Industria a început primii pași spre revenire în luna mai, vedem o creștere față de aprilie, dar dacă e să comparăm cu luna mai din 2019, e încă slabă, reiese din datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Evolutia lunara a comenzilor noi din industria prelucratoareFoto: INS

Pe partea de producție:

• În luna mai 2020, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă cu 22,2% ca serie brută.

▪ Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a scăzut cu 30,6%.

▪ În perioada ianuarie – mai 2020, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, producţia industrială a fost mai mică cu 17,4%.

De precizat că potrivit INS, în luna mai 2020, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 22,2%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+31,8%).

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat și industria extractivă au scăzut cu 6,5%, respectiv cu 1,7%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 30,6%, din cauza scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-33,8%), industria extractivă (-18,2%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,8%).

Comenzile noi din industria prelucrătoare

• În luna mai 2020, comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, au crescut față de luna precedentă cu 19,1%.

• Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent au scăzut cu 32,7%.

• În primele cinci luni comparativ cu perioada similară din 2019, comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut în termeni nominali cu 14,9%.

Cifra de afaceri

• Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a crescut față de luna precedentă cu 26,9%.

• Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent a scăzut cu 31%.

• În primele cinci luni comparativ cu aceeași perioadă din 2019, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a scăzut cu 14,9%.