Este necesar un sistem de impozitare mai just pentru a permite bugetului public să ofere bunuri publice esențiale și să ajute societatea să fie mai robustă, fiindcă șocuri vor mai exista (raport)

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 6 iulie 2020, 16:43 Economie | Finanţe & Bănci


Daniel Daianu
Foto: Digi24
​​România a devenit, odată cu declanșarea procedurii de deficit excesiv, singurul stat membru al Uniunii Europene care nu mai respectă niciunul din criteriile de la Maastricht, iar abaterile sunt substanțiale, arată un raport de analiză a convergenței "România - Zona Euro”, publicat de Banca Centrală. Raportul a fost coordonat de academicianul Daniel Dăianu, în prezent președintele Consiliului Fiscal, dar și consilier al Guvernatorului BNR.

Ce mai cuprinde documentul publicat de BNR:

 • Tabloul de bord al economiei evidențiază, pe de o parte, abateri în expansiune în cazul dobânzii pe termen lung, în pofida stabilizării, greu încercate de reamplificarea fenomenului flight-to-quality pe piețele financiare internaționale, a mediei randamentelor titlurilor de stat pe termen lung la nivelul înregistrat în precedentele două trimestre (4,3%).
 • Se remarcă o ușoară ameliorare în cazul ratei inflației, inclusiv cu estomparea, în mare măsură, a diferențialului în plan regional.
 • Magnitudinea deviației soldului bugetar de la valoarea de referință corespunzătoare este ecranată de rezultatul contabilizării costurilor aferente gestiunii urgenței medicale.
 • Datoria publică și-a accelerat creșterea în 2020T1, estimările pentru sfârșitul anului indicând consumarea spațiului fiscal efectiv.
 • Fluctuațiile cursului de schimb au rămas, spre deosebire de situația la nivel regional, relativ reduse, în pofida reactivării aversiunii globale față de risc și relaxării condițiilor monetare autohtone necesare depresurizării efectelor induse pe piața monetară de majorarea primei de risc suveran.
 • Aderarea la zona euro înseamnă obligativitatea României de a solicita, pe baza unui calendar stabilit de comun acord cu instituțiile europene, abrogarea derogării care, este condiționată de îndeplinirea criteriilor de: convergență economică (care se referă la analize legate de convergența nominale, riscuri, evoluția altor factori relevanți); convergență juridică, care presupune analiza compatibilității întregii legislații naționale; convergență financiară, care se referă la aderarea la Mecanismul Unic de Supraveghere și la care se adaugă recomandarea privind creșterea încrederii în sistemul financiar; convergență instituțională, care se referă atât la pregătirea BNR pentru a face față rigorilor Eurosistem-ului, cât și la calitatea instituțiilor publice capabile să mențină un mediu favorabil convergenței sustenabile.
 • Exista doua posibile evoluții în situația legislativă din România din perspectiva aderării la zona euro: (i) fie se continuă adâncirea divergenței și depărtarea țării de zona euro dar și de UE – dacă nu încetează seria de proiecte legislative care, din perspectiva legislației europene, sunt incompatibile cu integrarea BNR în Eurosistem – caz în care nici nu se poate pune problema deschiderii negocierilor și continuării parcursului european al României; (ii) fie, politic, se ajunge la un consens pentru oprirea trendului divergenței și reîntoarcerea la convergență juridică. Înainte de a concluziona că divergența juridică trebuie eliminată sau că armonizarea este modalitatea adecvată de rezolva problema divergenței, trebuie semnalat un risc real: orice schimbare a Legii nr 312/2004 privind Statutul BNR, în sensul semnalat de rapoartele de convergență ale BCE și CE, nu trebuie să devină o țintă politică și nu trebuie asociată cu lupta politică internă.
 • Ieșirea din „Marele Lockdown”, repornirea economică depind de „costurile de tranzacție”, care și ele depind de evoluția restricțiilor și mersul epidemiei, de elemente de psihologie individuală și colectivă, de comportamentul de economisire și de investire productivă.Traiectoria repornirii în România depinde de cum ne vom descurca cu finanțarea economiei în 2020, de măsuri concrete de sprijinire a economiei și de cum vom fructifica bugetul crescut al UE în anii ce vin; repornirea depinde și de refacerea lanțurilor de producție în Europa.
 • Anul 2021 poate aduce operaționalizarea unei regândiri a modelului de dezvoltare, care să pună accent pe robustețe, pe rădăcini autohtone mai viguroase în economie, pe investiții; să avem mai mult în vedere sănătatea populației și securitatea alimentară (ce nu se poate bizui prevalent pe importuri, mai ales când ai acasă un pământ generos), să nu ezităm să aplicăm măsuri de promovare a unor avantaje competitive (de politică industrială).
 • Nu putem lăsa totul în grija Pieței Unice. Avem nevoie de o UE mai solidară, coezivă, dar trebuie să ne bazăm totodată mai mult pe forțe proprii; este o lecție a crizei financiare și a celei de acum. Toate acestea reclamă un buget public solid, venituri fiscale sporite.
 • În România este necesar un sistem de impozitare mai just (fair), pentru a permite bugetului public să ofere bunuri publice esențiale și să ajute societatea să fie mai robustă. Fiindcă șocuri vor mai exista. Un regim fiscal mai just este necesar în condițiile nevoii acute de a crește veniturile bugetare/fiscale, ce sunt extrem de joase în România.
 • Deși criza COVID-19 a găsit România cu structuri economice insuficient de reziliente, spațiu de manevră redus și politici fiscale nesustenabile se pot identifica cel puțin patru oportunități de a reforma economia prin: i) sporirea încrederea românilor în instituțiile statului; ii) re-europenizarea politicii fiscale a României; iii) întoarcerea la o politică fiscală sustenabilă și durabilă pe termen mediu și lung; iv) grăbirea convergenței economice.

Citește aici raportul integral.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3611 vizualizari

 • +11 (17 voturi)    
  comunistul tot comunist (Luni, 6 iulie 2020, 16:50)

  mmmircea [utilizator]

  doar la redistributie ii sta mintea.
 • +9 (15 voturi)    
  Mai multa "justite sociala"/Socialism Nordic (Luni, 6 iulie 2020, 16:55)

  xolv [utilizator]

  ca sa putem risipi banul public in continuare.
 • +8 (10 voturi)    
  Lol (Luni, 6 iulie 2020, 18:03)

  mitg [utilizator]

  Ca de obicei hartia indruga multe.

  Sa scoti bani din piatra seaca n-ai cum. Trebuie sa se investeasca in r&d, infrastructura, toate cele, dar desigur problema este sistemica. Cand alegatorii sunt cum sunt, n-avem ce. Suntem cauza pierduta.
 • +8 (10 voturi)    
  CORECT (Luni, 6 iulie 2020, 18:15)

  nick24 [utilizator]

  “ În România este necesar un sistem de impozitare mai just (fair)”
  85% pt ce depășește 7000 lei la pensiile speciale?
  Parcă deja au uitat de asta...
  • +2 (2 voturi)    
   de ce (Marţi, 7 iulie 2020, 9:38)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   doar la pensii ? La toate veniturile; asa e in toata lumea. Si la veniturile nedeclarate dar evidente prin stil de viata si cheltuieli excesive si fara o provenienta clara !
 • +10 (12 voturi)    
  Nu va mai saturati odata? (Luni, 6 iulie 2020, 18:25)

  Thinkmore [utilizator]

  Mai nenea Daianu, dar nu credeti cumva ca ar fi just ca si cheltuielile imense facute de un stat total ineficient sa fie reduse?
  Nu ar fi just si ca pensiile sa fie acordate conform contributiilor facute de fiecare, nu pe motive "speciale"?
  Nu ar fi just ca atunci cand mergi intr-o institutie de stat sa existe competenta si respect fata de toata lumea?
  Nu ar fi just sa nu se mai manareasca atatea licitatii din banii publici si lucrarile tot nefacute sa ramana?
  Nu ar fi just ca pot continua asa in ca vreo 3 zile, cel putin?
 • +3 (7 voturi)    
  da' ceva glagorie in cap, nema? (Luni, 6 iulie 2020, 18:43)

  minus [utilizator]

  impozitare, justitie sociala...desigura, asta lipsea, domnule!

  Pai vedeti, dragi socialisti ce ati furat in mod capitalist... daca v-ati grabit la furat in tara asta, acum aveti nevoie de bani prin "justitie sociala"....

