Operatorii din turism anunta reduceri de 30-35% la vacantele last minute in Turcia. Digitalizare. Un singur drum la Casa de Pensii pentru a ridica actele necesare. Numită cu cântec, Vivian Nicoli şi-a dat demisia din Consiliul Reprezentanţilor de la Fondul Proprietatea. Companiile TAROM şi Blue Air ar putea primi credite cu garanţii de stat. Producția agricolă 2019 – scădere istorică a valorii brute adăugate în economie. Nicolae Cinteză, puternicul şef al supravegherii bancare de la BNR, timp de 21 de ani, iese la pensie.

Business reportFoto: Colaj foto

Operatorii din turism anunta reduceri de 30-35% la vacantele last minute in Turcia. Vacantele in Turcia au inceput, teoretic, de luni, 27 iulie, dar turoperatorii vor trebui sa se miste repede daca doresc sa aiba turisti. Hasan Yapici, proprietarul Kusadasi Travel, spune ca operatorii pe aceasta destinatie vor trebui sa se uneasca pentru a putea sustine un charter, intrucat le-au mai ramas foarte putini turisti. Pe de alta parte, incep si negocierile cu hotelierii turci, iar Yapici se asteapta la reduceri de 30-35% la pachetele last minute, asa cum s-a intamplat si in cazul early booking. "Grecia nu mai primeste turisti fara test, iar pentru romani inseamna costuri in plus. La o familie de trei persoane, doi adulti si un copil, inseamna aproape 250 de euro in plus. Pentru Turcia nu exista asa ceva, nu se cere test, si daca se face, se face gratuit in aeroport", spune Yapici, citat de ziare.com.

Digitalizare. Un singur drum la Casa de Pensii pentru a ridica actele necesare. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunţă, luni, că documentele pot fi depuse online la Casa Naţională de Pensii Publice, beneficiarii urmând a face un singur drum la instituţie pentru a ridica actele emise în original. Ministrul a dat termen până în 15 august tuturor instituţiilor din subordine să implementeze un astfel de sistem. „«Un singur drum pentru serviciile oferite de Ministerul Muncii» – aceasta este schimbarea pe care am cerut-o în relaţia cu beneficiarii drepturilor de pensie (Casa Naţională de Pensii Publice), de ajutoare sociale (Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Sociale) sau de măsuri active de ocupare (Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă). Au termen până la 15 august să implementeze mecanismul prin care cetăţenii şi persoanele juridice pot depune în format electronic documentele necesare şi, după analiza acestora şi emiterea deciziei de acordare a dreptului, sunt programaţi (la o dată şi oră stabilită de comun acord) pentru a-şi ridica decizia/înscrisul final. O singură dată vin la instituţie. Casa Naţională de Pensii Publice este prima instituţie care a răspuns deja nevoilor persoanelor fizice care doresc să depună documente în format electronic”, a anunţat, luni, pe pagina de Facebook, ministrul Muncii. Potrivit acesteia, orice cetăţean poate adresa cererea pentru dreptul la pensie sau pentru ajutorul de deces, noteaza adevarul.ro.

Numită cu cântec, Vivian Nicoli şi-a dat demisia din Consiliul Reprezentanţilor de la Fondul Proprietatea. Vivian Nicoli, numită cu cântec în septembrie 2019 în Consiliul Reprezentanţilor de la Fondul Proprietatea (FP), şi-a dat recent demisia din funcţiile deţinute la fond, potrivit unui comunicat al FP remis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Context: Nicoli fusese numită cu ceva scandal şi tensiuni în septembrie după o situaţie confuză în care ASF a intervenit în favoarea ei. Contracanditatul ei de atunci pentru postul lăsat liber de Sorin Mândruţescu, Florian Munteanu, era susţinut de acţionarii instituţionali din ţara noastră. Nicoli însă a primit atunci, chiar din partea Comitetului Reprezentanţilor pentru care candida, o recomandare de vot favorabilă transmisă acţionarilor la insistenţele administratorului de fond. De asemenea, potrivit informaţiilor noastre, Steven van Groningen, membru în Comitetul FP şi şef la Raiffeisen - van Groningen este de mulţi ani în România -, era în favoarea lui Munteanu la vremea respectivă, însă acesta era în minoritate, scrie bursa.ro.

