Laszlo Kovacs, comisarul european pentru fiscalitate: Le-am spus autoritatilor romane ca banii de pe taxa auto incasati trebuie returnati
Comisarul european a declarat joi ca Bruxelles-ul a fost in negocieri constante pe taxa auto cu autoritatile de la Bucuresti, el insusi vorbind la telefon cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si avand intalniri cu ministrii Mediului si Economiei.
"Problema taxei de prima inmatriculare din Romania a fost ca era discriminatorie. Apoi am fost aproape de o solutie, dar autoritatile romane s-au razgandit si au hotarat sa faca intreaga taxare pe noi baze, si anume pe emisiile de CO2", a rezumat Kovacs dialogul din ultimele saptamani.
Intarzierea autoritatilor de la Bucuresti si razgandirea lor in ultimul moment, desi trecuse data limita prevazuta pentru trecerea la urmatoarea faza a procedurii de infringement, nu a parut sa deranjeze Bruxelles-ul, instiintat de premierul roman asupra intentiilor autoritatilor de la Bucuresti.
"I-am spus primului ministru ca Bruxelles-ul este deschis pentru orice solutie care nu este discriminatorie si ajuta la protejarea mediului", a declarat comisarul european. "Este o intarziere, dar considerand ca este o chestiune dificila, i-am spus guvernului roman sa se grabeasca. Cand am vorbit cu el, primul ministru mi-a spus ca va dura cateva saptamani, deci asteptam. Nu este o problema sa asteptam o saptamana sau doua, dar speram ca se va gasi curand o solutie", a spus Laszlo Kovacs.
Prezent la dezbaterile European Business Forum de la Bruxelles, care are drept tema schimbarile climatice si energia, Laszlo Kovacs a subliniat ca modalitate de lupta impotriva schimbarilor climatice din punct de vedere a fiscalitatii si taxa de prima inmatriculare. "Ea exista in majoritatea tarilor europene. Comisia crede ca poluatorul trebuie sa plateasca si de aceea cea mai buna formula este calculul ei pe baza emisiilor de CO2, pentru descurajarea consumatorilor de a-si cumpara masini care au emisii mari de CO2", a explicat el in timpul dezbaterilor.
Comisarul Kovacs a spus ca in acest moment noua formula trimisa de Bucuresti "este in mainile expertilor" si ca, probabil, in cateva zile o va primi si el si isi va formula o opinie. "Suntem foarte interesati sa ajutam Romania sa rezolve aceasta problema, pentru ca ii intelegem dificultatile, dar este responsabilitatea Romaniei sa gaseasca o solutie care sa fie in conformitate cu reglementarile UE", a spus oficialul european.
O solutie trebuie sa gaseasca Romania si in a returna banii celor care au platit pana acum taxa. Dand exemplul Ungariei, care a avut aceeasi problema si unde guvernul a returnat platitorilor banii pe taxa, Kovacs a spus ca le-a transmis autoritatilor de la Bucuresti mesajul clar ca banii trebuie dati inapoi.
"De fiecare data cand am vorbit cu oficialii romani, le-a spus ca daca sunt incasate taxe nejustificat, ele trebuie platite inapoi. Si daca nu este gasita o solutie, atunci Curtea Europeana de Justitie va trebuie sa ia o decizie. Si va decide returnarea banilor de catre guvernul Romaniei", este pozitia fara echivoc a comisarului european.
Totusi, comisarul nu a explicat clar daca asta inseamna ca va continua procedura de infringement, daca retunarea banilor nu este prevazuta, astfel incat cazul sa ajunga la Curtea Europeana de Justitie, care sa oblige statul roman sa returneze banii.
Pana la adoptarea noii formule a taxei de prima inmatriculare, "trebuie aplicate vechile reguli". "Dar asta va creste suma din taxa colectata nejustificat si pe care trebuie guvernul sa o dea inapoi", a remarcat oficialul european.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
De curand, autoritatile romane arunca praf in ochi, cum ca autovehiculele vor fi taxate conform emisiilor de CO2, insa (ATENTIE!) doar cele care au inscrise in cartea tehnica valorile de emisie CO2.
Celelalte autovehicule vor fi taxate chiar mai mult, decat pana acum, domnule.
Este ca si cum autovehiculele care polueaza sunt doar acelea care au inscrise in cartea tehnica valorile de emisie CO2.
Va dati seama ca este vorba de discriminare si acum???
Principiul "poluatorul plateste" este simplu, domnilor: Poluezi = platesti cat poluezi
Nu conteaza varsta masinii, nici capacitatea cilindrica; conteaza cate noxe emite masina taxata!!!
Si ca aceasta taxa sa nu fie discriminatorie, trebuie aplicata TUTUROR surselor mobile de poluare!!!
Toate masinile si motocicletele din tara asta trebuie sa plateasca pentru cat polueaza.
Se aude dle tariceanu? Si motocicletele trebuie sa plateasca; motoarele de motociclete nu functioneaza cu zoaie politica...
Ma mir ca ma aflu in pozitia de a fi mai catolic decat UE! Dar numai daca ar fi o taxa de prima inmatriculare in UE (chit ca ar fi platita numai in Romania) ar fi in concordanta cu principiul liberei circulatii a marfurilor.
Pt. a fi mai usor de inteles, sa zicem ca avem 2 automobile iesite pe portile unei uzine in aceeasi zi, cu 15 de ani in urma: una dintre ele e inmatriculata la momentul respectiv in Germania, cealalta e importata si inmatriculata in Romania. In 2008 un roman cumpara cele 2 masini, le reinmatriculeaza in Romania si, ce sa vezi?! Pt. cea din Germania plateste taxa de prima inmatriculare, pt. cealalta nu! Nu are nici o relevanta cuantumul sau modul de calcul al acestei taxe, din moment ce ea face din principiu deosebirea intre o masina care a fost inmatriculata in Romania si una care a fost inmatriculata intr-o alta tara membra a UE.
In plus, protectia mediului nu e nicicum servita de o asemenea taxa, altele trebuie sa fie masurile, fie ele si sub forma de taxe.
In cazul masinilor, daca apar diferente, care masina polueaza mai grav cu noxe otravitoare certe si identificabile, nu cumva cea care emana mai putin dioxid de carbon ?
Pana sa murim de incalzire globala, crapam otraviti de plumb, monoxid de carbon, si alte hidrocarburi ciudate obtinute in urma combustiei incomplete.
Puneti, ma, taxa de poluare in asa fel incit sa depinda direct proportional de: poluarea efectiva a masinii (nu ce zice producatorul, ca degeaba zice ca masina emite X grame de CO2 cind eu merg pe gaz sau pe ulei de bucatarie) si de kilometri parcursi.
apropo, taxa de drum era la inceput in benzina, pe urma au aparut tichetele, s-a ieftinit benzina?...
la cat incaseaza statul din vanzarea benzinei, poate aloca si pentru mediu ceva, daca chiar este interesat de el...
daca chiar este necesara, sa se includa in pretul benzinei, nu? cine are bani de un 4 x4, are bani si sa plateasca mai mult decat mine cu 3-4 euro taxa... dar intrebarea se pune cat merge el cu masina si cat merg eu? la teava de esapament se masoara cantitatea de noxe, dar conteaza si cat de mult merge motorul, nu?
unul poate sa faca intr-un an km cati face altul in zece... chiar si la masini asemanatoare, care polueaza mai mult?
raman la parerea ca este un bir in plus.
SINGURA VALOARE ACCEPTAVBILA E 0
Desi bine intentionat, comisarul face totusi o gafa de proportii: nici comisar european nu poate spune care va fi verdictul Curtii de Justitie pentru simplul motiv ca s-ar amesteca efectiv in treburile altei institutii si ar incalca principiul separarii puterilor.
Asta ne intoarce cu ani buni in urma pe vremea puterilor centralizate de care cautam cu "ardoare" sa scapam.
Nu are omu' de unde sa stie care e solutia, dar daca 2 parti nu se inteleg, justitia va gasi o solutie sa se inteleaga!
Da' repede sariti cu clanta cand vi se da un ordin! Ma mir ca nu atimai bagat-o pe aia cu "antepronuintatul"!
Hai sictir gasca de linagai