Ministrul Finanțelor a spus câteva lucruri ciudate într-o emisiune la Digi24. Deși economiștii avertizează că prețurile apartamentelor vor crește mult dacă plafonul pentru o locuință crește la 140.000 euro, Florin Cîțu crede că "nu neaparat" se va întâmpla asta deoarece tinerii nu ar avea bani de avans. Cu alte cuvinte, înțelegem că astfel că nu vor putea să acceseze creditul. Prin urmare nu ar fi cerere așa de mare care să ducă la creșterea prețurilor.

Florin CituFoto: facebook

Declarația (o puteți citi mai jos) e ciudată având în vedere că acest program a fost mereu pentru ajutorarea tinerilor în achiziția unei case. Dacă nu e pentru tineri, pentru cine e acest program?

Dacă ne uităm la preambulul proiectului, înțelegem că se adresează familiilor (in link e varianta inițială, între timp fiind modificate multe articole). Câte familii își vor face credit de 140.000 euro, de exemplu, având în vedere că vorbim de faptul că, potrivit ministrului, e vorba de prima locuință? Rămâne de văzut după ce se adoptă.

Ce a spus Florin Cîțu:

„Noua casă este în aprobare la Consiliul Legislativ și vine săptămâna viitoare. Este pentru o casă nouă. Condițiile sunt puțin modificate. E un alt plafon. 140.000 euro, dar este o garanție de 60% a creditului și de un avans de 15%”, a spus el.

Fiind întrebat dacă va împinge piața, el a afirmat: "Nu neapărat, pentru că este un avans de 15% și de garanții de doar 60%. Ca să poți să accesezi acest credit, trebuie să ai totuși un avans de 15%. Nu foarte mulți tineri... chiar dacă prețul se duce acolo, îl iau."

De asemenea, a precizat că trebuie să fie prima locuință a celui care aplică pentru acest program.

Vedeți de la minutul 22:43