Companiile TAROM şi Blue Air ar putea primi credite cu garanţii de stat . Ideea unor asemenea credite a fost discutată, luni, la sediul Guvernului, între reprezentanți ai celor două companii aeriene, ai Cancelariei premierului Orban și ai Ministerelor Transporturilor și Finanțelor. "Concret, analizăm posibilitatea acordării unor credite cu garanţii de stat care să compenseze lipsa de lichidităţi generată de pandemia COVID-19", a anunțat, ulterior, un comunicat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, scrie romanialibera.ro.

Ce spune Francis Fukuyama, celebrul futurolog: O pandemie combinată cu distrugeri mari de locuri de muncă, o recesiune prelungită şi o povară a datoriilor fără precedent va crea inevitabil tensiuni care se vor transforma în răzbunări politice,dar împotriva cui este încă neclar. Companiile din Germania au devenit mai mulţumite de condiţiile actuale de afaceri şi mai încrezătoare în viitor. Economia germană, care trage după ea întreaga Uniune Europeană, îşi revine pas cu pas. Însă pericolul apariţiei unui al doilea val de pandemie întunecă orizontul, atât pentru cea mai mare economie europeană, cât şi pentru UE. Spania se chinuie să readucă sub control noi focare de Covid-19 din cauza cărora autorităţile din Londra îi forţează să stea în carantină pe cei care vin din această ţară. Norvegia a luat măsuri similare, iar Franţa a emis un avertisment de călătorie pentru regiunea Catalonia. Spania este o economie puternic dependentă de turism, iar carantina îi descurajează pe turiştii străini să intre. În Austria, o staţiune populară a reimpus restricţii de circulaţie şi măsuri mai stricte de distanţare socială pentru a se preveni apariţia unui al doilea val al pandemiei. Este vorba de oraşul St. Wolfgang, de la est de Salzburg. În Austria, o staţiune de schi, Ischgl, a devenit celebră în sens negativ după ce autorităţile au neglijat la începutul anului pericolul pandemiei, permiţând ca orăşelul să se transforme într-un focar major de boală de unde aceasta s-a răpândit în mai multe state europene,scrie zf.ro

Producția agricolă 2019 – scădere istorică a valorii brute adăugate în economie. Valoarea producției agricole a scăzut în 2019 cu 3,8% în termeni reali față de anul precedent, potrivit datelor semidefinitive comunicate de INS. Ponderea sectorului vegetal s-a situat la 70% din total, pe fondul unui rezultat mai slab cu 5,6%, în timp ce zootehnia a consemnat o scădere, de 0,7% iar ponderea sa a fost de 28%. Sectorul serviciilor prestate în agricultură a înregistrat o creștere remarcabilă (+29,8%) şi a ajuns la o pondere de două procente.

În termeni nominali, producția ramurii agricole în preţuri curente a urcat la cea mai mare valoare din acest deceniu ( aproape 90 miliarde de lei) dar a fost mică decât în 2018 din cauza scumpirii produselor, care a determinat scăderea în termeni reali, scrie cursdeguvernare.ro.

Nicolae Cinteză, puternicul şef al supravegherii bancare de la BNR, timp de 21 de ani, iese la pensie. Cinteză a intrat în BNR în 1978, iar de-a lungul anilor a lucrat la direcţia de contabilitate şi control, pentru ca la finalul anilor ‘90, mai precis 1999, să preia conducerea direcţiei de supraveghere bancară din BNR, atunci când pe piaţă băncile comerciale, în frunte cu cele de stat erau chiar mai puternice decât BNR, dar bilanţul lor era plin de credite neperformante, iar în multe cazuri, chiar de fraudă. La finalul anilor ‘90, România era într-o situa­ţie economică foarte proastă, iar sistemul bancar era la pământ, iar puţinele bănci străine prezente lucrau doar cu multinaţionalele sau făceau bani de pe piaţa valutară şi de pe piaţa titlurilor de stat, potrivit zf.ro.