  Pana cand nu se va introduce pedeapsa cu taierea mainii in piata publica, nu va lasati, nu-i asa? Caci pentru unul ca mine, asta ar fi justitia sociala: numarul de ciungi sa fie la vreo 20% din populatie!
 • +6 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 6 iulie 2020, 18:53)

  [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  ... (Marţi, 7 iulie 2020, 9:51)

  vitan.sandu [utilizator]

  " ... un sistem de impozitare mai just"!? De ce moasa-ta pe ghiata nu ai curajul sa spui clar: impozitare progresiva! Pentru ca prin impozitarea progresiva cei care ar pierde o parte din castiguri sunt cei ca tine. Adica cei care luati salarii mari, indemnizatii peste indemnizatii, multe cumulate cu pensia, etc. etc. Profesorul C. Tulai, care a instruit generatii de studenti o spune clar: cota unica este o utopie! Unde mai pui ca prin impoyzitarea progresiva s-ar rezolva si mizeria cu pensiile speciale. Pe care nici un guvern sau/si parlament nu a reusit/vrut sa o rezolve!
  • +2 (2 voturi)    
   problema este ca... (Marţi, 7 iulie 2020, 18:01)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   dupa ce ai trait utopia, nu-ti vine sa accepti sa ti se bage mana in buzunar fara sa ai garantii ca banii storsi de la tine ajung la cei carora le esti dator: societatea.
   Practica post-revolutie a fost ca acesti bani sunt furati. Adica profesorul Tulai ar trebui sa se promoveze un sistem de garantii in societate inainte de a denunta utopia. Altfel... utopia de astazi o inlocuim cu dublarea sau triplarea hotiei, maine.
   • 0 (0 voturi)    
    desi... (Miercuri, 8 iulie 2020, 16:05)

    vitan.sandu [utilizator] i-a raspuns lui minus

    ... nu prea are rost, chestia asta cu furtul amplificat si garantia este ca aia cu drobul de sare! Cade drobul de sare ... ! Se fura mai mult....
    • 0 (0 voturi)    
     nu cred... (Joi, 9 iulie 2020, 8:02)

     minus [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

     pentru ca una este sa te temi prosteste si alta este sa te temi de ceea ce ai trait deja,
     Hai sa-ti dau un exemplu: cotizez la sistemul de pensii, dar nu mi se recunoaste contributia la nivel de punctaj. Numarul de puncte de pensie acumulat intr-o luna de contributie este limitat. Mie asta mi se pare hotie, nu o poveste teoretica cu drobul de sare.... Sau este o pedeapsa fiindca am venituri "prea mari"? Pai veniturile mele "prea mari" sunt o picatura fata de cat gasesti in declaratiile de avere ale unor politicieni. Si atunci, ce sa cred? Ca aste este "dreptatea sociala" de care se vorbeste?
 • +1 (1 vot)    
  pe bune??? (Miercuri, 8 iulie 2020, 9:13)

  ..13 [utilizator]

  Trebuie sa aflu ziua de nastere a domnului Daianu sa ii fac cadou oarece carte pe care cred ca nu o citit-o caci altfel nu cred ca mai indemna la o impozitare justa. Poate ca face referire la pensiile speciale - dar acolo lucrurile au fost scapate de sub control si intr-adevar acum cred ca doar impozitarea ar mai putea sa le scoata banii excesivi din pensiile pe nedrept alocate...DAr nu este o solutie care trebuie extinsa... O problema ineficient rezolvata duce la multe alte probleme total ineficient rezolvate si introduse ulterior...

  Este ceva ce nu ma asteptam sa vad de la o persoana care parea sa fie deschisa spre nou, spre normalitate...

  In mod normal, intr-o situatie de criza apelezi la masuri non-conforme, si ulterior organizezi si sprijini economia reala sa inlatura damage-urile create pe perioada crizei.

  Dar #ciumarosie ne-a tinut din criza in criza si a tot amanat decontarea masurilor de redresare a economiei.

  Scurtele perioade cand altii au fost la conducere au aratat ca RO are un potential major si ca poate sa traiasca si altfel, fara pomeni, fara o impozitare care cica ar fi mai justa...

  Precaritatea educatiei din Ro face ca lantul si numarul celor tot sustin masurile populare fara sa doreasca vreodata sa doreasca sa rupa pisica odata, repede si bine sa tot creasca.

  Absolut regretabil.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by