Programul guvernamental de relansare în viziunea analiștilor: Program electoral / Ce probleme au identificat

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Joi, 2 iulie 2020, 11:42 Economie | Finanţe & Bănci


Programul de relansare economica in viziunea analistilor economici
Foto: Pixabay
Programul de relansare economică al Guvernului este văzut de mulți analiști drept un program electoral, cu multe proiecte despre care se vorbește de 30 de ani și care ar trebui începute, la un moment dat. Nu e rău, dar măcar să înceapă lucrurile. HotNews.ro a discutat cu trei analiști economici: Petrișor Peiu, Laurian Lungu și Dragoș Cabat. Pe lângă aceștia, a mai vorbit cu câțiva care au dorit să-și păstreze anonimatul (pentru că lucrează în anumite instituții), spunând că acele proiecte nu au legătură cu criza, cu relansarea, că se alocă bani europeni pe care oricum îi primeam, doar că UE mai dă în plus și ne costă doar cofinanțarea. Toate lucrurile alea, spun ei, oricum erau în buget în următorii ani. Nimic nou în afară de câteva măsuri în contextul pandemiei. Un analist care a discutat cu unele persoane din zona Comisiei Europene ne-a spus că i s-a spus că “atunci când faci un plan de investiții de miliarde pe 10 ani, acesta ar fi trebuit să fie rezultatul unor consultări cu toate partidele, cu mediul de afaceri, sindicate, cu bănci, cu BNR, pentru că în alte țări așa s-a procedat”. Așadar, acesta este văzut doar un program electoral.

Foarte pe scurt:

• Petrișor Peiu: Au pus laolaltă toate proiectele care există în fiecare minister și le-au asamblat
• O greșeală din program este construirea de centre medicale în orașe mici (Petrișor Peiu)
• Peiu: Ce medici se vor duce acolo? Nu poți să duci un medic specialist cardiolog undeva la țară. Nu o să stea.
• Laurian Lungu: Sunt niște proiecte de care România are nevoie nu de acum, ci de nu știu câți ani
• Trei probleme identificate de Laurian Lungu
• Este prezentat ca un plan de relansare al PNL (Laurian Lungu)
• Dragoș Cabat: Proiectele sunt aceleași
• Știm că infrastructura rutieră trebuie îmbunătățită, că trebuie modernizate spitalele că sunt aceleași de pe vremea lui Ceaușescu (Dragoș Cabat)
• Măcar să se pornească primii 500 – 1000 kilometri și să nu mai stăm pe studii de fezabilitate pe care se iau șpăgi (Dragoș Cabat)

Multe dorințe


Petrișor Peiu vede programul anunțat de guvern drept unul electoral.

“Ei au pus laolaltă toate proiectele care există în fiecare minister și le-au asamblat în acest plan de dezvoltare. Unele sunt foarte concrete cu șanse mari de realizare. Cele mai multe sunt niște dorințe. Adică e foarte posibil să se facă trei spitale regionale în 10 ani, în vreme ce toate chestiunile alea faraonice referitoare la investiții în infrastructura de transport și energie sunt pur și simplu niște “amenințări” pe care le primim de la fiecare Guvern”, a declarat el.

De ce nu este realist să avem astfel de așteptări.

Referindu-se la investițiile în infrastructură, el spune că aici sunt niște inadvertențe mari.

Noi nu vom putea cheltui toate sumele pe care le vom primi de la UE în aceste investiții. În afară de cele din fondul de coeziune, din fondul de dezvoltare regională, nu putem aloca din alte fonduri aceste resurse. Este iluzoriu să spunem că vom avea la dispoziție fonduri europene de 53 miliarde euro numai pentru infrastructura de transport.

• Noi, în sumele alea pe care spunem că le primim de la UE, o parte, între 12-15 miliarde vor fi subvenții directe în agricultură. Nu poți să le deturnezi. O parte vor fi pentru “”green deal”, care nu pot merge în infrastructura de transport, o parte vor fi pentru infrastructura digitală, mai este Fondul Social European. Toate aceste fonduri nu pot fi duse către infrastructură.

O mare greșeală în acest program


Petrișor Peiu vede o mare greșeală în program:

Se dorește construirea unor centre medicale foarte moderne echipate în orașe mici și în zone unde nu există nici resursa de medici, nici posibilitatea de a avea suficienți pacienți pentru a face investiții.
• Trendul pe care merge Europa este de a concentra resursele umane și de echipamente în centre mare specializare unde să existe experiență în astfel de lucruri, adică tratarea bolilor grave. În localitățile mici trebuie să existe medici de familie, urgențe mici. Nu tratezi boli grave acolo, nu faci astfel de investiții.
• Ce medici se vor duce acolo? Nu poți să duci un medic specialist cardiolog undeva la țară. Nu o să stea. E nerealist.


„E un program bun de program electoral”, concluzionează Peiu.

Proiecte de care România are nevoie nu de acum, ci de mulți ani


Laurian Lungu spune că direcțiile i se par cele potrivite, „chiar dacă, de exemplu, banii alocați pentru proiecte de decarbonizare, sau cele care susțin energia verde - deci cele care sunt susținute de către CE de către green deal - ca pondere în total, sunt mici”.

Comisia Europeană, afirmă el, vrea ca această redresare economică să fie sprijinită de investiții care să intre într-o nouă structură a economiei.

Noi avem un dezavantaj. Noi avem nevoie de foarte mult capital care să intre în așa-numita veche structură a economiei. Adică în infrastructură veche, adică în drumuri, metrouri, transport pe cale ferată etc. Dacă le adunăm, astea sunt trei sferturi din total.

• Sunt niște proiecte de care România are nevoie nu de acum, ci de nu știu câți ani.

Trei probleme identificate de Laurian Lungu


1. O nouă structură instituțională care să poată să absoarbă aceste fonduri.

Pe partea instituțională este mult de făcut. Dacă ne uităm la istoria recentă în a atrage fonduri vedem că rata noastră de absorbție a fost codașă în UE. Putem primi mulți bani, acei 33 miliarde euro sunt peste cei care vin în mod normal din bugetul obișnuit.

• Să ai peste noapte o schimbare de o asemenea magnitudine mi se pare dificil de făcut
.

2. Continuitate

Un asemenea plan mi se pare că are nevoie de un sprijin politic al tuturor partidelor. Eu, dacă aș fi fost un politician, probabil de aici aș fi plecat. Aș fi căutat să am un sprijin al tuturor partidelor și, după aceea, să vin cu un asemenea plan.
• Acum este prezentat ca un plan de relansare al PNL, iar dacă compoziția Parlamentului va fi diferită în noiembrie practic vom avea dificultăți în implementarea lui. Va rămâne iar pe hârtie.


3. Aspectele macro.

• O investiție de o asemenea anvergură, care să fie susținută pe o perioadă atât de mare de timp, poate crea mari dezechilibre. Nu văd să avem capacitatea necesară de a avea forța de muncă necesară de a investi. Apoi creezi dezechilibre pe toate sectoarele.
• Probabil va trebui să importăm o parte din materiale. Va apărea iarăși dezechilibru pe cont curent. Noi nu avem capacitatea internă de a produce lucrurile necesare pentru o asemenea investiție de o asemenea anvergură. Deci văd un risc major de supraîncălzire a economiei într-o perioadă relativ scurtă, de 2-3 ani.


“Asemenea investiții le poți face dacă ai un plan foarte bine pus la punct și o coeziune la nivel politic. Îți trebuie și credibilitate. Cred că va fi dificil să vedem toate schimbările astea peste noapte. Să fie atât de rapid puse în practică va fi foarte greu”, spune Lungu.

Planul este ușor teoretic


Dragoș Cabat consideră că planul prezentat de Guvern este ușor teoretic, pe termen foarte lung, “dar e OK”.

„Nu poți să spui că sunt acolo lucruri puse aiurea. Sunt lucruri care trebuiau făcute de 30 de ani, nu s-au făcut și apar acolo, și alte lucruri care trebuie făcute pe termen scurt ca să ieșim din criza asta sanitară și economică.

• Dacă am ceva de reproșat, e acest mix de inițiative, atât pe termen foarte scurt, cât și pe termen foarte lung.

„Proiectele sunt aceleași. Adică știm că infrastructura rutieră trebuie îmbunătățită, că trebuie modernizate spitalele că sunt aceleași de pe vremea lui Ceaușescu, toată lumea știe de infrastructura energetică, care are mari probleme. Încrederea depinde de oamenii politici, de voința politică”, explică Cabat.

Dacă ne uităm la experiența ultimilor 30 de ani, spune el, sigur că șansele sunt să nu se realizeze decât să se realizeze.

• Pe de altă parte, trăim și noi cu optimismul că la un moment dat o să vină unii care să spună aceleași lucruri și chiar le vor face. Poate chiar se vor apuca de ele.

Cabat mai spus că a văzut cei 3.000 km de autostradă din program.

“Nimeni nu se așteaptă ca la anul să mergem pe primii 2000 de kilometri. E o chestie în 10 ani. Măcar să se pornească primii 500 – 1000 kilometri și să nu mai stăm pe studii de fezabilitate pe care se iau șpăgi”, afirmă el, precizând că trebuie voință politică.

• Suntem în an electoral și trebuia să vină și acest guvern cu unele care să însemne și un program politic de a câștiga alegerile.

• Tot ce trebuie să vedem acum este voința politică să fie începute lucrurile.

Citește și:

​DOCUMENT Planul de relansare economică integral: Proiecte, termene de execuție și surse de finanțareCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3280 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  asta am tot comentat si eu ieri (Joi, 2 iulie 2020, 12:12)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  si evident, postacii au dat minusuri, pt ca nu inteleg ca programul "fabulos" are cateva minusuri majore:
  -Educatia
  -Cercetarea
  -Sanatatea
  -Administratia publica (reforma)
  ori absente (cercetarea), ori "reduse" la niste cladiri.
  Problemele in Educatie de ex nu tin atat de mult de infrastructura (sunt pb la rural, dar sa fim seriosi, nu e un efort colosal pt nicio Primarie sa construiasca toaleta in interior), ci mai degraba tin de curricula depasita, de profesorii cu mentalitati invechite, dezinteresati, deprofesionalizati, cu politizarea excesiva, lipsa calitatii la toate nivelurile, lipsa eticii, samd.
  Pot sa investeasca si 1000 miliarde in cladiri, dotari, degeaba, daca scoti pe banda rulanta anlafabeti functionali sau tineri care nu sunt pregatiti pt ce se cere pe piata muncii sau mai rau, neglijezi cauzele abandonului scolar masiv din rural (saracia, lipsa de apreciere a importantei educatiei etc).
  La fel si in Sanatate. Sunt necesare noi cladiri si dotari, dar stim bine ca sunt si alte probleme majore: sistem informatic depasit, lipsa de transparenta, atitudinea personalului fata de pacienti, lipsa de grija fata de spatiile curente samd.
  Pana sa se faca noi cladiri/dotari, in 10-20 ani, sunt multe alte probleme mai stringente rezolvabile in cativa ani si care vor avea impact mult mai mare.
  si am remarcat de ieri, ca 80 % din "program" este deja parte din pachetul negociat cu UE, nu aduc nimic nou, ceva specific PNL, in afara de masuri pt firme (capitalul, desigur).
  Dar in schimb neglijeaza dramatic fix "resursa umana"- exact problema cea mai mare a Romaniei- betoanele le faci, important e sa ai CU CINE si PENTRU CINE. Degeaba infrastructura, daca ai o populatie saracita, analfabeta, lipsita de valori, bolnava!
  • +2 (2 voturi)    
   Minusurile alea nu-s chiar asa minusuri (Joi, 2 iulie 2020, 15:43)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Poate prezentarea e nefericita, in sensul ca nu apare tot ce tine de schimbarile structurale in educatie sub un singur titlu. Da' daca te dai pe toate cele 160 de pagini ale documentului, ai sa vezi ca in foarte multe locuri apar masuri foarte specifice de schimbare structurala a invatamantului.

   Personal, si io as fi preferat o concentrare mai mare pe educatie, pentru ca dupa parerea mea de-acolo se trag toate. Un om face toata viata ceea ce e obisnuit sa faca de devreme. Daca e obisnuit sa munceasca cinstit si sa gandeasca de mic copil, asa va face pana la adanci batranete - si doar asa o atitudine la marea majoritate a cetatenilor e de natura sa ne scoata la lumina.

   Da' inteleg pe undeva si de ce programul e facut asa cum e facut. Un accent mai mare pe educatie aduce beneficii, dar decalat cu cativa ani, poate chiar mai multi ani. Un program de relansare in momentul de fata trebuie sa combine masuri pe termen scurt si pe termen mediu si lung. Nu ne putem permite sa investim toate resursele in chestii care o sa dea roade abia dupa ce vom fi murit de foame.

   De-aia, minusurile alea, chiar daca-s aparent minusuri, sunt in fapt prezente in program din necesitate. Cred eu, cel putin.
  • -1 (3 voturi)    
   Lansare Programului de guvernare. (Joi, 2 iulie 2020, 17:13)

   Theros [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Analiștii economici , consultantii financiari si agentiile internationale de rating sunt unanimi in a considera circul de la Clubul Diplomatic ca o manifestare electorala nereusita , avandu-i ca protagonisti principali pe un analfabet de plavan , pe betivul de sica mandolina si un ratat al societatii catu !!! Analisti de la FMI apreciaza ca că măsurile promise de pnl în fatamagoricul program de guvernare vor putea fi susținute, în condițiile în care nu au fost prezentate nici analize de fundamentare a creșterii PIB, pe care se bazează programul, nici un proiect al bugetului de stat, care să arate că măsurile vor avea și acoperire, și nici nu ține cont de contextul extern extrem de defavorabil. Un reprezentant al Bancii mondiale sublinia ca marea problemă a acestei" declaratii electorale" este că nu spune de ce o să crească imvestitiile la nivel care să susțină toate măsurile și cheltuielile prevăzute. Nu are nicio analiză credibilă”, afirma un reprezentant al BCE specialist in Microeconomie, Macroeconomie și Economie Monetară Comparată. În opinia sa, o prezumție eronată a programului este și aceea că, dacă statul pompează bani în economie, aceștia se întorc automat în creșterea PIB. Or, experiența arată că nu se întâmplă mereu așa. “Îngrijorător este și faptul că nu se ține cont de contextul extern, care influențează puternic economia României. Ne aflăm pe vârf de ciclu economic și semnele sunt foarte clare că se inversează contextul, dar pentru România se anticipează, ca în vremea Guvernului Tăriceanu, că nu va exista niciun impact, că economia va continua să crească puternic, neafectată de contextul extern”!!!
   Ziarul german Deutsche Welle insereaza aprecierea ca " norii negrii ai celei mai mari crize economice mondiale acentuata puternic de incompetenta guvernului actual vor duce la prabusirea economiei Romaniei , cu consecite deosebit de grave in plan social".
 • +5 (13 voturi)    
  Dorim sa vedem rezultate, nu doar promisiuni (Joi, 2 iulie 2020, 12:21)

  Cozmin II [utilizator]

  Analistii ar trebui sa constate ca un asemenea program bombastic poate prezenta orice politician.
  Si Dragnea a promis marea si sarea si nu a realizat nimic.
  Analistii ar trebui sa arate ca ne intereseaza masuri concrete, al caror rezultat sa-l putem vedea.
  De exemplu, vrem sa vedem ca :
  - au gasit solutii pentru majorarea pensiilor cu 40% acum, nu peste zece ani
  - au reusit sa desfiinteze Sectia Speciala
  – au desfiintat sau au impozitat pensiile speciale si nesimtite
  - au redus numarul si veniturile bugetarilor taietori de frunze la caini
  – au redus salariile nesimtite si nemeritate ale parlamentarilor, primarilor, consilierilor, ale celor de la ASF, ANRE, ANCOM etc
  – au desfiintat indemnizatiile falsilor revolutionari
  – au desfiintat indemnizatiile falsilor academicieni, de la falsele academii (de fapt, niste obscure ONG-uri sau SRL-uri)
  – au desfiintat subventinarea de la buget a partidelor
  – au desfiintat finantarea asa-zisei case regale
  – au desfiintat Institutul Tapului Levantin
  – au redus masiv sumele din PNDL, din care primarii risipesc banii pe lucruri inutile, din care iau comisioane si indestuleaza clientela politica
  – au confiscat averile marilor corupti si marilor infractori, cafre au devalizat tara (conform legii confiscarii extinse).
  Dupa noua luni in care nu au facut nimic, promit acum ca vor face si vor drege in viitor.
 • +1 (5 voturi)    
  O utopie (Joi, 2 iulie 2020, 12:53)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Gargară „liberală”.
 • 0 (4 voturi)    
  Actuala putere a prezentat un program. (Joi, 2 iulie 2020, 13:00)

  1anonim [utilizator]

  Bine pana aici. Ca unele lucruri trecute pe lista au mai fost pe si pe alte liste e adevarat- unele prezentate chiar de opozitie.Bun si asta, insemna ca aceste lucruri chiar trebuie facute. Ca politicienii de la celelalte partide au sarit in sus si au facut praf programul intelegem, asta cred ei ca e menirea unui partid de opozitie. Bine. Ca programul nu e nici pe departe complet -dupa unii, iar e adevarat; de fapt nu se poate intocmi un asemenea program pentru ca dinamica lucrurilor face ca obiectivele sa se schimbe continuu, unele dispar, altele apar, altele isi schimba prioritatea in lista. Bun. Cu banii pe care ii primim de la UE, daca se va face ceva traba pana in toamna, iar PNL-ul are tot interesul sa se vada ca se misca lucrurile, deci PNL-ul zic la prins pe dumnezeu de un picior, si sigur n-o sai dea drumul; De unde inainte acest partid se ducea in jos -pentru ca a avut ghinionul ca in timpul guvernarii sale sa apara pandemia cu multitudinea de probleme, acum cu banii care intra in tara, la alegeri n-ar trebui sa mai aiba nici o grija. Orban e constient de asta, stie ca e singura lui sansa, si nu cred ca o va rata. Fiind bani de la UE, nu se vor fura prea multi totusi, deci viitorul arata bine. Asa ca GO Orban, go !! In primul rand e bine pentru Romania, apoi e bine pentru PNL. Nu e bine pt. PSD.
  • +3 (3 voturi)    
   Nu mi-as face iluzii, ... (Joi, 2 iulie 2020, 14:40)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

   ... desi in mare sunt de acord - doar ca nu cred c-o sa mearga asa de uns ce-si doreste Orban si ce-ar fi bine si pt. PNL si pentru tara.

   Anume, PNL are probleme interne, in sensul ca statistic partidul are o proportie semnificativa de escroci, interlopi si oportunisti, chestie care-l apropie de PSD. Aia din nefericire e de natura sa deturneze o buna parte din eforturile de la varf - care varf nu e nici el complet curat. da' asta nu-i de mirare, e doar politica.

   In plus, administratia de stat la toate nivelele si managementul in toate institutiile descentralizate inca e parazitat de o gramada de oameni pusi in functie de PSD, care-s dificil de indepartat fara scandal si fara taraganare, pentru ca se sustin untii pe altii. Oamenii astia o sa saboteze temeinic orice efort al guvernului de-a schimba ceva vizibil in bine.

   PNL-ului ii lipseste si parghia legislativa. Parlamentul e in continuare dominat de PSD, si orice masuri de reducere a birocratiei, de imbunatatire a cadrului legislativ pentru combaterea coruptiei sau pentru stimularea cresterii economice ar propune guvernul, sansele-s mari sa fie ingropate in parlament.

   Asa ca PNL are de dus o lupta dificila. Si io-mi doresc sa dispara PSD din parlament, dar aia e utopie. PNL, in lupta asta in care pleaca dezavantajat, tre' sa mai rupa procente bune ca PSD sa aibe un procent prea mic ca sa mai conteze in parlamentul urmator.

   Cel mai fain ar fi ca USR sa castige procente bune, si sa aibe mai multe locuri decat PSD in parlamentul urmator. Nu musai pt. c-ar fi USR mai cu mot, special, sau Alba ca Zapada, ci pt. ca fiind un partid mic si mai nou, pana acuma n-a fost atractiv pentru oportunisti si potlogari de diverse soiuri, ceea ce l-a pastrat mai curat. Abia aia ne-ar asigura un parlament cat de cat functional, pentru urmatorii patru ani.
 • +1 (1 vot)    
  Analize putin superficiale, dupa parerea mea (Joi, 2 iulie 2020, 15:36)

  Eu the first [utilizator]

  Orice program de bun simt, rezonabil, de redresare/relansare economica, in conditiile din Romania, ar fi trebuit sa contina un numar mare de chestii despre care e clar ca trebuiau facute de mult timp dar nu s-au facut pana acuma. Sa critici faptul ca chestii din astea apar in program mi se pare aiurea. Mai degraba mi s-ar parea de criticat daca chestiile alea ar lipsi.

  Aia cu spitalele, cred eu, depinde. Ce nu stiu dac-au urmarit analistii astia e ca exista un trend semnificativ de migrare spre rural, mai accentuat la grupele de varsta mai mare. Aia inseamna ca potential, daca se fac cateva spitale regionale mai mari, foarte bine dotate, la tara, se vor gasi destui medici cu experienta, bine pregatiti, care sa fie dispusi, ba chiar s-o vada ca pe-o oportunitate, sa paraseasca orasele mari. Mai ales ca daca-i cuplata cu imbunatatirea infrastructurii de transport, mutarea in afara oraselor mari nu-i musai o rupere atat de drastica de viata urbana.

  Ce mi s-a parut si mie initial obtuz si lipsit de viziune e lipsa unor masuri specifice de schimbare structurala a educatiei. Da' alea, daca citesti documentul original, nu parerile unor analisti, de fapt apar in document, chiar daca cumva ascuns si imprastiat. Faptul ca nu-s centralizate sub un singur titlu poa' sa aibe mai multe cauze. Poate sa fie de vina si obtuzitatea si lipsa de viziune a celor ce-au coordonat realizarea documentului, poa' sa fie si un efort subtil de-a evita sabotarea eforturilor de reformare de catre PSD, care PSD de vreo trei decenii e implicat constant si asiduu in distrugerea invatamantului romanesc, sau poate sa fie o viziune cum ca schimbarea asta structurala a invatamantului trebuie facuta bine integrat cu alte masuri si corelat cu resursele educationale pe care le-avem - ideea asta ultima, zic io, e sustinuta de modul in care masurile de schimbare structurala a invatamantului sunt integrate in program.
 • -1 (5 voturi)    
  VA MAI ADUCETI AMINTE ? (Joi, 2 iulie 2020, 15:39)

  jidanul [utilizator]

  Va mai aduceti aminte de promisiunile guvernelor PDL, Boc-Basescu, care acum sustin ori sunt in PNL ? Sute de kilometrii de autostrazi ... , ca salariul mediu va fi ... , ca pensia minima va fi ..., ca va fi, ca vom face, ca o sa ... si totul a fost un mare fâs, bla-bla-uri si minciuni. Asa este si actualul Programul guvernamental de relansare economica, un mare fâs, extrem de aproape de zero. Chiar nu mai putem inghitii asemenea minciuni si promisiuni spuse aiuristic. In prezent greul il duce administratia publica locala, primarii si consilile judetene, care sunt epuizate financiar si economic iar guvernul arunca niste firimituri cand si cand, in rest actuala guvernare si administrare, a tarii e catastrofala.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by