România a înregistrat un deficit bugetar de 3,59% din PIB, în primele 5 luni din acest an, comparativ cu 1,39% în aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Ministerul Finantelor PubliceFoto: Hotnews

Conform instituției, jumătate este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.

Conform MFP, creșterea deficitul bugetar aferent primelor cinci luni ale anului curent este explicată, pe partea venituri:

  • -de evoluția nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-mai, ca urmare a amânării plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada stării de urgență și de alertă (11,7 mld. lei)
  • -de creșterea cu 2,26 mld lei a restituirilor de TVA, față de nivelul aferent perioadei ian-mai 2019, pentru susținerea lichidității în sectorul privat
  • -precum și de bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 mld. lei . De asemenea, pe partea de cheltuieli, față de creșterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creștere a cheltuielilor de investiții cu 3,43 mld. lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 3,83 mld. lei.

Vezi nota detaliata a executiei bugetare la 5 luni din 2020