​Autoritățile au modificat proiectul care prevede implementarea în România a Kurzarbeit, despre care HotNews.ro a scris săptămâna trecută. Printre altele, se va aplica și ONG-urilor. Măsura se va putea aplica și în starea de dificultate economică.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proiect OUG de implementare Kurzarbeit

Angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaților cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu informarea și consultarea sindicatului, a reprezentanților salariaților sau a salariaților.

Reducerea timpului de muncă poate fi de cel mult 10 zile lucrătoare consecutive, angajatorul având obligația de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună. Reducerea timpului de muncă se aplică și în cazul programului de muncă în ture sau în cel inegal.

Salariatul va trebui anunțat cu cel puțin 5 zile înainte.

Pe durata reducerii timpului de muncă, salariații afectați de măsură beneficiază de a indemnizație de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.

(Acel procent de 75% nu poate fi mai mare de salariul mediu brut din Legea bugetului asigurărilor sociale. Ca ordin de mărime, în anul 2020 salariul mediu brut este suma 5.429 lei, astfel că îndemnizația maximă brută este de 4.071 lei. Ar însemna aproape 2.400 lei net)

Indemnizația este suportată de angajator, iar apoi se va deconta de către stat din bugetul pentru șomaj.

Angajatorul poate aplica această măsură și dacă îndeplinește cumulativ câteva condiții:

• Măsura afectează cel puți 10% di numărul de angajați ai unității

• Reducerea este justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării măsurii cu cel puțin 10% față de lua similară din anul anterior.

• În cazul ONG-urilor, diminuarea se raportează la veniturile acestora.

Această măsură se va putea aplica și în stare de dificultate economică, constatată de Ministerul Finanțelor, pe baza evoluției trimestriale ale veniturilor, dacă se observă o scădere a acestora cu minim 10%. Propunerea MFP se va putea face și la solicitarea unei organizații patronale sau sindicate, ori a unui angajator din mediul privat, adresată Ministerului Muncii.

Citește și:

Modelul Kurzarbeit – un soi de muncă flexibilă, ar fi dorit de antreprenori și sindicaliști în România. Cum funcționează