DOCUMENT

Cum arată proiectul Guvernului pentru Kurzarbeit – un soi de muncă flexibilă

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Joi, 23 iulie 2020, 14:36 Economie | Finanţe & Bănci


Kurzarbeit in Romania
Foto: Pixabay
Cerut de mediul de afaceri, Ministerul Muncii a creat un proiect pentru implementarea Kurzarbeit – un soi de muncă flexibilă pe modelul german. Prin această măsură, se asigura plata unei indemnizații, pentru fiecare angajat, în valoare de maxim 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Proiect OUG Kurzarbeit (click pentru a deschide)

Foarte pe scurt:

• Angajatorul poate reduce a timpul de muncă al salariaților cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu repartizarea corespunzătoare a programului de lucru și reducerea corespunzătoare a salariului.

• Pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă.

• Pe perioada reducerii temporare a activității cauzată de existența stării de urgență, a stării de alertă sau a altei situații excepționale constatate prin act normativ, salariatul beneficiază de toate celelalte drepturi aferente timpului normal de muncă prevăzut în contractul individual de muncă anterior reducerii unilaterale a timpului de muncă.


Această măsură se propune a fi aplicată ori de către ori se instituie stare de urgență/alertă/asediu, în condițiile legii sau se înregistrează existența unor situații excepționale definite ca fiind forța majoră și/sau evenimentele cu caracter imprevizibil și provizoriu care determină scăderea cifrei de afaceri, din luna anterioară aplicării măsurii, cu cel puțin 25% față de media anului anterior pentru cel puțin 10% din contribuabili marii și mijlocii.

Măsura se poate aplica la nivel național sau sectorial, după caz, la propunerea Ministerului Finanțelor Publice prin hotărâre a Guvernului care prevede și durata efectivă, precum și procedura de aplicare.

Angajatorul poate dispune măsura reducerii timpului de muncă și poate solicita indemnizația dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
• măsura afectează cel puțin 10% din numărul de salariați ai unității;
• reducerea activității este justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării măsurii de cel puțin 10% față de luna similară din anul anterior.


Măsura nu se aplică:

• instituţiilor publice
• angajatorii care se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activităţile suspendate sau restricţionate
• angajatorii care sunt înregistrați în jurisdicții necooperante în scopuri fiscale.

Citește și:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4907 vizualizari

 • -2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 23 iulie 2020, 15:21)

  [anonim]

 • 0 (4 voturi)    
  Exprimarea (Joi, 23 iulie 2020, 15:31)

  dandantheman [utilizator]

  In document e absolut comunista, stalinista...oare cand vom scapa de "vechile cadre" care inca ne scriu legi si pe timp de corona (sunt sigura ca unii sunt mai tineri, dar au fost deja bine indoctrinati de tapii batrani inainte sa iasa aia din peisaj.
 • +3 (3 voturi)    
  Copy-paste aiurea... (Joi, 23 iulie 2020, 16:01)

  Dan S. [utilizator]

  Definitia completa a indemnizatiei prevazute este "Pe durata reducerii unilaterale a timpului de muncă în condițiile alin. (1) salariaţii afectați demăsură beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut încontractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate caurmare a reducerii timpului de muncă, ÎN COMPLETAREA DREPTURILOR SALARIALE CUVENITE, CALCULATE LA TIMPULEFECTIV LUCRAT."!

  Ca altfel ar plati lumea numai cu bani de paine si nici atat.

  Scrieti corect, nu speriati lumea...
 • +2 (2 voturi)    
  Pare o chestie complicacioasa (Joi, 23 iulie 2020, 20:48)

  UnOarecare [utilizator]

  Care o sa-i bage pe directori/patroni in masina de facut harti, dat aprobari si pus stampile a incompetentilor birocrati romani?
  Adica iar spaga = coruptie?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by