Guvernul italian a aprobat miercuri cheltuieli suplimentare în valoare de 25 miliarde de euro, a treia injectare majoră de lichidități în economie în tentativa de a atenua efectele crizei generate de pandemia cauzată de noul coronavirus, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Noul pachet de stimulare economică va presupune împrumuturi adiționale și va majora deficitul bugetar pe 2020 la 11,9% din Produsul Intern But, comparativ cu 1,6% în 2019, cel mai mic nivel înregistrat în ultimii 12 ani, autoritățile de la Roma așteptându-se ca datoria publică să crească la 157,6% din PIB în acest an.

„Este esențial să continuăm sprijinirea sistemului de producție și veniturile cetățenilor”, a anunțat printr-un comunicat biroul premierului Giuseppe Conte după ce executivul a aprobat măsura în cadrul unei ședințe avute miercuri noaptea.

Guvernul italian speră ca noile cheltuieli să țină pe linia de plutire economie în timp ce așteaptă cele peste 200 de miliarde de euro în granturi și împrumuturi care i-ar reveni Italiei prin fondul de relansare economică convenit de liderii Uniunii Europene în cursul acestei săptămâni.

O parte din cheltuielile suplimentare vor fi folosite pentru a le permite oamenilor plata taxelor în tranșe eșalonate și pentru extinderea programului de susținere a salariilor cu încă 18 săptămâni, potrivit unei surse guvernamentale.

Companiile cele mai afectate în prima jumătate a lui 2020 vor putea beneficia de schema de ajutor cu condiția să nu efectueze disponibilizări.

Noul pachet de asistență economică vine după ce Roma a aprobat anterior încă 75 de miliarde de euro pentru susținerea afacerilor și familiilor. Per total guvernul italian a alocat 180 de miliarde de euro, incluzând împrumuturi bancare garantate de stat, deși se așteaptă ca doar o parte din fond să fie cheltuit.

Citește și: