DOCUMENT

Proiectul de OUG pentru implementarea Kurzarbeit în România a fost modificat

de F.B.     HotNews.ro
Marţi, 28 iulie 2020, 14:15 Economie | Finanţe & Bănci


Kurzarbeit in Romania
Foto: Pixabay
​Autoritățile au modificat proiectul care prevede implementarea în România a Kurzarbeit, despre care HotNews.ro a scris săptămâna trecută. Printre altele, se va aplica și ONG-urilor. Măsura se va putea aplica și în starea de dificultate economică.


Angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaților cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu informarea și consultarea sindicatului, a reprezentanților salariaților sau a salariaților.

Reducerea timpului de muncă poate fi de cel mult 10 zile lucrătoare consecutive, angajatorul având obligația de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună. Reducerea timpului de muncă se aplică și în cazul programului de muncă în ture sau în cel inegal.

Salariatul va trebui anunțat cu cel puțin 5 zile înainte.

Pe durata reducerii timpului de muncă, salariații afectați de măsură beneficiază de a indemnizație de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.

(Acel procent de 75% nu poate fi mai mare de salariul mediu brut din Legea bugetului asigurărilor sociale. Ca ordin de mărime, în anul 2020 salariul mediu brut este suma 5.429 lei, astfel că îndemnizația maximă brută este de 4.071 lei. Ar însemna aproape 2.400 lei net)

Indemnizația este suportată de angajator, iar apoi se va deconta de către stat din bugetul pentru șomaj.

Angajatorul poate aplica această măsură și dacă îndeplinește cumulativ câteva condiții:
• Măsura afectează cel puți 10% di numărul de angajați ai unității
• Reducerea este justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării măsurii cu cel puțin 10% față de lua similară din anul anterior.
• În cazul ONG-urilor, diminuarea se raportează la veniturile acestora.

Această măsură se va putea aplica și în stare de dificultate economică, constatată de Ministerul Finanțelor, pe baza evoluției trimestriale ale veniturilor, dacă se observă o scădere a acestora cu minim 10%. Propunerea MFP se va putea face și la solicitarea unei organizații patronale sau sindicate, ori a unui angajator din mediul privat, adresată Ministerului Muncii.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3284 vizualizari

  • -2 (2 voturi)    
    MAsuri insuficiente (Marţi, 28 iulie 2020, 14:50)

    all23 [utilizator]

    Oare cand vor vedea LIBERALII ca in actuala legislatie norma de munca pe o zi este intre 7,5 ore si 8 ore ? Adica cei care au program de 8 ore au inclusa o pauza de 30 min, iar cei care au program de 9 ore , o pauza de 1 ora ....
    Avand in vedere masurile de protectie obligatorii pentru angajati ( purtarea mastii, dezinfectia mainilor etc) , ar trebui sa aiba un program redus la 7 ore pe zi cu 1 ora pauze uniform distribuite pe parcursul zilei, iar angajatorii sa aiba compensata aceasta reducere prin scutire de la plata contributiilor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by