Un clujean muncește aproape 12 ani ca să-și cumpere un apartament. Un brașovean doar 10, iar un giurgiuvean puțin peste 5 ani. Iar ”Noua Casă” va îngreuna și mai mult situația

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 24 iulie 2020, 10:07 Economie | Finanţe & Bănci


Apartamente in constructie
Foto: Flatfy
Cu salariile ușor diminuate din cauza pandemiei și pe o piață imobiliară în efervescență mai ales din cauza programului guvernamental ”Noua Casă”, un român va trebui să lucreze mai mult pentru a-și cumpăra un apartament. HotNews a analizat 21 de capitale de județ din România, pe baza datelor privind salariile nete (transmise de Institutul Național de Statistică) și a prețutilor comunicate de imobiliare.ro. Clujul rămâne orașul cel mai scump, unde pentru un apartament de 60 de metri pătrați ar trebui să lucrezi aproape 12 ani pentru a-l putea achiziționa. Cu câteva luni mai mult decât cu un an în urmă. Vestea proastă e că apartamentele se vor scumpi, spun specialiști care nu au interese în domeniul imobiliar.

Iată graficul cu numărul de ani necesari pentru achiziția unui apartament de două camere cu o suprafață de 60 de m.p. în aprilie 2020 (click pentru a-l mări):

Mai jos, numărul de ani necesari pentru aceeași achiziție în aprilie 2019:
Situația în reședințele de județ - apartamente de vânzare

La fel ca în cele trei luni anterioare, niciunul dintre marile centre regionale ale țțării nu a intrat, în T1 2020, în clasamentul orașelor cu cele mai mari scumpiri pe segmentul apartamentelor. Astfel, cea mai mare majorare de prețț din perioada analizată, respectiv 8,5%, a avut loc în Zalau, pâna la o medie de 760 de euro pe metru patrat util – capitala județului Salaj ieșind, în urma acestei evoluțții, din clasamentul orașelor cu cele mai ieftine apartamente, arată un raport al imobiliare.ro, consultat de HotNews.ro.

Cu un plus de 6,8%, pâna la 880 de euro pe metru patrat util, Deva a ocupat poziția a doua la nivel națțional, fiind urmata de Botoșani (+6,2%, pâna la 900 de euro pe metru patrat), Giurgiu (+6%, pâna la 600 de euro pe metru patrat) și, respectiv, de Târgoviște (+5,7%, pâna la 740 de euro pe metru patrat). În ciuda tendințței general ascendente a prețțurilor observata în reședințele de județț ale țțării, trimestrul trecut a avut loc și o scadere, anume în Slobozia: în capitala județului Ialomița, pretențțiile vânzatorilor s-au diminuat cu 1,7% la început de 2020, ajungând la o medie de 730 de euro pe metru patrat util.Clasamentul celor mai mici variații de preț este completat de Piatra Neamț, unde apartamentele s-au scumpit cu 0,6%, pâna la 740 de euro pe metru patrat util; capitala județului Neamț este urmata de Alexandria, cu un plus de 0,7% la trei luni (pâna la 600 de euro pe metru patrat util), de Bacau (+0,8%, pâna la 830 de euro pe metru patrat util), dar și de Calarași (+0,8%, pâna la 710 euro pe metru patrat util).

În ciuda variațiilor consemnate în ultimele trei luni, în clasamentul național al reședințelor de județ cu cele mai scumpe apartamente nu au intervenit rasturnari de situațție. Astfel, pe primul loc în top se situeaza tot Cluj-Napoca, de data aceasta cu o medie de preț de 1.760 euro pe metru patrat util, urmatoarele poziții fiind ocupate de București (cu 1.460 de euro pe metru patrat), de Timișoara (cu 1.270 de euro pe metru patrat), de Constanța (cu 1.230 de euro pe metru patrat) și, respectiv, de Brașov (cu 1.190 de euro pe metru patrat).

La polul opus, clasamentul orașelor cu cele mai ieftine apartamente arata diferit comparativ cu trimestrul anterior: pe primul loc se situeaza tot Reșița (unde prețurile au crescut de la 550 la 570 de euro pe metru patrat util), în vreme ce Giurgiu și Alexandria se afla la egalitate, cu 600 de euro pe metru patrat; orașele Târgoviște și Zalau au fost scoase, însa, din clasament de Calarași (710 euro pe metru patrat) și, respectiv, de Slobozia (730 de euro pe metru patrat).

Ce spun specialiștii: vom asista la scumpiri viitoare

”Majorarea plafonului pentru creditele pentru achiziția de locuințe noi de la 70.000 de euro, la cel puțin 140.000 de euro, prin noul program „Noua casă”, ar putea duce la creșterea prețurilor locuințelor. Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est în cadrul UniCredit Bank Londra este sigur de acest lucru. “Absolut sigur. Avem și modelele. De exemplu Croația care a făcut exact același lucru acum 2 ani. Ca urmare, prețurile au crescut cu 20% într-un an. A crescut și piața, e adevărat. Nu s-a văzut nimic în inflație că oamenii au dat mai mulți bani să-și cumpere locuință cu această garanție”, a declarat el, într-o conferință de specialitate.
Potrivit acestuia, cu siguranță prețurile vor crește mai mult. “Unul dintre motivele pentru care prețurile imobiliare în România nu au crescut mai repede decât în regiune a fost chiar Prima casă pentru că, cumva, a ținut apartamentele, mai ales cele mici, sub limita de 60.000 – 65.000 euro, cât a fost ea. Dacă acea limită se mărește, automat apartamentele care au stat în 60.000 – 65.000 euro se vor duce în 95.000 euro”, a precizat Bucșa.

La rândul ei, avocatul Alina Roșca de la Casa de Avocatură Roșcă Law Office, specializată în real estate, semnalează prețuri din ce în ce mai mari pe piața imobiliară din România și îi îndrumă pe cei care doresc să investească cu orice preț să analizeze foarte bine “așa zisele oportunități”.

“Prețurile la imobiliare nu au scăzut, din contra, au rămas neschimbate sau chiar au crescut pe segmentele proprietăților care erau dezirabile și înainte de pandemie. Deși logic ar fi ca după un posibil nou val de scădere a afacerilor, în toate domeniile, piața imobiliară să scadă și ea, cu toate acestea nimeni nu poate garanta o asemenea scădere și nici nu avem o predicție clară în acest sens.”, explică avocatul Alina Roșca care consideră că interacțiunea mai mare a oamenilor cu spațiul în care locuiesc sau muncesc creează diverse scenarii și o dinamică mare pe piață imobiliară.

Între riscul unei crize și posibilitatea unei inflații, avocatul Alina Roșca recomandă să se mai aștepte pentru tranzacțiile importante: “Ideal probabil este să așteptăm să vedem încotro o să o ia piață, să vindem dacă ni se oferă un preț bun, să cumpărăm dacă suntem norocoși să găsim ceea ce ne dorim la prețul corect, să ne schimbăm locația biroului dacă suntem absolut siguri că ceea ce am găsit ni se potrivește, dar, în fiecare caz, să ne asigurăm că în oricare dintre aceste schimbări înțelegem bine contractul de vânzare – cumpărare, contractul de închiriere și orice alți termeni legali în care ne implicăm ca urmare a acestei tranzacții.”

“Și foarte important să analizăm foarte bine așa zisele oportunități. Luam cazul unei proprietati imobiliare care ni se pare de nerefuzat - daca nu ii analizam bine actele de proprietate, daca nu intelegem bine costurile lunare care le implica, daca nu apelam la un specialist care sa ne indice corect pozitionarea terentului aferent si daca nu ne uitam cu atentie la imprejurimi si vecinatati - riscam sa transferam visul nostru intr-un cosmar groaznic care sa ne puna in pozitia sa pierdem bani, dar si mult timp pana reusim sa revindem sau sa redresam problema.”, argumentează Alina Roșca.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

27513 vizualizari

 • -5 (33 voturi)    
  Eu nu inteleg cine cumpara ap din anii 50-70 (Vineri, 24 iulie 2020, 10:30)

  Gryphus [utilizator]

  de ce ti-ai cumpara ap intr-un bloc vechi din 1960-70-80 de 10 etaje pe 25 de ani cu 60.000 euro?

  alta aberati mi se pare sa iti cumperi ap in ILFOV de genul celor din Militari Residence cand stii ca e imposibil sa ajungi la munca cu masina din moemtn de priamria nu a facut si sosele
  • +14 (24 voturi)    
   Eu nu inteleg cine cumpara gropi in camp (Vineri, 24 iulie 2020, 11:21)

   nu.conteaza [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Nu intelegi pentru ca ai fracturi masive in gandire.

   Apartamentele vechi de sunt inifinit mai bine pozitionate decat cele noi.

   Apartamentele vechi sunt infinit mai bine realizate
   decat cele noi.

   Apartamentele vechi, cele care nu sunt demolate pe interior au de obicei bucatarii de sine statatoare.

   Intrebarea este de fapt, "de ce ti-ai cumpara o locuinta noua, facuta de niste Dorei care nu stiu meserie cu otel adus din Turcia facute de un interlop in trenning la periferia orasului cu o butelie pe post gaze si o fosa pe post de canalizare". Iar raspunsul este ca pui botul la orice iti vinde breakul imobiliar.

