Oficialii Zonei euro sunt pregătiți să accepte intrarea Croației și Bulgariei în Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM-2), o etapă preliminară pentru adoptarea euro în următorii trei ani, au declarat patru surse diferite pentru Reuters.

Sediul BCEFoto: Martti Kainulainen / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mutarea ar deschide calea pentru prima extindere a Zonei euro din 2015, când Lituania s-a alăturat grupului care în prezent numără 19 state membre.

Oficialii europeni au declarat că o decizie este iminentă după ce va fi primită susținerea miniștrilor de finanțe din Eurozonă care vor discuta prin videoconferință în cursul zilelor de joi și vineri.

Două surse au afirmat că decizia va fi anunțată probabil în afara orelor de tranzacționare în timpul weekendului pentru a preveni speculațiile pe piață.

Oficialii au relatat că unele probleme minore urmează să fie tranșate în următoarele ore, lucru care ar putea amâna anunțul dincolo de weekend, dar că este puțin probabil ca acestea să influențeze decizia de a permite accesul în mecanismul ERM-2.

Odată ce țările intră în Mecanismul European al Ratelor de Schimb acestea rămân în ERM-2 pentru aproximativ doi ani înainte de a începe pregătirile practice pentru adoptarea monedei euro, un proces care durează în jur de un an, ceea ce ar însemna că Bulgaria și Croația ar putea trece la euro cel mai devreme în 2023.