Comisia Europeana a revizuit in scadere estimarile privind avansul ecomoniei din Uniunea Europeana si din zona euro din cauza crizei pietelor financiare, a incetinirii economiei Statelor Unite si a scumpirii marfurilor. Totodata, Rezerva Federala americana a anuntat joi ca rata de crestere economica a SUA s-ar putea situa sub nivelul estimat anterior.

Astfel, executivul european preconizeaza ca tarile din zona euro vor inregistra in acest an un avans economic de 1,8%, comparativ cu 2,7% in 2007, in vreme ce cresterea economica a UE va incetini la 2%, de la 2,9% in anul anterior. Estimarile autoritatilor de la Bruxelles sunt cu 0,4% sub nivelul estimat in prognoza din luna noiembrie 2007.

De asemenea, CE se asteapta in acest an la o rata medie a inflatiei de 2,9% la nivelul Uniunii Europene si 2,6% in zona euro, datorita cresterilor inregistrate de preturile la alimente si energie. Potrivit unui comunicat al CE, acest nivel este cu 0,5% peste cel anuntat initial, insa se asteapta ca rata inflatiei sa revina in apropierea obiectivului BCE in ultimul trimestru din 2008 in cazul in care cresterea preturilor la marfuri si alimente se va tempera.

In ceea ce priveste Rezerva Federala, sistemul american de banci centrale a revizuit previziunile privind cresterea economica pe 2008 de la 1,8% - 2,5% cat estimase in noiembrie la 1,3% - 2%, transmite Reuters. Totodata, Fed a revizuit in urcare estimarile privind rata inflatiei de la 1,8 - 2,1% la 2,1 - 2,4%.

Potrivit Reuters, banca centrala a Statelor Unite a anuntat ca economia ar putea intampina si alte obstacole in pofida reducerii semnificative a dobanzii de referinta.

"Posibilitatea ca preturile la locuinte sa continue sa scada mai repede decat a fost estimat a fost perceputa ca un risc semnificativ pentru perspectiva de crestere a economiei si pentru evolutia pietei fortei de munca", se arata in ultima previziune trimestriala a Fed.