Simptome? Testat pozitiv pentru Covid-19? Spitalizat? Nicio problemă în România, unde Curtea Constituțională (CCR) garantează libertatea de mișcare a tuturor bolnavilor infectați, scrie Le Monde (poate necesita abonament). O decizie a înaltei instanțe, publicată pe 2 iulie, consideră carantina instituită de guvern „o privare reală de libertate” și „o restricție a drepturilor fundamentale”. Cu alte cuvinte, toate măsurile luate de guvern pentru a conține pandemia sunt considerate neconstituționale, trage concluzia autorul articolului din Le Monde.
Românii spitalizați ca urmare a contaminării cu Covid-19 pot pleca acum la cerere. Peste 600 de pacienți - din cei 7.810 spitalizați - s-au întors acasă. Autoritățile nu mai au niciun mijloc legal pentru a-i împiedica să intre în contact cu alte persoane.
"Nu-i putem opri să plece!" spune Beatrice Mahler, directorul spitalului Marius-Nasta din București. Noi medicii încercăm să le explicăm riscurile. Dar băiatul de 24 de ani care tocmai a plecat ne-a asigurat că nu va intra în contact cu alte persoane și și-a sunat părinții care au venit să-l ia... "
Ludovic Orban, premierul liberal, este supărat. Decizia CCR îi paralizează guvernul și îl privează de toate mijloacele de gestionare a pandemiei. "Nu este prima dată când instanța constituțională a încercat să ne împiedice să avem grijă de sănătatea și viața cetățenilor noștri", a spus el. Instanța a anulat toate amenzile date persoanelor care nu au respectat starea de urgență. Nu pot recomanda decât ca românii să respecte hotărârile guvernului pentru a se proteja. Să nu țină cont de hotărârile Curții Constituționale și fiți responsabili până când Parlamentul va da o nouă lege."
Apelul disperat al premierului nu i-a convins pe cei 600 de infectați să rămână în spital. Ei s-au întors la familiile lor și se plimbă liber, în timp ce numărul de infecții urcă puternic. "Timp de câteva luni, am avut o medie de 125 de persoane infectate pe zi", a declarat ministrul sănătății, Nelu Tătaru, marți, 7 iulie. Acum există aproximativ 450 de cazuri noi pe zi. Decizia instanței ne-a înlăturat capacitatea de a acționa și ne îngreunează misiunea. Avem identitățile pacienților care au părăsit spitalele, dar nu putem face nimic. Este timpul să uităm de politică. Aici nu e în joc un mandat politic, ci sănătatea populației în următorii zece ani."
Pe fundalul Covid-19, partidele politice duc o luptă cu cuțitele scoase. Guvernul liberal minoritar, instalat la putere în noiembrie 2019, nu are majoritatea în Parlament, unde deciziile sunt controlate de social-democrați. Perspectiva alegerilor municipale, care vor avea loc pe 27 septembrie, a dat naștere unor confruntări între stânga și dreapta în plină pandemie. Partidul Social Democrat (PSD) a încercat să blocheze deciziile guvernului liberal prin toate mijloacele, iar instanța constituțională pare să le joace jocul.
Conform Constituției, CCR este alcătuit din nouă judecători care au un mandat de nouă ani. Trei sunt numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și ceilalți trei de președinte. Instituția a fost acuzată în mod repetat de neîndeplinirea misiunii sale, aceea de gardian al justiției. Președintele instanței, Valer Dorneanu, în vârstă de 76 de ani, provine el însuși din mediul politic.
Prezenta PSD in Parlament e 100% vina votantilor.
Romania nu e o dictatura, e democratie, iar conducerea tarii se voteaza!
In Romania, unde indolenta este maxima) solutia ar fi sa se introduca prezenta obligatorie la vot, asa cum este si in alte tari.
Si nici n-ai avut curiozitatea sa citesti motivarea CCR. Nu e CCR de vina ca guvernul si PNL sunt analfabeti juridic si abuzeaza mereu Contitutia.
Cum esti foarte inteligent, n-ai vazut nici ca articolul e scris de un mocofan de roman, Mirel Bran.
Multumim din inima CCR pentru ca ne strica numele in lume. Mai votati PSD-ALDE-UDMR ? Nu v-a fost de ajuns ?
