Institutul de statistică al Comisiei Europene, Eurostat, a anunțat vineri că Zona Euro a înregistrat o contracție economică istorică de 12,1% în al doilea trimestru al anului ca urmare a impunerii măsurilor de carantină pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, relatează AFP.

EuroFoto: Public Domain Pictures

Acesta este „de departe” cel mai semnificativ declin „de la începutul înregistrării seriilor statistice în 1995”, subliniază biroul în comunicatul de presă în care a făcut publice numerele.

Însă această estimare „preliminară” se bazează totuși pe „surse de date incomplete” și va fi revizuită, mai precizează institutul.

În primul trimestru din 2020, chiar la începutul implementării măsurilor pentru combaterea pandemiei între lunile ianuarie-martie, Produsul Intern Brut al Zonei Euro s-a contractat cu 3,6%.

Pentru întreaga Uniune Europeană PIB-ul a scăzut cu 11,9% în al doilea trimestru. Cifre dezastruoase au început să apară în ultimele zile: -12,4% în Italia, -13,8% Franța, -14,1% Portugalia, -18,5% Spania, -10,1% Germania, -10,7% Austria, -12,2% Belgia.

Autoritățile de la Bruxelles au avertizat la începutul lunii iulie că efectele economice ale pandemiei vor fi „devastatoare” pentru Zona Euro. Comisia anticipase o recesiune fără precedent și mai gravă decât estimările inițiale pentru 2020 în rândul celor 19 state membre care au adoptat moneda unică (-8,7%) înainte de o revenire în 2021 (+6,1%).

Citește și: