Autoritatile romane au primit mesajul clar de la comisarul european pentru fiscalitate, Laszlo Kovacs, ca banii incasati pe taxa auto trebuie returnati cetatenilor. Daca nu se va gasi o solutie, aceasta va veni din partea Curtii Europene de Justitie, a declarat Kovacs pentru HotNews.ro, si va consta tot in returnarea banilor.

Comisarul european a declarat joi ca Bruxelles-ul a fost in negocieri constante pe taxa auto cu autoritatile de la Bucuresti, el insusi vorbind la telefon cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si avand intalniri cu ministrii Mediului si Economiei.

"Problema taxei de prima inmatriculare din Romania a fost ca era discriminatorie. Apoi am fost aproape de o solutie, dar autoritatile romane s-au razgandit si au hotarat sa faca intreaga taxare pe noi baze, si anume pe emisiile de CO2", a rezumat Kovacs dialogul din ultimele saptamani.

Intarzierea autoritatilor de la Bucuresti si razgandirea lor in ultimul moment, desi trecuse data limita prevazuta pentru trecerea la urmatoarea faza a procedurii de infringement, nu a parut sa deranjeze Bruxelles-ul, instiintat de premierul roman asupra intentiilor autoritatilor de la Bucuresti.

"I-am spus primului ministru ca Bruxelles-ul este deschis pentru orice solutie care nu este discriminatorie si ajuta la protejarea mediului", a declarat comisarul european. "Este o intarziere, dar considerand ca este o chestiune dificila, i-am spus guvernului roman sa se grabeasca. Cand am vorbit cu el, primul ministru mi-a spus ca va dura cateva saptamani, deci asteptam. Nu este o problema sa asteptam o saptamana sau doua, dar speram ca se va gasi curand o solutie", a spus Laszlo Kovacs.

Prezent la dezbaterile European Business Forum de la Bruxelles, care are drept tema schimbarile climatice si energia, Laszlo Kovacs a subliniat ca modalitate de lupta impotriva schimbarilor climatice din punct de vedere a fiscalitatii si taxa de prima inmatriculare. "Ea exista in majoritatea tarilor europene. Comisia crede ca poluatorul trebuie sa plateasca si de aceea cea mai buna formula este calculul ei pe baza emisiilor de CO2, pentru descurajarea consumatorilor de a-si cumpara masini care au emisii mari de CO2", a explicat el in timpul dezbaterilor.

Comisarul Kovacs a spus ca in acest moment noua formula trimisa de Bucuresti "este in mainile expertilor" si ca, probabil, in cateva zile o va primi si el si isi va formula o opinie. "Suntem foarte interesati sa ajutam Romania sa rezolve aceasta problema, pentru ca ii intelegem dificultatile, dar este responsabilitatea Romaniei sa gaseasca o solutie care sa fie in conformitate cu reglementarile UE", a spus oficialul european.

O solutie trebuie sa gaseasca Romania si in a returna banii celor care au platit pana acum taxa. Dand exemplul Ungariei, care a avut aceeasi problema si unde guvernul a returnat platitorilor banii pe taxa, Kovacs a spus ca le-a transmis autoritatilor de la Bucuresti mesajul clar ca banii trebuie dati inapoi.

"De fiecare data cand am vorbit cu oficialii romani, le-a spus ca daca sunt incasate taxe nejustificat, ele trebuie platite inapoi. Si daca nu este gasita o solutie, atunci Curtea Europeana de Justitie va trebuie sa ia o decizie. Si va decide returnarea banilor de catre guvernul Romaniei", este pozitia fara echivoc a comisarului european.

Totusi, comisarul nu a explicat clar daca asta inseamna ca va continua procedura de infringement, daca retunarea banilor nu este prevazuta, astfel incat cazul sa ajunga la Curtea Europeana de Justitie, care sa oblige statul roman sa returneze banii.

Pana la adoptarea noii formule a taxei de prima inmatriculare, "trebuie aplicate vechile reguli". "Dar asta va creste suma din taxa colectata nejustificat si pe care trebuie guvernul sa o dea inapoi", a remarcat oficialul european.