   Iar ap. vechi nu mai sunt demult 60k, daca sunt mai apropriate de centre de interes.
   • +5 (7 voturi)    
    Nu e prost cine cere... (Vineri, 24 iulie 2020, 11:56)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui nu.conteaza

    Din pacate, Romania nu duce lipsa de prosti.
    • +2 (8 voturi)    
     Unii nu sunt versati (Vineri, 24 iulie 2020, 15:18)

     Urzitoru [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     unii oameni sunt sinceri si nu au abilitati de detectiv sau smenar! Intotdeauna am urat expresia asta, "nu-i prost cine cere"... da, nu-i prost, dar e nesimtit! Si nu mi se pare ok sa promovezi atitudinea asta!
   • -2 (14 voturi)    
    Fracturi masive in gandire ai si tu. (Vineri, 24 iulie 2020, 12:02)

    Amad [utilizator] i-a raspuns lui nu.conteaza

    1. Presupui ca toti dezvoltatorii sunt Dorei. Doar un Dorel are pretentia ca detine adevarul absolut.
    2. Apartamentele construite inainte de 89 nu sunt toate mai bine construite. Probabil nu ai vazut cum arata pe dedesubt Imbinarile intre pereti si plansee, etc.
    3. Blocurile vechi arata ca un ghetou, in care fiecare a facut ce a vrut.
    4. Sunt apartamente noi mai proaste decat cele vechi, dar sunt si infinit mai bune. Nu toti dezvoltatorii contruiesc cu sarme de prin targ sau pereti din carton.
    5. Sunt orase unde pentru aceeasi bani primesti in 2 ani un apartament nou cu aceeasi suprafata ca unul de 40 de ani. Asta incluzand izolatie de 15cm, incalzire in pardoseala ce automat include podea izolata, AC, pereti interiori din BCA YTONG izolati si ei vata bazaltica, etc.

    Inainte de a investi bani, investeste timp.
    • +2 (2 voturi)    
     aha (Vineri, 24 iulie 2020, 23:01)

     ClaudiuO [utilizator] i-a raspuns lui Amad

     diferenta intre acum si atunci e ca atunci nu se construia pentru profit iar la beton si alte materiale de constructie nu se facea rabat. Stau in bloc facut in anii 70 si nu am avut niciodata probleme cu tevile. deci bloc de peste 50 de ani , amice.

     Nu stiu ce ghene pe scare blocului visezi , eu nu am asa ceva. Probabil te referi la blocurile mari de garsoniere.

     Da , compartimentarea e mai slaba decat la blocurile noi dar fiecare ce cauta. Eu cand ma uit la constructiile noi si vad palma aia de perete intre apartamente ma ia cu tremur. Ca sa nu mai vorbesc ca auzi pe ala de sus cand se misca in pat. Asta nu e confort. Si cand te gandesti ca platesti 30 de ani pe mizeria aia de carton...

     Sa-mi zici cum arata blocul tau nou dupa 5-10 ani . Also hai sa-ti mai zic un secret. Intreaba instalatorii si meseriasii din orasul tau unde merg la reparatii cel mai des si ce parere au de blocurile noi.
   • 0 (12 voturi)    
    hai sa fim seriosi (Vineri, 24 iulie 2020, 14:16)

    alex34 [utilizator] i-a raspuns lui nu.conteaza

    vrajeala asta cu "Apartamentele vechi sunt infinit mai bine realizate decat cele noi." e folosita predominant de nostagici dupa comunism... majoritatea blocurilor vechi sunt niste ghene pline de gandaci, pensionari frustrati si cu gunoiul pe scara... , iarna frig si vara canicula in apartamente, tevi care se fisureaza, inundatii, vecini care nu isi repara scurgerile si tipa ca nu e de la ei , am stat cu chirie ani buni in blocuri vechi si nu mi-as cumpara niciodata un apartament vechi. Poate exceptie sa faca blocurile din zone centrale dupa anii 80', gen blvd unirii dar acolo preturile sunt enorme...,
   • -2 (4 voturi)    
    Gândiți și mai departe de mâine (Vineri, 24 iulie 2020, 18:43)

    Dani_Corban [utilizator] i-a raspuns lui nu.conteaza

    Minunatele apartamente construite în anii 50-70 nu vor mai avea valoare până terminați de plătit creditul.
    Nu pot fi lăsate nici moștenire peste generații...
    Pentru că vor avea BULINĂ ROȘIE în 20 de ani.
    Oricât de minunați ar fi fost doreii anilor '70, blocurile alea nu vom mai avea valoare în curând.
    Zonele seismice nu țin cont de visele și naivitatea voastră.
    • 0 (0 voturi)    
     Nu vor avea "bulina". (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 11:10)

     DEMA GOGU' [utilizator] i-a raspuns lui Dani_Corban

     Bulina rosie se pune in urma unei expertize tehnice ,nu in urma vechimii constructiei.
     Materialele constructiilor vechi sunt net superioare celor noi si de aici diferenta in durata de exploatare a imobilelor facute inainte de '89.
  • +12 (14 voturi)    
   Explicatiile ar fi (Vineri, 24 iulie 2020, 12:06)

   CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Pina in 1990 exista Inspectia Constructiilor. Si era foarte rau sa nu le placa lor ceva - se intra rapid in puscarie pt sabotaj daca se dadea rasol
   Astazi se construieste cum o fi si apoi se placheaza cu "finisaje lux" si cam pe aia dai banii. Canalizarea e praf, prost proiectata si fara aerisire; magistralele de curent si tevile de apa sint subdimensionate; accesul in oras e dificil; materialele de constructie sint "moderne" - adica rigips si alte alea sa tina cit nu mai poti sa ii dai in judecata. Apoi toate utilitatile sint monopolul "dezvoltatorului" si devi sclavul lui.
   Si ar tot fi motive....
   • +2 (8 voturi)    
    Da si nu (Vineri, 24 iulie 2020, 15:33)

    Urzitoru [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

    Inainte de revolutie era inspectie, da, dar sa folosesc un cuvant de-al tau, daca dadeai si tu un "rasol" nu mai era nici o problema! Stiai ca in comunism constructorii erau platiti la cantitate? Adica Dorel zugravu era platit la metru patrat! Prin urmare Dorel era interesat sa termine cat mai repede, dese ori luand scurtaturi .
    Instalatiile electrice au ramas subdimensionate, ba si imbatranite in blocurile vechi, iar nesimtitii de electricieni iti ia mii de lei manopera pt doua zile de munca sa le schimbi! Iar un exemplu pt care arhitectii comunisti gandeau extrem de prost, este faptul ca au instalat ghene cu tobogan direct in mijlocul blocului, nepasandu-le de mirosuri, gandaci, sobolani, boli...
    Pe de alta parte, da, si "dezvoltatorii" de azi sunt nenorociti cu adaosul de 100% la pretul final, unii chiar infractori care nu fac racorduri la canalizare, gaz, nu instaleaza lifturile prevazute...
    Ramane la latitudinea clientului sa isi duca lupta, sa investigheze, sa se informeze, sa evalueze propriile nevoi... Din pacate asa am ajuns! Statul nu protejeaza cetateanul!
 • +8 (12 voturi)    
  Statistica de amatori (Vineri, 24 iulie 2020, 10:32)

  NickName123 [utilizator]

  După matematică simplă și euro cu 4,8 de exemplu în Cluj reiese salariu mediu 3566 RON iar în București 4219 RON.

  Problema e că prețul apartamentelor e din Cluj-Napoca (orașul) iar media salariilor e din Cluj (judetul); să fie relevant, ori se ia media pieței imobiliare din județ ori se ia media salarială din orașul reședință din județ.


  Salariu mediu net județ Cluj 3662:
  https://ziare.com/cluj-napoca/stiri-business/statistica-cluj-cele-mai-mari-salarii-din-tara-dupa-bucuresti-au-crescut-cu-13-la-suta-intr-un-an-8082240
  • +10 (12 voturi)    
   amatori si amatori.. ;) (Vineri, 24 iulie 2020, 12:11)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui NickName123

   Ai dreptate, a incurcat orasul cu judetul, dar problema este mult mai complicata si se rezolva in felul urmator:

   1. Salariul nu este singura forma de venit. O analiza de accesibilitate a preturilor se face pornind de la venituri, nu de la salarii.

   2. Locuintele sunt, cu putine exceptii, unifamiliale. Adica locuieste o familie, nu o persoana. Deci venitul pe familie, nu pe persoana.

   3. Venitul mediu este deseori o struto-camila. Poti sa ai 10 muritori de foamei si 10 milionari.. in medie stam bine!!! De aceea in practica se foloseste venitul median.

   4. Chiar si cu venitul median, sunt sanse mari sa avem o societate cu diferite trepte de acces la piata imobiliara. Deci se imparte distributia de venituri in intervale, cat de cat omogene. De obicei 4 (quartile) sau 5 (quintile).

   Rezumand, se ia distributia de venituri pe familie, se imparte in 5 parti egale si se calculeaza ce locuinta isi permite fiecare segment, pe baza venitului median, sa cumpere.
   Pentru ca rezultatele difera semnificativ, este de preferat ca analiza sa se faca separat pentru persoanele singure, familiile cu un singur membru care aduce venituri si familiile care au mai multi membri care aduc venituri.
  • +3 (5 voturi)    
   Absolut corect (Vineri, 24 iulie 2020, 14:01)

   TheBlizzard [utilizator] i-a raspuns lui NickName123

   Din pacate autorul este deja "well known" pentru analizele efectuate pe genunchi...
 • +23 (23 voturi)    
  Vestea proastă pentru specialiști (Vineri, 24 iulie 2020, 10:35)

  Shaolin [utilizator]

  Vestea proastă pentru specialiștii care nu au interese în domeniul imobiliar (pfff) este că românii nu mai sunt (chiar) așa de proști cum erau în 2008.

