România a înregistrat un deficit bugetar de 3,59% din PIB, în primele 5 luni din acest an, comparativ cu 1,39% în aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Conform instituției, jumătate este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.
Conform MFP, creșterea deficitul bugetar aferent primelor cinci luni ale anului curent este explicată, pe partea venituri:
- -de evoluția nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-mai, ca urmare a amânării plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada stării de urgență și de alertă (11,7 mld. lei)
- -de creșterea cu 2,26 mld lei a restituirilor de TVA, față de nivelul aferent perioadei ian-mai 2019, pentru susținerea lichidității în sectorul privat
- -precum și de bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 mld. lei . De asemenea, pe partea de cheltuieli, față de creșterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creștere a cheltuielilor de investiții cu 3,43 mld. lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 3,83 mld. lei.
Vezi nota detaliata a executiei bugetare la 5 luni din 2020