România, printre cele mai mici programe anticriză din regiune. Doar Rusia stă mai prost / Două țări au aplicat un IMM Invest complet diferit

de Florin Bărbuță     HotNews.ro
Sâmbătă, 11 iulie 2020, 9:08 Economie | Finanţe & Bănci


Programele de sprijin in Europa Centrala si de Est
Foto: Unicredit Bank
În regiunea noastră, România are al doilea cel mai mic pachet de măsuri anticriză, cam 4,8% din PIB, conform unei prezentări a economistului-șef pentru Europa Centrală și de Est în cadrul UniCredit Bank Londra, Dan Bucșa. Rusia are cel mai mic pachet la 3,5% din PIB. Cel mai mare pachet este în Cehia de 23,5% din PIB.

El a luat în calcul două tipuri de sprijin:

1. Sprijin direct: cheltuieli fiscale, excepții de la plata taxelor, tot felul de subvenții, ajutoare, transferuri și așa mai departe, adică bani care sunt dați direct.

2. Sprijin indirect: credite și garanții (e foarte probabil ca acesta să crească și la noi, dar a luat dimensiunea măsurilor anunțate)


*Sursa: UniCredit Bank

• Dacă ne uităm la regiune în comparație că țările dezvoltate, e clar că programele sunt mai mici decât în cele dezvoltate.

• Germania iese în evidență prin dimensiunea programului și prin rapiditatea implementării lui, urmată de Cehia, Marea Britanie, Italia, Franța.

„Țările de la noi din regiune, după cum vedeți, nu au programe foarte mici. Toată lumea spune de Spania că are un program foarte puțin ambițios, dar dacă-l comparați ca procent din PIB cu ce se întâmplă la noi în regiune, pare destul de mare”, spune Bucșa.

Dimensiunea nu e totul


„Dacă ne uităm la Cehia, campioana regională, și la forma programului este extrem de populist și foarte vag. Am încercat să urmărim măsurile luate de toate țările pe principalele categorii”, spune el.


*Sursa: UniCredit Bank

• România are cel mai diversificat program din toate țările. Încearcă să bifeze toate căsuțele. Problema e că dimensiunea lui este foarte mică, în comparație cu altele.


„Dacă ar fi să pun în balanță dimensiunea și diversitatea programelor, aș spune că țările care ies în evidență la noi în regiune sunt Polonia și Slovenia cu niște programe destul de stufoase ca număr de măsuri, dar și de dimensiune suficient de mare pentru economie”, explică Dan Bucșa.

Programele de implementare au început foarte greu în toate țările


„În mare parte din țări nu s-a întâmplat aproape nimic în aprilie. Programele au început, de fapt, în mai, unele în iunie, iar unele țări încă așteaptă”, a mai spus el.

În Rusia, după ce că programul direct este foarte mic, aproape nimic nu a fost implementat, încă.

 • Eficiența implementării a fost slabă în toată regiunea.

„Nu este o surpriză, pentru că birocrația este foarte stufoasă în toată regiunea, le-a luat foarte mult Guvernelor să mute o parte din aceste operațiuni online. Unele nu au făcut-o nici acum, Rusia e un exemplu. Există și alte țări care cer în continuare ștampiluța și dosarul cu șină”, afirmă economistul-șef UniCredit.

• Adaptarea trebuie să vină pentru că noi nu credem că această criză va avea un final foarte rapid. Credem că nu vor mai fi restricții naționale de tipul celor pe care le-am văzut între martie și mai, dar foarte probabil vor fi restricții regionale. Probabil acesta va fi viitorul pentru cel puțin încă un an, adică restricții regionale, nu naționale.

„Aceste programe de sprijin foarte probabil vor trebui menținute în 2021. Dacă ele sunt făcute și implementate bine acum, eficiența lor va fi mai mare la anul”, a explicat Dan Bucșa.

Două programe de ajutorare a IMM-urilor din regiune atrag atenția


„IMM Invest merge atât de încet, pentru că toate acele dosare trebuie să fie analizate. Apoi ele se întorc la FNGCIMM. Peste tot e la fel”, spune Bucșa.

Există două excepții unde creditele au fost date mai rapid.

1. Ungaria

Acolo toate creditele se dau sub forma unei scheme de stat. Adică banca Centrală dă bani băncilor la 0% deja de vreo 5 ani. Băncile trebuie să crediteze IMM-urile cu 2,5% maxim (dobânda). Ăla este un transfer de la stat.

2. Polonia.

„S-a uitat și a zis: <Noi nu credem că sistemul ăsta de garanții care trece prin bănci este suficient de rapid>. Au luat fondul lor suveran de investiții născut mort, ca orice fond suveran de la noi din regiune, și au zis: <De acum încolo voi veți da credite pentru IMM-uri. Cum? Emiteți niște bonduri, băncile le cumpără, a doua zi Banca Centrală le cumpără de la bănci și dați credite fără să vă uitați la condiții>

Riscul în cazul Poloniei:

„Banca Centrală trebuie să emită monedă. Probabil cam 4% din PIB. Cam asta e dimensiunea programului. Deja au dat aproape 3% din PIB. Faptul că nu se uită la calitatea celui creditat, înseamnă că multe din aceste credite vor fi, de fapt pierdere. Statul și-a asumat o pierdere cam de 3% din PIB. Ei își pot asuma pierderea pentru că Polonia a pornit la drum cu un deficit de sub 1% anul trecut și cu niște rezerve fiscale destul de mari. Vor să pună această pierdere de vreo 3% din PIB asumată în următorii 2-3 ani”, a explicat Dan Bucșa.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9534 vizualizari

 • +9 (19 voturi)    
  Nicio surpriza (Sâmbătă, 11 iulie 2020, 9:21)

  Luk [utilizator]

  Cand nu sunt resurse si e criza, doar oamenii destepti se descurca. Nu e cazul la noi si nu e doar vina acestui guvern.

  Contraselectia de 80 de ani ne-a adus aici plus coruptia, deturnarea de fonduri si populismul ieftin (care inca functioneaza).

  Cnad vom sanctiona cu adevarat erorile voite sau involuntare ale politicienilor si administratorilor, cand isi vor asuma aceste erori prin demisii, cand vom lasa sa ajunga la conducere oameni care au demonstrat ca au mai condus ceva si care au o cariera care nu-i exclusiv pe spinarea statului, atunci sa putem face "din rahat bici" si vom reusi sa folosim cu adevarat resursele alea putine, pentru cateva rezultate care sa conteze.

  Pana atunci discutam cam degeaba despre partide si alegeri, tot ce putem face e sa-i alegem pe cei care fura mai putin.
  • +9 (17 voturi)    
   Corect si la ce buget a lasat PSD nu ma mira (Sâmbătă, 11 iulie 2020, 10:40)

   Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Ca o observatie: Cehia nu i-a pus niciodata pe fosti nomenclaturisti sa conduca tara dupa `89.
   Noi avem idioti care-i voteaza si dupa ce PSD a distrus tara timp de 30 de ani.
   • -5 (17 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 11 iulie 2020, 12:18)

    [anonim] i-a raspuns lui Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR

    • -5 (13 voturi)    
     degeaba ii spui (Sâmbătă, 11 iulie 2020, 12:34)

     srpc [utilizator] i-a raspuns lui

     mantra leberalo-joianista suna asa: PSD a condus tara 30 de ani si a distrus-o; pana si faptul ca PD (acum PNL) si PSD sunt bucatile in care s-a spart FSN in 1992 il refuza
    • +2 (6 voturi)    
     Poti sa te minti cat vrei (Sâmbătă, 11 iulie 2020, 12:41)

     Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator] i-a raspuns lui

     E constitutional :)
    • 0 (2 voturi)    
     Hai , mai taie din ele , (Sâmbătă, 11 iulie 2020, 23:59)

     kokos [utilizator] i-a raspuns lui

     da-le dreacu!
   • -1 (3 voturi)    
    Asa gandire, asa rezultate (Sâmbătă, 11 iulie 2020, 16:02)

    Arminius [utilizator] i-a raspuns lui Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR

    Gasim vinovati persoane, partide, institutii. Ne mai si autoinvinovatim (rar). Daca am gandi altfel, macar cum gandeste Polonia, poate ca altele ar fi rezultatele. Reiau pentru cine a citit degeaba: se vor da bani tuturor firmelor, fara conditii. Cum asa? Si celor neperformante, celor care fac evaziune, etc? Da, de asta Polonia este acolo unde este si o sa treaca prin criza care vine asa cum a trecut si prin cea precedenta. Cu crestere economica.
  • +5 (15 voturi)    
   >> (Sâmbătă, 11 iulie 2020, 11:12)

   chhe [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Ce de polologhie! Cand ai de platit pensii si salarii dupa legile populiste ale ciumatilor. de unde sa mai ramana bani pentru chestiuni serioase? Sanctionaza-i pe cei carora le-a fost lene sa mearga la vot in 2016!
   • +2 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 11 iulie 2020, 19:55)

    [anonim] i-a raspuns lui chhe

  • +2 (18 voturi)    
   Nu e deloc vina acestui guvern (Sâmbătă, 11 iulie 2020, 11:43)

   Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   iar veniti cu manipulari. Nu au de unde sa scoata bani dupa ce pesedeul cel mult iubit de matale a devalizat bugetul in perioada de crestere economica.
   • +2 (2 voturi)    
    nu zau (Luni, 13 iulie 2020, 12:22)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

    Stii cu ce se mananca imminvest, care ar fi trebuit sa se numeasca bankinvest? Stii criterii "eligibilitate" impuse de banci cu sprijinul lui citu? Si nu, nu este vorba de bonitate, acolo fiind alta discutie
  • -4 (10 voturi)    
   i-auzi (Sâmbătă, 11 iulie 2020, 12:32)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   sa inteleg ca leberalii si taranistii dinainte de 1938 erau eficienti in sustinerea economiei romanesti?
   • +1 (3 voturi)    
    Au venit comunistii si i-au rezolvat pe leberalii (Sâmbătă, 11 iulie 2020, 19:58)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    si taranistii care au facu Romania Mare. Urmasii lor i-au rezolvat iar pe taranisti Parca le-a fost si Ciorbea presedinte.
 • -12 (16 voturi)    
  Bani gratis din socialism (Sâmbătă, 11 iulie 2020, 9:42)

  xolv [utilizator]

  luati, copii!!1
  • +4 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 11 iulie 2020, 10:27)

   [anonim] i-a raspuns lui xolv

 • +1 (9 voturi)    
  dar stai (Sâmbătă, 11 iulie 2020, 13:56)

  transpenibilus [utilizator]

  Rusia, inchipuita "putere mondiala" (in realitate o tara cu putere cam cat Spania care insa are mai putin de jumatate fata de Rusia si nu are gaz-petrol si alte resurse de vanzare) e chiar si sub prost condusa si tradata Romania?
  Sau, pe limbajul postacului rus, chiar si ultima tara din Ieuropa, colonie a SUA si piata de desfacere pentru birocratia de la Bruxelles, depaseste Rusia.

  Hahahahaha, mare presedinte, mare om Putler asta. Nu degeaba i se zice piticul cracanat.

  Putere mondiala, mai as, ca ii da clasa chiar si falita si indatorata Italie.
  • +1 (3 voturi)    
   hm (Duminică, 12 iulie 2020, 8:38)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

   in 1993, un basarabean mi-a spus ca pentru rusi conteaza mai putin nivelul de trai si mai mult mandria de a avea o tara temuta; asta le ofera Putin
 • +1 (1 vot)    
  PNL S-A VOTAT ... (Joi, 16 iulie 2020, 15:03)

  jidanul [utilizator]

  ... PeNibiL program anticriză avem. Asa ii ajuta PNL-pdl pe romani si firmele romanesti. Unde mai punem ca ministru Mâțu a luat imprumuturi fara numar dar, care nu se simnt in traiul romanilor, ca pensii, nu, alocatii pentru copii, nu, salarii, nu, investitii, nu, totul e nimic si nu. Jenant "guvernu meu" a lu`KWI.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by