  Toate tehnicile lor de manipulare (prin care vor să inducă frică în populație să o determine să cumpere) nu vor mai avea același efect pe care l-a avut în 2008.
  • +2 (4 voturi)    
   ai fi surprins (Vineri, 24 iulie 2020, 14:24)

   alex34 [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

   cati romani se arunca la credite pt ca isi doresc "ACUM" casa, si gandesc ca ce mi-e credit de 60.000 ce mi-e 90.000, vine rata nitel mai mare, aia e, dar am casa! dezvoltatorii isi umfla buzunarele, iar dupa 1-2 ani de rate incep regretele cand vezi ca muncesti doar pt rate..
   • +5 (5 voturi)    
    Exemplu extrem (Vineri, 24 iulie 2020, 16:04)

    Urzitoru [utilizator] i-a raspuns lui alex34

    "nitel mai mare"? Oricat de prost si avar ar fi un client, diferenta dintre 60.000 si 90.000 la pretul de achizitie probabil ca nu si-ar permite-o!
   • +6 (6 voturi)    
    chiar aș fi curios să cunosc pe cineva care... (Vineri, 24 iulie 2020, 16:35)

    NicuPandemicu [utilizator] i-a raspuns lui alex34

    ...se bagă să-și ia un credit pe 30 de ani fix când se anunță cea mai mare criză economică mondială de la Marea Depresiune din 1923.

    Zevzecii anti-5G sunt genii pe lângă ăștia de se înhamă la datorii pe zeci de ani în pragul unei recesiuni profunde, despre care toată lumea spune că e inevitabilă.
 • +14 (16 voturi)    
  combustibil pentru bula (Vineri, 24 iulie 2020, 10:40)

  hanu [utilizator]

  au mai facut si altii asta, a rezultat o bula speculativa superba. Peste 1000 mp in romania e dementza
 • +20 (22 voturi)    
  Articol susținut de...? (Vineri, 24 iulie 2020, 10:40)

  Shaolin [utilizator]

  Știu că de obicei la publicitate puneați în titlul articolului "Articol susținut de ..."
  • +6 (6 voturi)    
   Ce intrebare !!!!! (Vineri, 24 iulie 2020, 12:15)

   Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

   Nu il vezi pe prietenul nostru Dan Bucșă citat și aici?
   De obicei are articolul lui cu poză, susținut de Unicredit - intotdeauna o "introspecție" care suna interesant de argumentat pentru cei care nu înțeleg prea multe - și cărora le este servită dezinformarea!

   Este o manipulare crasă a realității, ca să nu omoare instant piața imobiliară. Adevărul este că titlu nu e corect. Așa cum comenta cineva, titlul se potrivește doar în momentul în care vorbim de salarii plafonate la nivelul țării (ca la bugetari), nu și în economia noastră. Titlul pune egal între locuitorii din Călărași și cei din ClujNapoca.
   Vânzarea de locuințe noi nu este targhetată către cei cu salariul minim pe economie, și nici măcar petru cei cu salariul mediu pe economie. Trebuie să ai un venit destul de generos și consistent, binișor peste medie, să fi acceptat la achiziționarea în rate, sau să îți permiți achiziționarea unui apartament.

   Domnule Bucșă - o astfel de analiză aș dori să faci, în care să observi profilul celor care cumpără locuințe în fiecare oraș și care este salariul (mediu) al celor care au facut astfel de achiziții în ultima perioadă - si te rog nu fă o medie grosolană. Sunt mai multe tipuri de medii - medie ponderată, K-means, tot felul de analize valoroase se pot face. Te astept cu ceva mai beton.

   Pe de altă parte, nu îl credeți când spune că piața va crește în perioada următoare - mai ales în această pandemie care încă crește - și marile economii ale lumii preconizează o contractre de cel puțin 10%, cu presiune mai mare pe salariați care au venituri reduse sau au devenit șomeri.

   Din snoavele lui Bucșă amintim câteva (unele asemănăoare cu cea de față):
   economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23126373-pentru-apartament-doua-camere-cluj-trebuie-muncesti-peste-11-ani-bucuresti-putin-peste-8-ani-iar-resita-4-ani-3-luni-care-pretul-corect.htm
   economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23428614-dan-bucsa-unicredit-bank-londra-revesiunea-sua-mijlocul-anului-viitor-dar-nu-adanca.htm
   • -5 (5 voturi)    
    Preturile au crescut oricum (Vineri, 24 iulie 2020, 14:17)

    Rad696 [utilizator] i-a raspuns lui Fileu_de_Poveste

    "Pe de altă parte, nu îl credeți când spune că piața va crește în perioada următoare..."

