​Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anunță pe site-ul propriu că persoanele care au fost în șomaj tehnic și apar neasigurate la sistemul de sănătate trebuie să se adreseze Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). De precizat, așa cum și HotNews.ro a scris, multe persoane, care au fost în șomaj tehnic, figurează că nu au cotizat la Casa de Sănătate, deși au avut contribuțiile plătite. Casa de Sănătate dădea de înțeles, într-un punct de vedere, ba că ar fi vina angajatorilor, că ar fi completat greșit Declarația 112, ba că își iau datele din ANAF. Ulterior, Ministerul Finanțelor a dat vina pe CNAS.

Asigurari sanatate - anunt ANAFFoto: ANAF

Pe site-ul ANAF a apărut un anunț în acest sens:

În situația în care ați beneficiat de șomaj tehnic ca măsură de limitare a efectelor negative cauzate de criza COVID-19 și ați constatat că nu mai figurați ca asigurat în sistemul național de sănătate, vă rugăm să vă adresați Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, autoritatea competentă în ceea ce privește aplicarea legislației din domeniul sănătății.

În ceea ce privește calitatea de asigurat în sistemul național de sănătate, aceasta este reglementată prin Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare.

Mecanismul de declarare a obligațiilor fiscale aferente indemnizațiilor de șomaj tehnic, introdus prin Ordinul nr.1942/979/819/2020 din 12 mai 2020, a fost elaborat și aprobat în comun de către Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Din punctul de vedere al legislației fiscale și al modului de completare a declarației 112, încetarea calității de asigurat nu trebuia să apară, având în vedere că pentru indemnizația de șomaj acordată potrivit OUG nr.30/2020 se datorează CASS, iar persoanele beneficiare ale indemnizației rămân în continuare asigurate.

Deci, pare că, de fapt, vina a fost de fapt a CNAS, care deși a încasat banii pentru acele persoane, totuși ele nu au fost asigurate. Din informările Ministerului Finanțelor și ale ANAF înțelegem că angajatorii au completat corect Declarația 112, nu greșit, cum spunea CNAS.

Citește și:

Situație incredibilă. Un formular a scos mulți oameni din sistemul de sănătate. Problema pare a fi între ANAF și Casa de Sănătate. Cornel Grama: E trist că omul suferă

Oameni neasigurați la sănătate, deși li s-a plătit contribuția. CNAS spune că-și ia datele de la ANAF, iar șefa instituției spune că se lucrează la soluții

MFP: Situația privind oamenii care au rămas neasigurați nu trebuia să apară. Finanțele dau vina pe CNAS