Cand a inceput pandemia, juristii Guv (si sunt destui, prin SGG, ministere, agentii etc) trebuiau sa analizeze cu simt legislatia si sa o revizuiasca ca sa nu fie atacabila si sa nu incalce nici drepturile consfintite de Constitutie. Dar, cine...cu cine? Daca liberalii, ca si pesedistii, au adus acolo o slehata de incompetenti, analfabeti cu diplome, de unde, cum, cu cine sa faca astfel de analize?
Asta e drama care va macina societatea romaneasca generatii intregi de acum inainte. Masa de incompetenti, analfabeti cu diploma din sectorul bugetari a depasit o valoare critica si practic orice ar face, e inevitabil sa nu fie prost (proiect, lege, program etc). Nu mai au cu cine. Cauzele? Educatia neglijata decenii, disolutia valorilor, nepasarea tuturor, miserupismul si cangrena coruptiei, nepotismelor, apucaturllor politicienilor.
Asa ca, sa ne fie cu pardon. CCR pana la urma constata ca e ceva cf regulilor sau nu. Nu ne convin regulile, se schimba regulile.
Av Poporului la fel.
Vina principala e a Premierului si Guvernului Orban. Secundar a Presedintiei , Parlamentului si partidelor.
Primii vinovați sunt parlamentarii care sunt cel mai mult preocupați să-și voteze pentru ei salarii mari, pensii mari și cum să facă legi ca nimeni să nu-i poată ancheta pe oamenii Partidului.
De ani de zile ar fi trebuit să fi fost făcute ceva legi, dar nu i-a interesat. Și, pe deasupra, CCR a devenit instrumentul P$D pentru a răsturna orice OG care nu le convine. Prin ceea ce a făcut CCR tocmai a determinat ca românul de rând să nu aibă nici un fel de respect nici față de guvern, nici față de parlament, nici față de nimeni... Fiecare pe cont propriu și după cum i se pare, și așa am ajuns la o explozie de infecții.
Nu CCR e de vina ca guvernul si PNL sunt niste analfabeti juridic, incapabili sa guverneze fara sa incalce Constitutia si drepturile omului. CARE SUNT STABILITE DE CEDO. Sau si CEDO e "PSD-ista"?
Guvernul putea in loc de impunere sa faca recomandari. Fireste, asta insemna ca nu ar fi dat amenzi insa POATE (este un mare "poate", evident) ar fi sensibilizat oamenii catre intelegere. Acum insa un lucru e cert: oamenii au fost inraiti cu amenzile, au vazut ca unii au primit amenda si altii nu, au vazut ca legile sunt neconstitutionale si daca valul al doilea va veni guvernul nu va avea nici o parghie pentru impunerea unor restrictii. Iar aici nu mai e vina parlamentului ci a celor care au gestionat situatia. Pana atunci, alaltaieri 555 azi poate 666. Ghinion curat si multa sanatate.
Esti nou venit in tara asta, te-ai nascut ieri sau cum?
Cand ai vazut tu o masa larga de mioritici care asculta de recomandari? Mioriticul asculta doar de bici, de recomandari, vorba buna, logica, simt civic el nu a auzit sau i se falfaie, ca mna!
cred ca mai are ziaristi cu capacitate intelecuala necesara unei analize corecte,care sa nu scrie articole doar pe profilul aprobat a ziarului!
Doar unul dintre ei (cred ca ungurul) are oarece studii in domeniul constitutional.
Restul sunt niste amatori care au ajuns in toate functiile din cariera lor pe baza de pupincurism politic.
De aia e articole din astea la Paris, da' la noi CCR lupta pentru infractori si impotriva oricui e specialist pe bune.
Multumim din inima Partdului, ca ne-a facut subiect de stiri internationale!
Mereu au cautat numai puterea politica pt a putea sa fure tot din tara indiferent de consecinte.
"Partidul Social Democrat (PSD) a încercat să blocheze deciziile guvernului liberal prin toate mijloacele, iar instanța constituțională pare să le joace jocul."
evident un for independent de serparia din Romania
LOL
Poate ar trebui sa le spuna cineva contestatarilor si marelui jurnalist DP ca, in Romania, CSM are rolul de gardian al justitiei.
Conform ARTICOLUL 142 (1) Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei.
E tu, Le Monde?