    Pai nu e necesar sa il cred si e de ajuns un scroll pe imobiliare.ro. Ap. vechi din Bucuresti s-au scumpit fata de februarie anul trecut. Vizionate in februarie un pret. Vizionate acum acelasi pret+15000 de euro. Poti explica tu de ce?
    • +6 (6 voturi)    
     DA (Vineri, 24 iulie 2020, 14:41)

     ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui Rad696

     Asa mai pe surse, a fost o intelegere intre "imobiliari" ca sa creasca pretul ca dupa un timp sa zica ca l-au scazut. Sa vedem cat ii tine sa tina preturile "reduse" . Presupun ca atata timp ca statul o sa le dea bani , inca mai merge. Sper ca intr-o zi sa vina cineva la stat care in loc sa subventioneze toti hotii, sa ii concureze, facndu-si propriile cartiere rezidentiale( asa cum e in Viena). Abia atunci o sa scada preturile si o sa creasca calitatea
    • +6 (6 voturi)    
     e o crestere artificiala (Vineri, 24 iulie 2020, 15:19)

     Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui Rad696

     la care unii pun botul
     Nu e sustenabila
     Nu vorbim la iarna cand tot timpul scade, dar hai sa revedem ce va fi anul viitor pe vremea asta.

     Hai Romania!
     • +3 (3 voturi)    
      prețul cerut nu e tot una cu tranzacție făcută (Vineri, 24 iulie 2020, 16:45)

      NicuPandemicu [utilizator] i-a raspuns lui Fileu_de_Poveste

      Lichiditatea pieței imobiliare e la pământ. Nu s-au finalizat decât tranzacțiile convenite înainte de pandemie.

      Ca și în cazul burselor, când prețul crește pe volume mici, descarcă investitorii calificați și intră papagalii. Așa arată un final de trend ascendent.

      Anul 2020 reprezintă finalul unui ciclu de creștere de șase ani în imobiliarele românești. Prețurile au atins maximul trendului început în 2014 și sunt în punctul de inflexiune, după care urmează un ciclu de scădere. E inevitabil, oricâte articole ar sponsoriza specialiști care nu au interese în domeniul imobiliar.
 • +11 (13 voturi)    
  ce naiba e un... (Vineri, 24 iulie 2020, 10:51)

  Mistrelutz [utilizator]

  ''giugiuvean'' ?
  • +4 (4 voturi)    
   un fel frumos de a spune... (Vineri, 24 iulie 2020, 12:08)

   nectarie [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

   ... giurgiuvean :)))
   Nu stiu cum e la altii, dar in Bucuresti cuvantul are o incarcatura peiorativa.

   De exemplu, daca erai un bucurestean conducand o dacie 1300 cu portbagaj deasupra, ai fi fost intrebat de concitadini: ce-i cu portbagajul ala de giurgiuvean?
  • +5 (5 voturi)    
   Este (Vineri, 24 iulie 2020, 12:37)

   coor [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

   unul care se giugiuleste , ce n-ai priceput ?!
 • -2 (10 voturi)    
  deci (Vineri, 24 iulie 2020, 11:25)

  martel55 [utilizator]

  nu e nici un avantaj sa fii intr-un oras cu salariu mediu mia mare, din contra, ca putere de cumparare stai mai prost desi aparent ca valoare castigi mai bine
  • +6 (10 voturi)    
   Nu zau? (Vineri, 24 iulie 2020, 12:11)

   Amad [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Pai cand tragi linie, care este averea ta neta?
   Cel din Bucuresti poate vinde, se muta in Vatra-Dornei, si-i raman si bani de masina + vacante.
   Cel din Vatra-Dornei dace se muta in Bucuresti, cam moare de foame...
   Dupa tine este la fel de avantajos atunci cand stai acasa pe gratis ca atunci cand ai salariu de 1500 EUR dar care se duce pe rate la apartament, masina, week-enduri la munte-mare, etc.

   Voi mai ganditi?
   Nu am votat, ca nu-i niciun avantaj ... vorba ta.
  • -2 (4 voturi)    
   esti din caracal? (Vineri, 24 iulie 2020, 12:16)

   Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   sau trăiești "visul urban"?
 • +6 (12 voturi)    
  Ultimul racnet (Vineri, 24 iulie 2020, 12:05)

  mirceapanait [utilizator]

  Inainte de o scadere masiva.
 • -1 (11 voturi)    
  Ce stimuleaza aceasta taxa? (Vineri, 24 iulie 2020, 12:09)

  Marionette [utilizator]

  Pai vor avea front de lucru:
  -bancile
  -imobiliarele
  -firmele de constructie.
  Ce vor face bancile? Pai iti vor da 140.000 euro si vor conveni ca dupa 20 de ani sa le dai inapoi 168.000 euro, deci o dobanda de 0.5%. Cum trece perioada de gratie de 2 ani "situatia internationala economica" va dictta cresterea de la 0.5% la 5.5% a dobanzii. Adica in loc sa mai dai 28.000 euro in plus inapoi vei avea de dat de 2 ori si jumatate casa. De ce? Pentru ca pot si este legal! Pentru ca asa functioneaza.
  Imobiliarele Sarlatani slabi care nu pot face bani din sarlatanie trec pe imobiliare si vor castiga si ei fabulos din asta.
  Firmele de constructie: Ca om cinstit daca vrei sa-ti pui 10 mp de polistiren ti se va cere 1000 de euro pentru ca asa vor arata devizele pentru a putea ajunge la valoarea de 140.000 de euro o constructie.
  Din banii contribuabilului vor fi stimulati doreii pe care nu -i duce capul din constructii, sarlatanii din imobililare si bancherii! Multumim PNL!
  • +1 (9 voturi)    
   O mica observatie (Vineri, 24 iulie 2020, 13:07)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   Cand creste dobanda si nu-ti mai permiti sa platesti ratele la datoria pe care o ai, poti sa vinzi locuinta si sa achiti restul datoriei pe loc. Nu te obliga nimeni sa te imprumuti. Nu te obliga nimeni sa cumperi o locuinta pe care nu ti-o permiti. Pretul este echilibrul cerere-oferta. DACA fraierii nu ar mai accepta preturi umflate, s-ar ajusta si oferta pe masura.

