Eurostat: Contracție economică record de 12,1% în Zona Euro
Acesta este „de departe” cel mai semnificativ declin „de la începutul înregistrării seriilor statistice în 1995”, subliniază biroul în comunicatul de presă în care a făcut publice numerele.
Însă această estimare „preliminară” se bazează totuși pe „surse de date incomplete” și va fi revizuită, mai precizează institutul.
În primul trimestru din 2020, chiar la începutul implementării măsurilor pentru combaterea pandemiei între lunile ianuarie-martie, Produsul Intern Brut al Zonei Euro s-a contractat cu 3,6%.
Pentru întreaga Uniune Europeană PIB-ul a scăzut cu 11,9% în al doilea trimestru. Cifre dezastruoase au început să apară în ultimele zile: -12,4% în Italia, -13,8% Franța, -14,1% Portugalia, -18,5% Spania, -10,1% Germania, -10,7% Austria, -12,2% Belgia.
Autoritățile de la Bruxelles au avertizat la începutul lunii iulie că efectele economice ale pandemiei vor fi „devastatoare” pentru Zona Euro. Comisia anticipase o recesiune fără precedent și mai gravă decât estimările inițiale pentru 2020 în rândul celor 19 state membre care au adoptat moneda unică (-8,7%) înainte de o revenire în 2021 (+6,1%).
Citește și:

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
Astept cu maxim interes cifrele din Suedia si din RO.
Iata cifrele ratei "anualizate" (comparatie cu Q2 din 2019):
zona Euro (19 state): -15% (UE e la -14,4% ceea ce inseamna ca tarile estice non-euro au pierdut procentual mai putin din PIB, vom vedea in zilele urmatoare).
Spania e la -22,1%, urmata de Franta la -19%, Italia la -17,3% si Portugalia la -16,5%.
Vedem ca tarile "sudice" ale UE sunt puternic afectate de criza economica provocata de pandemie.
Ori aceste tari aveau deja grave probleme si datorii publice ridicate.
Belgia cu -14,5% (record mondial de decese Covid19 raportate la populatie) si Austria cu un -13,3% sunt si ele intr-o situatie economica dificila (nu e de mirare ca Austria s-a opus din rasputeri mutualizarii datoriilor din viitorul plan de relansare).
Germania si Cehia sunt cam la acelasi nivel (-11,7% respectiv -10,7%) de scadere a PIB-ului in ritm anualizat.
Datele sunt incomplete, unele tari inca nu au publicat si cu siguranta cifrele vor fi revizuite in cateva saptamani dar nu prea mult (fractiuni de procent).