Există probabilitatea ca Bulgaria să rămână destul de mult timp în anticamera zonei euro, până devine membru real al acesteia, scrie publicația Suma, citată de Rador. Aceasta depinde de factori geopolitici, dar în funcție de condițiile economice această perioadă poate fi de 10-15 ani. Acest lucru a fost pronosticat pe Bloomberg TV Bulgaria de către dr. Shteryo Nozharov, economist și lector la Universitatea de Economie Națională și Mondială de la Sofia. El a anunțat că în cel mai recent raport de convergență al Băncii Centrale Europene (BCE) se vede că criteriile legate de cifre nu vor mai fi importante. Potrivit acestuia, criterii precum sustenabilitatea convergenței și apropierea veniturilor sunt mai importante.

Boiko BorisovFoto: Agerpres/Xinhua

Bulgaria depinde foarte mult de dinamica prețurilor pe piețele internaționale de resurse, a declarat Nozharov cu privire la rămânerea Bulgariei în mecanismul valutar. Potrivit spuselor sale, creșterea prețurilor petrolului, de exemplu, va fi un factor extrem de pro-inflaționist, iar acest lucru se așteaptă să se producă pe termen mediu.

Nozharov este de părere că avem așteptări mult prea optimiste în ceea ce privește convergența reală a veniturilor. În Bulgaria, convergența veniturilor ar trebui să fie de circa 75% în comparație cu media europeană, a amintit economistul. El a calculat că, chiar dacă luăm opțiunea optimistă, care este în funcție de paritatea puterii de cumpărare, înseamnă că acum veniturile ar trebui să crească în termeni reali sau cel puțin nominali, cu cel puțin 50%. Economistul este de părere că, dacă acest lucru se întâmplă în termeni nominali, va provoca o inflație puternică pe termen mediu, iar în termeni reali, creșterea ar trebui să fie în paralel cu creșterea productivității economice. Aceasta înseamnă restructurarea sistemului financiar și a structurii produsului intern brut, care va lua circa șapte-zece ani. Economistul a anunțat că, în ultimul său raport de convergență, BCE a recomandat Bulgariei să utilizeze capitalul și forța de muncă mai eficient în economie, să crească productivitatea în general și să aibă o creștere economică durabilă și pe termen lung.

Potrivit lui Shteryo Nozharov, există un alt risc pentru Bulgaria în dorința sa de a menține stabilitatea macroeconomică, care este legat de apariția dezechilibrelor economice. El a avertizat că criza demografică și o îmbătrânire a populației vor spori cheltuielile cu sănătatea și problemele de securitate socială, ceea ce va pune presiune atât pe criteriul numeric al deficitelor publice, cât și cu îndatorarea externă a Bulgariei. Shteryo Nozharov consideră că zona euro se află la o răscruce din punct de vedere al eficienței sale.

"Țările sudice din zona euro depind în mare măsură de transferurile constante din UE, iar zona euro în sine nu este flexibilă la presiunea concurențială din partea unor terțe state, cum ar fi China și Statele Unite", a spus Nozharov.