru celelalte 17 imobile vor fi executate lucrări de consolidare”, a transmis, joi seară, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, scrie adevarul.ro.

NN PENSII:"Acţiunile Wirecard nu se mai aflau în luna mai în portofoliul fondului de pensii Pilon II". NN Pensii a precizat astăzi că acţiunile Wirecard, companie de procesare plăţi din Germania care şi-a falsificat datele contabile, nu se mai aflau în portofoliul fondului de pensii Pilon II NN la începutul lunii mai. NN afirmă că că evoluţia recentă a preţului acestei acţiuni nu a afectat sumele din conturile participanţilor. La decembrie 2019, investiţia în Wirecard reprezenta 0,6% din totalul activelor fondului de pensii Pilon II administrat de NN, echivalentul a 130 de milioane de lei. NN afirmă că "decizia de a investi în această acţiune a respectat toate prevederile legale aplicabile în sectorul pensiilor private din România". Deţinerea în Wirecard (200.000 de acţiuni) era la vremea respectivă cea mai importantă deţinere externă a fondului Pilon II administrat de NN. Firma de administrare mai spune că investiţia în Wirecard a reflectat principiile legate de diversificarea geografică şi sectorială şi cele legate de randament, scrie bursa.ro.

Listă de la Pentagon: 20 de companii chineze – deținute sau controlate de armata Chinei. Active și în România: 3. Pentagonul a prezentat o listă cu 20 de companii chineze despre care afirmă că ar fi deținute sau controlate de Armata Chinei, situație care justifică o privire mai atentă asupra activității acestora, anunță Bloomberg. Trei dintre companiile listate de Pentagon fac afaceri sau au încercat să facă afaceri și în România. E vorba de Huawei, de China Railway Construction Corporation și de China General Nuclear Power Corp, arată cursdeguvernare.ro

Carantina și izolarea la domiciliu, constituționale sau nu? Ar putea românii da în judecată statul? Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a explicat cp decizia CCR cu privire la Hotărârea privind instaurarea sau prelungirea stării de alertă. Judecătorii constituționali au stabilit că instituirea, prin ordin al ministrului Sănătății, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate este neconstituțională, scrie Digi24. „Faptul că această carantină și izolare a fost impusă prin ordin al ministrului sănătății și nu prin lege. Orice restricție a drepturilor fundamentale, spune Constituția, se poate lua numai prin lege. Ăsta este motivul pentru care Curtea a spus astăzi ce-a spus. În interiorul stării de urgență lucrurile stau altfel. Starea de urgență este prevăzută în Constituție, procedura instituirii este și a prevăzută. Starea aceasta de alertă nu prea are legătură cu nicio Constituția, ea a fost inventată... ei spun acolo că starea de alertă se instituie de Guvern și se duc cu hotărârea la Parlament. Au făcut o paralelă cu ce se întâmplă când președintele instituie starea de urgență, dar aceea este prevăzută în Constituție, ori starea de alertă nu este prevăzută. A fost inventată pe parcurs, nu știu de ce și pentru ce”, a spus Augustin Zegrean, potrivit wall-street.ro.

Popescu: Am luat măsuri pentru a definitiva liberalizarea pieţei gazelor; e aşteptată o scădere cu 10-15% a preţurilor.Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că joi, în cadrul şedinţei de guvern, au fost adoptate măsuri care să permită liberalizarea pieţei gazelor naturale de la 1 iulie, menţionând că se aşteaptă la o scădere a preţurilor cu 10-15%. “Am luat astăzi aceste măsuri pentru a definitiva liberalizarea pieţei gazelor naturale. Sunt convins că această liberalizare va duce la o scădere cu un procent între 10-15% şi mă aştept ca în perioada imediat următoare, în cursul lunii iulie, cel mai târziu la începutul lunii august, acest lucru să se vadă şi în facturile cetăţenilor”, a arătat el, în cadrul unei declaraţii de presă, potrivit Agerpres. Ministrul a menţionat că de la 1 iulie va exista o piaţă liberă de gaze naturale şi că prin modificările aduse la Legea energiei electrice şi a gazelor naturale au fost ridicate “ultimele bariere” în calea liberalizării, scrie financialintelligence.ro.