Cu salariile ușor diminuate din cauza pandemiei și pe o piață imobiliară în efervescență mai ales din cauza programului guvernamental ”Noua Casă”, un român va trebui să lucreze mai mult pentru a-și cumpăra un apartament. HotNews a analizat 21 de capitale de județ din România, pe baza datelor privind salariile nete (transmise de Institutul Național de Statistică) și a prețutilor comunicate de imobiliare.ro. Clujul rămâne orașul cel mai scump, unde pentru un apartament de 60 de metri pătrați ar trebui să lucrezi aproape 12 ani pentru a-l putea achiziționa. Cu câteva luni mai mult decât cu un an în urmă. Vestea proastă e că apartamentele se vor scumpi, spun specialiști care nu au interese în domeniul imobiliar.

Apartamente in constructieFoto: Flatfy

Iată graficul cu numărul de ani necesari pentru achiziția unui apartament de două camere cu o suprafață de 60 de m.p. în aprilie 2020 (click pentru a-l mări):

Mai jos, numărul de ani necesari pentru aceeași achiziție în aprilie 2019:

Situația în reședințele de județ - apartamente de vânzare

La fel ca în cele trei luni anterioare, niciunul dintre marile centre regionale ale țțării nu a intrat, în T1 2020, în clasamentul orașelor cu cele mai mari scumpiri pe segmentul apartamentelor. Astfel, cea mai mare majorare de prețț din perioada analizată, respectiv 8,5%, a avut loc în Zalau, pâna la o medie de 760 de euro pe metru patrat util – capitala județului Salaj ieșind, în urma acestei evoluțții, din clasamentul orașelor cu cele mai ieftine apartamente, arată un raport al imobiliare.ro, consultat de HotNews.ro.

Cu un plus de 6,8%, pâna la 880 de euro pe metru patrat util, Deva a ocupat poziția a doua la nivel națțional, fiind urmata de Botoșani (+6,2%, pâna la 900 de euro pe metru patrat), Giurgiu (+6%, pâna la 600 de euro pe metru patrat) și, respectiv, de Târgoviște (+5,7%, pâna la 740 de euro pe metru patrat). În ciuda tendințței general ascendente a prețțurilor observata în reședințele de județț ale țțării, trimestrul trecut a avut loc și o scadere, anume în Slobozia: în capitala județului Ialomița, pretențțiile vânzatorilor s-au diminuat cu 1,7% la început de 2020, ajungând la o medie de 730 de euro pe metru patrat util.

Clasamentul celor mai mici variații de preț este completat de Piatra Neamț, unde apartamentele s-au scumpit cu 0,6%, pâna la 740 de euro pe metru patrat util; capitala județului Neamț este urmata de Alexandria, cu un plus de 0,7% la trei luni (pâna la 600 de euro pe metru patrat util), de Bacau (+0,8%, pâna la 830 de euro pe metru patrat util), dar și de Calarași (+0,8%, pâna la 710 euro pe metru patrat util).

În ciuda variațiilor consemnate în ultimele trei luni, în clasamentul național al reședințelor de județ cu cele mai scumpe apartamente nu au intervenit rasturnari de situațție. Astfel, pe primul loc în top se situeaza tot Cluj-Napoca, de data aceasta cu o medie de preț de 1.760 euro pe metru patrat util, urmatoarele poziții fiind ocupate de București (cu 1.460 de euro pe metru patrat), de Timișoara (cu 1.270 de euro pe metru patrat), de Constanța (cu 1.230 de euro pe metru patrat) și, respectiv, de Brașov (cu 1.190 de euro pe metru patrat).

La polul opus, clasamentul orașelor cu cele mai ieftine apartamente arata diferit comparativ cu trimestrul anterior: pe primul loc se situeaza tot Reșița (unde prețurile au crescut de la 550 la 570 de euro pe metru patrat util), în vreme ce Giurgiu și Alexandria se afla la egalitate, cu 600 de euro pe metru patrat; orașele Târgoviște și Zalau au fost scoase, însa, din clasament de Calarași (710 euro pe metru patrat) și, respectiv, de Slobozia (730 de euro pe metru patrat).

Ce spun specialiștii: vom asista la scumpiri viitoare

”Majorarea plafonului pentru creditele pentru achiziția de locuințe noi de la 70.000 de euro, la cel puțin 140.000 de euro, prin noul program „Noua casă”, ar putea duce la creșterea prețurilor locuințelor. Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est în cadrul UniCredit Bank Londra este sigur de acest lucru. “Absolut sigur. Avem și modelele. De exemplu Croația care a făcut exact același lucru acum 2 ani. Ca urmare, prețurile au crescut cu 20% într-un an. A crescut și piața, e adevărat. Nu s-a văzut nimic în inflație că oamenii au dat mai mulți bani să-și cumpere locuință cu această garanție”, a declarat el, într-o conferință de specialitate.

Potrivit acestuia, cu siguranță prețurile vor crește mai mult. “Unul dintre motivele pentru care prețurile imobiliare în România nu au crescut mai repede decât în regiune a fost chiar Prima casă pentru că, cumva, a ținut apartamentele, mai ales cele mici, sub limita de 60.000 – 65.000 euro, cât a fost ea. Dacă acea limită se mărește, automat apartamentele care au stat în 60.000 – 65.000 euro se vor duce în 95.000 euro”, a precizat Bucșa.

La rândul ei, avocatul Alina Roșca de la Casa de Avocatură Roșcă Law Office, specializată în real estate, semnalează prețuri din ce în ce mai mari pe piața imobiliară din România și îi îndrumă pe cei care doresc să investească cu orice preț să analizeze foarte bine “așa zisele oportunități”.

“Prețurile la imobiliare nu au scăzut, din contra, au rămas neschimbate sau chiar au crescut pe segmentele proprietăților care erau dezirabile și înainte de pandemie. Deși logic ar fi ca după un posibil nou val de scădere a afacerilor, în toate domeniile, piața imobiliară să scadă și ea, cu toate acestea nimeni nu poate garanta o asemenea scădere și nici nu avem o predicție clară în acest sens.”, explică avocatul Alina Roșca care consideră că interacțiunea mai mare a oamenilor cu spațiul în care locuiesc sau muncesc creează diverse scenarii și o dinamică mare pe piață imobiliară.

Între riscul unei crize și posibilitatea unei inflații, avocatul Alina Roșca recomandă să se mai aștepte pentru tranzacțiile importante: “Ideal probabil este să așteptăm să vedem încotro o să o ia piață, să vindem dacă ni se oferă un preț bun, să cumpărăm dacă suntem norocoși să găsim ceea ce ne dorim la prețul corect, să ne schimbăm locația biroului dacă suntem absolut siguri că ceea ce am găsit ni se potrivește, dar, în fiecare caz, să ne asigurăm că în oricare dintre aceste schimbări înțelegem bine contractul de vânzare – cumpărare, contractul de închiriere și orice alți termeni legali în care ne implicăm ca urmare a acestei tranzacții.”

“Și foarte important să analizăm foarte bine așa zisele oportunități. Luam cazul unei proprietati imobiliare care ni se pare de nerefuzat - daca nu ii analizam bine actele de proprietate, daca nu intelegem bine costurile lunare care le implica, daca nu apelam la un specialist care sa ne indice corect pozitionarea terentului aferent si daca nu ne uitam cu atentie la imprejurimi si vecinatati - riscam sa transferam visul nostru intr-un cosmar groaznic care sa ne puna in pozitia sa pierdem bani, dar si mult timp pana reusim sa revindem sau sa redresam problema.”, argumentează Alina Roșca.