   Ca fapt divers, dobanda aia de 0.5% se aplica si celor care plateau 5.5% in urma cu 2-3 ani...
   • +1 (1 vot)    
    Perfect de acord dar în condiții de piata libera! (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 6:38)

    Marionette [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    De ce să susțină contribuabilul riscul băncii. Nici pe banca nu o obliga nimeni sa de-a credit. Sa aibă profesioniști la acordare credite și când dă prost să piardă. Așa banca bare o afacere win win pe pielea contribuabilului și culmea susținută de liberali. (USL-isti ce-i drept)
    E că și când mi as face o pizzerie și aș da de mâncare la tot orașul. Cine are și vrea să-mi de-a banii ok, cine mănâncă și nu are sau nu vrea să-mi de-a banii atunci plătește contribuabilul. Pai ce capitalism e ăsta cumetre? Și mai vii și cu texte că " nu te obliga nimeni". ?
 • +2 (10 voturi)    
  PNL si Citu au interese imobiliare (Vineri, 24 iulie 2020, 12:28)

  robyzs [utilizator]

  PNL si Citu au interese imobiliare asa ca susțin bula imobiliara
 • +5 (7 voturi)    
  Deci Noua Casa este mai (Vineri, 24 iulie 2020, 12:31)

  xrogo [utilizator]

  proasta decât Prima Casa!
 • +9 (9 voturi)    
  Ce-i drept (Vineri, 24 iulie 2020, 12:36)

  coor [utilizator]

  si la Satu-Mare preturile o luat-o razna parca s-o sclintit lumea de cap , dar ce-i si mai drept nu cumpara mai nimeni . Este plin de imobile de vanzare cu preturi SCANDALOASE , dar cum ziceam sunt " DECAT " de vanzare , nu si de cumparare , mai ales ca salariile de-aci nu-s nici din Cluj nici din capitala.
 • +8 (8 voturi)    
  Preturi mari (Vineri, 24 iulie 2020, 12:52)

  Nickname123456 [utilizator]

  Noul program este facut pentru dezvoltatori, nu pentru cumparatori. Acum se construieste cu 400euro/mp, asta la un bloc, la care mai adaugi pretul terenului. La un ap de 100m, in zona Dristor-Titan, pretul de constructie+teren cota ap, ajunge la 55-60mii euro si se vinde cu 120-130mii euro. Buna afacere si vor sa mai creasca preturile cu ajutorul noului program.
 • +1 (3 voturi)    
  conditiile pentru plafonul de 140k sunt ciudate (Vineri, 24 iulie 2020, 12:56)

  jorj_bv [utilizator]

  Inteleg ca in unele zone din Bucuresti sau Cluj preturile sunt cu 50% mai mari decat in Brasov, plus ca nu iti prea da mana sa cumperi in partea cealata a orasului din cauza navetei.
  Dar ce nu inteleg e ca trebuie sa nu mai fi avut alta locuinta pe nume sau nu peste 50 mp. Asta avantajeaza beizadelele interlope care pun casele pe numele parintilor si bunicilor.
  Poate ai avut un apartament intr-o localitate mica, dar vrei sa te muti la oras. Sau pur si simplu vrei sa cresti cu o treapta - poate a aparut un copil, poate simti ca nu iti mai ajung 51 mp.
 • +8 (8 voturi)    
  eu as numi toata agiatatia asta : (Vineri, 24 iulie 2020, 13:07)

  Cib Ara [anonim]

  avantul prabusirii.

  sfat. nu pescuiti in ape tulburi , nu cumparati cand piata e instabila , nu creste nimic , e disperarea imobiliarelor si a bancilor inainte de un mare crach. cu preturile scandaloase cu astea o sa ramana . o sa va caute pe urma disperati ca mai negociaza ca mai scad comisionul . app la iasi comisionul e total 6% ( 3+3) . jur ca nu cumpar prin astia . ce dracu au facut ca sa merite atata amar de bani ? astept un an un an juma pe urma voi lua o decizie . imi spune nasul ca agitatia asta aduce cu disperarea inecatului ..
  • -1 (5 voturi)    
   Preturile cresc (Vineri, 24 iulie 2020, 14:35)

