DOCUMENT

Noua casă, modificată: Avans de 5 sau 15% și plafon de 70.000 euro sau 140.000 euro, în funcție de client

de F.B.     HotNews.ro
Miercuri, 22 iulie 2020, 13:31 Economie | Finanţe & Bănci


Noua casa
Foto: Pixabay
Guvernul are pe ordinea de zi de miercuri un proiect nou de modificare a programului „O familie, o casă”, fostă „Prima casă”. Denumit „Noua casă”, față de variantele discutate în ultimele săptămâni, acesta oferă două opțiuni, în funcție de client.

Proiect Noua Casă (varianta actualizată)

Cum arată ultima variantă a „Noua Casă”


Două plafoane:

 • 140.000 euro
 • 70.000 euro

La 140.000 euro sunt luate în considerare:

1. locuințele noi, recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanțării garantate.

2. locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanțării garantate

De reținut în privința plafonului de 140.000 euro: garantare de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, este în procent de maximum 60% din valoarea creditului, reprezentând maximum 85% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.

La 70.000 euro intră celelalte categorii de locuințe. Adică orice imobil cu destinaţia de locuinţă, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodăreşti, facilităţile, dependinţele, dotările şi utilităţile, aferente acesteia, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii.

De reținut în privința plafonului de 70.000 euro:
Creditul acordat unui beneficiar este garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 50% din valoarea creditului, reprezentând maximum 95% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea
rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.”

Avansul

 • La plafonul de 140.000 euro avansul e de 15%
 • La plafonul de 70.000 euro avansul e de 5%

Cine beneficiază


Persoana fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

• la data solicitării creditului garantate, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
• achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile
Programului;
• are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10960 vizualizari

 • +11 (17 voturi)    
  Cine beneficiaza ? (Miercuri, 22 iulie 2020, 13:48)

  poiuy [utilizator]

  Dezvoltatorii ca pot umfla preturile.
  Bancile ca vor oferii credite cu risc minim.
  • +3 (3 voturi)    
   doar atat? (Miercuri, 22 iulie 2020, 14:38)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui poiuy

   Si statul incaseaza TVA, impozit pe profit, impozit pe acte notariale, impozite si taxe ope salarii, etc. Iar dezvoltatorii pot umfla preturile oferind si calitate in plus, ca altfel nu cred ca cineva da dublu pe o locuinta doar pentru ca poate lua credit mai mare...

   Se pare ca pentru unii boomul imobiliar din 2007-2008 a lasat urme adanci, dar in loc sa caute vinovatia in propria inconstienta, cauta vinovati din exterior. ca si cum precupeata din piata e vinovata ca tu ai dat 20 de lei pe kilul de morcov stricat...
  • +2 (2 voturi)    
   tu si cu mine (Miercuri, 22 iulie 2020, 15:31)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui poiuy

   care nu vom mai cumpara 50mp la 65k euro, ci la 140k euro, cel putin asa spera ei.
  • +3 (3 voturi)    
   si statul (Miercuri, 22 iulie 2020, 16:18)

   lazarus101 [utilizator] i-a raspuns lui poiuy

   pentru ca la locuinte cu pretul de vanzare >450.000 RON nu se aplica reducerea cotei TVA la 5% se plateste TVA standard 19%
   Tinerii care cumpara casa sunt cei jupuiti dar hei, statul le face marea favoare de a-i lasa sa-si plateasca teapa in 30 de ani!
  • +4 (4 voturi)    
   Economia (Miercuri, 22 iulie 2020, 16:22)

   nu.conteaza [utilizator] i-a raspuns lui poiuy

   Constructiile si tot ce se invarte pe langa ele reprezinta o bucata foarte mare pe care statul profita de la locuri de munca la taxe si impozite. Este ca o supapa, identica cu salariu minim fixat arbitrar din pix de catre Executiv si este menit sa produca efecte reale in visteriile statului, la modificarea unei virgule. La fel este si acest plafon sau orice altceva stabilit arbirar. Oricine poate face un joc de imaginatie si sa vada cate categorii si paturi sociale intra aici: de la interpolii in trenning care or sa vanda gropi in camp, la notari, la banci si angajatii lor. Nici macar nu discut de Dorel care efectiv face munca. Poate ca Dorel e in alt stat si e vorba de un vietnamez. Sunt atat de multi oameni atrenati in aceasta treaba cu imobiliarele. Cand aceste angrenaje sunt blocate statul are cel mai mult de suferit.

   Ce face Catu acum incearca sa inflameze si mai mult acest domeniul pentru ca sutem in picaj, si incearca sa puna in carca cumparatorului cu ceva mai multi bani dezastrul economic ce se preconizeaza in lunile si anii urmatori. Ramane de vazut daca si BNR va relaxa conditiile de creditare -- dobanzi si mai mici, astfel incat sa aibe un efect real asupra economiei sa stimuleze apetitul pentru credite.

   Masura asta in mod cert va creste preturile, pentru ca indirect cei cu cutiile de conserve vechi vor incerca sa capitalizeze cat se poate de mult. Chiar si la preturi mult mai mici, in mod real vanzatorii de imobile vechi cereau apropiat de cele noi, cumparatorul fiind fortat sa dea din buzunarul lui diferenta pana la suma de plafon.

   Catu stie foarte bine ce efecte va marirea acestului plafon si pe asta se bazeaza. Se bazeaza pe un cumparatorul cu zero experienta si zero educatie in alegerea unui imobil.
  • +2 (2 voturi)    
   Si inca cineva (Miercuri, 22 iulie 2020, 17:02)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui poiuy

   Toti clientii politici cu relatii isi vor putea lua vile de 140.000 euro prin credite garantate de stat!
  • +1 (3 voturi)    
   Cei care doreau o (Miercuri, 22 iulie 2020, 23:01)

   Bradisor [utilizator] i-a raspuns lui poiuy

   o casa si nu puteau obtine credit pt. ca nu aveau cu ce garanta .Acum statul le acorda ac garantie.
 • -2 (6 voturi)    
  Iar, pentru alocatiile copiilor (Miercuri, 22 iulie 2020, 15:34)

  qz [anonim]

  nu au bani sa le mareasca! Voi va imaginati ce targuieli (lobby-uri are zice unii) au avut loc prin birourile lui Citu si Orban cu dezvoltatorii imobiliari si bancheri, credeti ca pe gratis, DNA se aude?
  • +1 (5 voturi)    
   ce legatura are una cu alta? (Miercuri, 22 iulie 2020, 18:45)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui qz

   Aici e o garantie care are sanse de a creste inflatia, pe cand alocatiile inseamna bani care trebuie imprumutati si dupa ce sunt dati se intorc foarte putini la buget ...
   • +4 (4 voturi)    
    Nu vezi legatura! (Miercuri, 22 iulie 2020, 23:03)

    qz [anonim] i-a raspuns lui jorj_bv

    Se repeta ,,reteta" guvernarii PDL a lui Emil Boc din 2009, dupa criza din 2008. Ai uitat-o? Creditele in franci elvetieni ale clientilor, mai spun ceva?
    Majorarea plafonului de garanţie de la 100kiloeurode euro la 140kiloeuro, cu o garanţie dată de stat de 80%, este fabuloasă pentru dezvoltatorii imobiliari şi pentru bănci.
    Cei care vor profita sunt dezvoltatorii imobiliari care vor mari artificial pretul metrului patrat al locuintei, bancile, agentiile imobiliare prin comisione si notarii. In scurt timp ca in 2009, pretul va sari de la 65 Keuro la 95keuro cat este in medie acum un apartament in capitala.
    Acesti bani se puteau duce in dublarea alocatiilor copiilor si nu in buzunarele altora. Nu m-ar mira ca fostii PDL-isti de care este plin actualul PNL sa fi propus ordonanta de urgenta aprobata astazi. Si nu cred ca a fost negociata pe gratis in birourile lui Citu si Orban, DNA se aude?
    • -2 (4 voturi)    
     Constructiile sunt unul din motoarele (Joi, 23 iulie 2020, 0:50)

     Bradisor [utilizator] i-a raspuns lui qz

     dezvoltarii economiei nationale Este normal ca atunci cand un asemenea sector este in dificultate statul sa vina cu stimulenteDaca castiga dezvoltatorii castiga si statul daca falimenteaza vor fi fericiti doar cei care vor sa moara si capra vecinului.
     • +2 (2 voturi)    
      Și demolările pot fi (Joi, 23 iulie 2020, 20:04)

      Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui Bradisor

      Eu zic că cel mai bun motor al economiei ar fi să îi punem pe unii să sape gropi și pe alții să le acopere.

      În felul acesta creem locuri de muncă, venituri la buget și crește și PIB-ul.

      Oare ce o fi greșit în argumentația asta (ca și în a ta, de altfel)?
 • +2 (2 voturi)    
  Inversare avans (Miercuri, 22 iulie 2020, 15:48)

  xCogito_ergo_sum [utilizator]

  Sincer, cred ca ar fi fost mai bine sa ceara un avans de 15% la locuintele vechi si 5% la cele noi. Astfel ar fi stimulat creare de locuinte noi...parca asta era scopul programului, stimularea sectorului constructiilor. Sau a crezut cineva ca este facut pentru cumparatori?!
 • +2 (2 voturi)    
  Plafon 140.000 (Miercuri, 22 iulie 2020, 16:04)

  methalman [utilizator]

  Care este diferenta intre prima casa si credit ipotecar la plafon de 140.000?
  La ora actuala 15% avans este si la creditul ipotecar.
 • +4 (4 voturi)    
  la 140k iti construiesti singur o super casa (Miercuri, 22 iulie 2020, 16:45)

  villa [utilizator]

  am in constructie o casa de 175 mp utili la 30 km de Bucuresti (pe A3), cu acces in 20 min la metrou Pipera. pana acum am bagat in ea 90k, 100k estimat la gri. plus teren 15k 2000 mp2.
  de ce as da 140k pe un apartament cu x camere undeva in camp?
  • -2 (2 voturi)    
   pai tocmai pentru asta s-a crescut limita (Miercuri, 22 iulie 2020, 18:48)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui villa

   ca sa poti construi o casa, nu doar 2 camere la bloc.
   Plus preturile mari din Bucuresti, Cluj, etc unde 70 mii nu se mai incadra deloc.
  • 0 (2 voturi)    
   .. (Miercuri, 22 iulie 2020, 21:56)

   Cib Ara [anonim] i-a raspuns lui villa

   eu nu inteleg de ce ai "bagat atata amar de bani ? necesarul de suprafata /membru de familie e max 24 mp cf normelor europene. la asta se mai adauga si curtea care extinde spatiul real . daca faci 2 copii ai nevoie fix de 100 mp + curte. de ce te-ai cracanat ? . in banii astia trebuia sa fi deja mutat .
  • +2 (2 voturi)    
   Alegere neinspirata (Miercuri, 22 iulie 2020, 23:09)

   qz [anonim] i-a raspuns lui villa

   Ti-ai ridicat casa intr-o pozitie in care hotii si talharii iti vor multumi.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Economie | Finanțe & Bănci

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by