​Majorarea plafonului pentru creditele pentru achiziția de locuințe noi de la 70.000 de euro, la cel puțin 140.000 de euro, prin noul program „Noua casă”, ar putea duce la creșterea prețurilor locuințelor. Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est în cadrul UniCredit Bank Londra este sigur de acest lucru.

Dan Bucsa, Lead CEE Economist_UniCredit Bank AGFoto: Hotnews

“Absolut sigur. Avem și modelele. De exemplu Croația care a făcut exact același lucru acum 2 ani. Ca urmare, prețurile au crescut cu 20% într-un an. A crescut și piața, e adevărat. Nu s-a văzut nimic în inflație că oamenii au dat mai mulți bani să-și cumpere locuință cu această garanție”, a declarat el, într-o conferință de specialitate.

Potrivit acestuia, cu siguranță prețurile vor crește mai mult.

“Unul dintre motivele pentru care prețurile imobiliare în România nu au crescut mai repede decât în regiune a fost chiar Prima casă pentru că, cumva, a ținut apartamentele, mai ales cele mici, sub limita de 60.000 – 65.000 euro, cât a fost ea. Dacă acea limită se mărește, automat apartamentele care au stat în 60.000 – 65.000 euro se vor duce în 95.000 euro”, a precizat Bucșa.

Guvernul a discutat într-o primă lectură noua variantă a proiectului „O familie, o casă”, adică „Prima casă”, modificată de Parlament și promulgată de Președintele Iohannis. Conform proiectului, ar urma să se numească „Noua casă”. Plafonul pentru creditele destinate achiziției de locuințe noi s-a dublat, după ce Guvernul a adoptat, joi, o ordonanță de urgență prin care plafonul crește la 140.000 de euro, cu o valoare a garanției de 80%.