   Rad696 [utilizator] i-a raspuns lui Cib Ara

   Asta am tot sperat si eu de 2 ani in Bucuresti..vine criza, vine criza, o sa scada preturile..au trecut 10 ani de la criza financiara din 2008 si sigur vine criza din nou si vor scadea preturile. Ce s-a intamplat? Preturile imobiliarelor au tot crescut in astia 2 ani exagerat. Euro a crescut. Conditiile de creditare s-au inasprit. Incertitudinea financiara e foarte mare. Doar din februarie pana acum au crescut preturile la apartamentele vizate de mine cu 15.000 de euro. Fara justificare. Si este pandemie. Si preturile cresc pentru ca nu se tine cont de ratiuni economice. Programul Noua Casa creste preturile. Agentii imobiliari, dezvoltatorii imobiliari si proprietarii cresc preturile. Stii de ce? Pentru ca oamenii cumpara. Imi spunea azi la o banca: "stiti ca acum in pandemia au crescut la noi creditele imobiliare acordate cu 15%?"...oameni cumpara in orice conditii. Nimeni nu mai gandeste economic sau financiar. Cele mai multe apartamente din Bucuresti nu au nici macar cadastru facut pentru ca e (citez:) "scump". Dar vor sute de mii de euro pe ele. Si oamenii dau (IT-istii dau pentru ca in afara de 2 coduri lesinate nu le merge capul la nimic si au salarii mari), corporatistii, agentii de vanzari la comisioane sunt in categoria IT-istilor, bugetarii din categoria buna au salarii bune si dau, hotii dau oricum...si raman oamenii normali care nu pot si nu vor sa dea. Asa ca nu te astepta la minuni. Preturile vor creste la imobiliare in continuare pentru ca o data sus le vine greu sa revina la normal. Poate doar o criza pandemica+financiara reala sa le zdruncine nebunia. Dar atunci oamenii normali oricum nu vor mai putea achizitiona un apartament. Cercul vicios nu se inchide niciodata bine.
   • +4 (4 voturi)    
    Suni exact ca un "dezvoltator"! (Vineri, 24 iulie 2020, 16:33)

    Urzitoru [utilizator] i-a raspuns lui Rad696

    Ce ai spus tu aici este exact retorica unui "dezvoltator"! "Preturile cresc... se iau credite... e greu sa revina jos..."!
    Iaca pot scadea! Cand ai adaos de 100%, ai de unde scadea! Zici: "ete na, mi-am facut plinu oricum! Le dau la fraieri cu 50% adaos si tot eu sunt mai smecher"!
    Este totusi o limita financiara! De la un punct rata devine pur si simplu prohibitiva! Iar daca esti ceva it-ist sau bugetar de lux cu salariu de 7000 de lei, poate ca mai vrei sa ai si o masina, sa calatoresti, sa dai bani pe telefoane sau mai stiu eu ce... poate nu ai chef sa dai aproape jumate din salariu pe un ap cu trei camere!
    In concluzie, preturile au un plafon, iar de acolo nu pot merge de cat in jos!
  • +7 (7 voturi)    
   chirie .... rata (Vineri, 24 iulie 2020, 15:02)

   Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui Cib Ara

   Preturile la imobiliare sunt legate de chirie.

   In orasele mari sunt sanse mari ca chiriile sa scada pentru ca la anul cursurile se vor face online iar IT-istii pot lucra de acasa. De ce sa nu stai acasa la Ploiesti si sa mergi din cand in cand in Bucuresti? De ce sa nu inchiriezi un apartament in jurul marelor orase si sa platesti mai putin pe chirie?

   Fara studentii si IT-isti preturile chiriilor vor scade foarte mult.
   • +4 (4 voturi)    
    exact (Vineri, 24 iulie 2020, 19:58)

    Cib Ara [anonim] i-a raspuns lui Paul_

    deja it istii se orienteaza spre locuinte aflate la periferia oraselor , in comunele mai dezvoltate din imprejurimile ( dulcelui targ al iesior - in cazu meu). si da, se lucreaza deacasa la greu. la studenti treaba e temporara deocamdata , dar 2021 e un an cu scoala online- clar.
 • +5 (5 voturi)    
  Păi înțeleg că statistica e pe T1 2020 (Vineri, 24 iulie 2020, 14:59)

  2mai [utilizator]

  Adică PÂNÂ în pandemie. De ce nu se precizează clar în titlu faptul că astea erau cresterile înainte de pandemie? De ce nu ne arată imobiliarii cum au "evoluat" prețurile și din aprile încoace? Suntem la sfârșit de iulie totuși, nu îmi spuneți că nu au datele.

  Și acum serios, chiar ia cineva de bun raportul livrat de imobiliare.ro?
  • +2 (2 voturi)    
   da (Vineri, 24 iulie 2020, 19:59)

   Cib Ara [anonim] i-a raspuns lui 2mai

   doar ei - rechinii


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by