Problema celor care au fost în șomaj tehnic suportat de stat care s-au trezit ca fiind neasigurați la sistemul de sănătate este cunoscută deja de toată lumea. După ce autoritățile au aruncat vina în alte direcții (CNAS pe angajatori și puțin pe ANAF, Ministerul Finanțelor și ANAF pe CNAS), în final Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a decis să facă ceea ce a recomandat și consultantul fiscal Cornel Grama chiar de când a sesizat problema: CNAS să ceară de la ANOFM lista persoanelor care au fost în șomaj tehnic pentru a le reactiva. În sfârșit, după aproape 3 săptămâni de la sesizare, problema a fost rezolvată.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS)Foto: Agerpres

Iată ce spune un comunicat al CNAS de luni, 27 iulie:

Pentru a restabili calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru angajații aflați în șomaj tehnic, pentru care angajatorii au virat sumele aferente contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate, CNAS a solicitat Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă datele cuprinse în listele, asumate de reprezentantul legal al angajatorului, depuse potrivit art. XII din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 30/2020, referitoare la persoanele și perioadele în care aceste persoane au fost în șomaj tehnic.

În baza acestor informații oficiale, CNAS a operat în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) modificările necesare pentru ca salariații care s-au aflat în șomaj tehnic, dar care nu figurau în baza de date ca persoane asigurate în perioadele în care acestea au beneficiat de indemnizația prevăzută la alin. (1) al art. XI din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 30/2020, să își păstreze calitatea de asigurat, chiar dacă această indemnizație a fost constituită ca obligație de plată în Declarația 112 la o dată ulterioară, respectiv în luna aprilie 2020 pentru luna martie 2020.

Prin această procedură, a fost restabilită calitatea de asigurat pentru aproximativ 90 de mii de salariați care au fost în șomaj tehnic, dar pentru care Declarația 112 nu a fost completată în conformitate cu reglementările prevăzute în Ordinul comun al ministrului finanțelor publice, al ministrului muncii și justiției sociale și al ministrului sănătății nr. 1942/979/819/2020. Mai există însă situații în care angajatorul a declarat încetarea raporturilor de muncă, prin completarea în Declarația 112 a datei lichidării raporturilor de muncă. În aceste cazuri este necesară depunerea unei declarații rectificative din care să rezulte situația reală a raporturilor de muncă. Menționăm că Declarațiile 112 sunt depuse de angajatori la ANAF, iar datele sunt importate de CNAS în SIUI.

Pentru a evita astfel de situații în viitor, angajatorii trebuie sa completeze Declarația 112 privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, respectând reglementările prevăzute în Ordinul comun al ministrului finanțelor publice, al ministrului muncii și justiției sociale și al ministrului sănătății nr. 1942/979/819/2020.

De asemenea, precizăm că este necesar ca angajatorii care vor beneficia de măsurile fiscale aprobate prin OUG nr.99/2020, prin care se creează posibilitatea amânării plații taxelor până la data de 25 octombrie 2020, să completeze în Declarația 112 constituirea lunară a obligației de plată, indiferent de data la care va fi efectuată efectiv plata contribuției la asigurările sociale de sănătate.

Citește și:

Situație incredibilă. Un formular a scos mulți oameni din sistemul de sănătate. Problema pare a fi între ANAF și Casa de Sănătate. Cornel Grama: E trist că omul suferă

Oameni neasigurați la sănătate, deși li s-a plătit contribuția. CNAS spune că-și ia datele de la ANAF, iar șefa instituției spune că se lucrează la soluții

MFP: Situația privind oamenii care au rămas neasigurați nu trebuia să apară. Finanțele dau vina pe CNAS

Povestea neasiguraților la sănătate continuă: Organele fiscale din teritoriu pun contabilii să ghicească ce să rectifice în Declaratia 112. Formularul a fost modificat de circa 20 ori de la începutul anului