​Povestea cu oamenii care au ajuns să nu fie asigurați la sănătate a ajuns la un nou nivel. Vina este la autorități. Asta e clar. Prima dată CNAS a sugerat că e vina angajatorilor, apoi Ministerul Finanțelor într-un comunicat a spus că e a CNAS. Astăzi pare că ANAF a întors armele către contabili: organele fiscale din teritoriu trimit notificări să rectifice D112. Acum contabilii se întreabă, mai în glumă, mai în serios: Ce vrea ANAF, mai exact, să rectifice ei? Să o ia pe ghicite? Formularul a fost modificat de circa 20 de ori de la începutul anului. Cel mai recent, chiar ieri.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un exemplu de la Tulcea

Cel de mai sus e cazul de la Tulcea, unde se pare că sunt obligați să depună rectificative.

Există și cazuri în care organele fiscale nu obligă. La Vrancea, de exemplu, s-a trimis notificare în care sunt informați contabilii că au posibilitatea să facă rectificativă, dar nu că sunt obligați.

“Pentru a elimina unele necorelaţii apărute în D 112 în ceea ce priveşte calitatea de asiguraţi la sănătate a unor angajaţi din cadrul societăţii dumneavoastră, beneficiare de şomaj tehnic, vă aducem la cunoştinţă ca aveţi posibilitatea rectificării Declaratie 112 privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate pentru luna 4 sau 5 / 2020, dupa caz utilizând ultima variantă de soft pe care puteţi să o descărcaţi de pe linkul: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/112.html

În speranţa că veţi da curs solicitării noastre, vă mulţumim”, se arată în notificarea de la Vrancea.

Toată problema a apărut cu prima lună de șomaj tehnic. Nu mai detaliem subiectul, puteți citi: Situație incredibilă. Un formular a scos mulți oameni din sistemul de sănătate. Problema pare a fi între ANAF și Casa de Sănătate. Cornel Grama: E trist că omul suferă

De câte ori s-a modificat Declarația 112

Așa cum se vede din poza de mai jos, D112 a fost modificată de circa 20 ori de la începutul anului. De asemenea, dacă ne uităm atent, vedem că au modificat declarația pe data de 26 mai, adică la o zi după ce a fost depusă de toți contabilii. (Ziua de 25 ale fiecărei luni este termen pentru depunerea D112). De aici pare că a apărut toată problema asta, deși de atunci a mai suferit multe modificări.

Având în vedere poza de mai sus, par că se potrivesc cuvintele consultantului fiscal Cornel Grama:“De pe acum va zic ca dacă ați depus Declaratia pe aprilie, în mai, cu formularul de acum din iulie, e ok”.

E ca în filmele privind călătoriile în timp. Te afli în aprilie, te duci în viitor, printr-o „gaură de vierme” în iulie, descarci formularul, iar apoi te duci, tot prin vortex, în luna mai ca să depui declarația.

Din păcate, nu s-a inventat mașina timpului.

Situația e ciudată că, deși CNAS a încasat banii, acei oameni apar neasigurați.

Un exemplu de bună practică cu o problemă similară vedem la Casa de Pensii. Deși s-a constat că oamenii nu apar asigurați (tot din același motiv), autoritățile de acolo s-au apucat să rezolve problema, fără să dea vina pe unul sau pe altul. CNAS doar trebuie să ceară lista cu persoanele care au fost în șomaj tehnic și să le activeze.

Citește și:

Situație incredibilă. Un formular a scos mulți oameni din sistemul de sănătate. Problema pare a fi între ANAF și Casa de Sănătate. Cornel Grama: E trist că omul suferă

Oameni neasigurați la sănătate, deși li s-a plătit contribuția. CNAS spune că-și ia datele de la ANAF, iar șefa instituției spune că se lucrează la soluții

MFP: Situația privind oamenii care au rămas neasigurați nu trebuia să apară. Finanțele dau vina pe CNAS