Circa 35% din români spun că pandemia i-a prins fără bani puși deoparte, proporția acestora fiind cea mai ridicată din Europa, potrivit unui survey publicat de ING. Față de luna mai 2020, când a fost realizat acest survey, în decembrie ponderea românilor fără economii era ușor mai mică, de 40%. Media europeană a populației fără economii (în luna mai) este de 28%, datele fiind în linie cu estimările Eurostat care arată că circa o treime din populația Europei nu ar putea face față unor cheltuieli neprevăzute.

HotNews.roFoto: Hotnews

Atunci când se referă la economii, autorii surveyului nu au luat în calcul investițiile pe termen lung (fonduri de pensii, asigurări de viață etc) ci doar sumele la care au acces rapid, care pot fi accesate cu ușurință.

Un procent ridicat de persoane care nu au economii este un indiciu al fragilității financiare, spun autorii surveyului. Media ultimilor 12 ani (de când ING pune această întrebare în sondajul său) a variat între 25-35%.

Pandemia a mai schimbat și obiceiurile financiare, nu doar pe cele de consum și comportament social. În graficul de mai jos vedeți răspunsurile la întrebarea ”A schimbat coronavirusul obiceiurile în privința cheltuirii/economisirii?”. Aici, românii sunt în linie cu ceilalți cetățeni europeni, unde în medie, 44% cheltuiesc acum mai puțin din cauza coronavirusului (în timp ce 20% spun că cheltuiesc mai mult) iar 30% afirmă că economisesc mai mult (și 25% mai puțin). Interesant mi s-a părut că cele mai mari grupuri care consideră că economisesc mai mult sunt în Luxemburg (41%), unde nivelul de trai este printre cele mai ridicate, tot luxemburghezii fiind și cei care și-au amputat cheltuielile (55%). Clasamentul este continuat de Turcia (35%), Marea Britanie (33%), Italia (33%) și Spania (33%). Luxemburg (55%), Italia (55%) și Marea Britanie (51%) sunt așadar printre țările ai căror cetățeni spun că acum cheltuiesc mai puțin.

Schimbările în privința modului de cheltuire a banilor sau de economisire a lor îi fac pe oameni să se simtă mai mult sau mai puțin confortabil cu nivelul economiilor lor. Întrebarea din sondaj măsoară sau mai degrabă compară atitudinea europenilor înainte și în timpul pandemiei coronavirusului dacă ar avea nevoie de economii mai mari pentru a fi confortabil financiar.